fbpx Όσα μας λέει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και δε μας λέει ο Δήμος Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Όσα μας λέει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και δε μας λέει ο Δήμος Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνορωσικό συνέδριο
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Σπάρτακος

Η μόνη πληροφόρηση που έχουμε είναι από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης "Σπάρτακος" Κώστα Καραΐσκο ο οποίος αποτυπώνει διαδικτυακά τις προσωπικές του, προφανώς, εντυπώσεις και όχι τις επίσημες ενέργειες του Δήμου Κομοτηνής

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, η δημοτική σύμβουλος Αφροδίτη Καρελιάδου και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καραΐσκος είναι οι τρεις αιρετοί που εκπροσώπησαν τον Δήμο Κομοτηνής στο Ελληνορωσικό Συνέδριο "Αγία Πετρούπολη - Ελλάδα Ενώνοντας δυνάμεις" που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη από 21 έως 23 Σεπτεμβρίου 2017. Η κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης διά του κυβερνήτη απέστειλε την πρόσκληση, η οποία έγινε δεκτή από τον Δήμο. Μέσω αυτής της πρώτης επαφής η δημοτική αρχή ευελπιστούσε να κάνει ένα βήμα στις ελληνορωσικές σχέσεις, μέσω αδελφοποίησης του Δήμου Κομοτηνής με Δήμο της Ρωσίας.


Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού; Αυτά παραμένουν άγνωστα, όπως άγνωστο παραμένει αν τελικά βρέθηκε ο Δήμος της Ρωσίας με τον οποίον επιθυμεί να αδελφοποιηθεί ο Δήμος Κομοτηνής. Η μόνη πληροφόρηση που έχουμε είναι από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης "Σπάρτακος" Κώστα Καραΐσκο ο οποίος στο προσωπικό του προφίλ στο facebook έγραψε τα παρακάτω, που αποτυπώνουν τις προσωπικές του, προφανώς, εντυπώσεις και όχι τις επίσημες ενέργειες του Δήμου Κομοτηνής. "Βρεθήκαμε για ένα τετραήμερο (21-24/9) στην Αγία Πετρούπολη ως απεσταλμένοι του δήμου Κομοτηνής προκειμένου να προωθήσουμε τη σχέση της πόλης μας με έναν δήμο της ρωσικής μεγαλούπολης. Δεν απαριθμώ τα άπειρα αξιοθέατα και την άψογη φιλοξενία, δεν υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο. Σημειώνω μονάχα το εκπληκτικό σχολείο όπου περιηγηθήκαμε με τα 2 κλειστά κολυμβητήρια, το αχανές γυμναστήριο, τις βιβλιοθήκες, το κινηματοθέατρο κτλ. Το πιο θαυμαστό πράγμα ήταν αυτό που δεν χρειάζεται χρήματα: το διάχυτο πνεύμα ενός χώρου αγάπης για την μάθηση, με απόλυτη καθαριότητα, ευταξία, παιδιά πειθαρχημένα και χαμογελαστά και όλοι ενθουσιασμένοι που υποδέχονταν τους Έλληνες! Ένα θερμό ευχαριστώ στα παιδιά αυτά που μας θύμισαν πώς είναι ένα κανονικό σχολείο στον πολιτισμένο κόσμο..."


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στον αντίποδα μαθαίνουμε πολλά για τη συμμετοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο ίδιο συνέδριο, όπου μάλιστα ο δήμαρχος του γειτονικού Δήμου υπέβαλλε πρόταση για διεξαγωγή του επόμενου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Αλεξανδρούπολη, πρόταση που έγινε καθολικά αποδεκτή.
Πληροφορούμαστε, λοιπόν, ότι Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, αντιπροσωπεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Ευάγγελο Λαμπάκη, ταξίδεψε στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση της Αγ. Πετρούπολης με θέμα «Αγ. Πετρούπολη-Ελλάδα: ενώνοντας τις δυνάμεις». Στο φόρουμ συμμετείχαν όλοι οι αδελφοποιημένοι με την Αγ. Πετρούπολη ελληνικοί Δήμοι, 12 στο σύνολο, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Αλεξανδρούπολης κατέχει ξεχωριστή θέση καθώς θεωρείται για τον κεντρικό Δήμο της Αγ. Πετρούπολης όσο και για τον Δήμο του Σοσνόβυι Μπορ, η ουσιαστικότερη αδελφοποίηση.


Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν τόσο ο Κυβερνήτης και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της κυβέρνησης και των Δήμων της Αγ. Πετρούπολης, όσο και οι Έλληνες δήμαρχοι και ανέλυσαν ο καθένας από την πλευρά του τις διαφαινόμενες προοπτικές αυτών των αδελφοποιήσεων. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκανε εκτενή αναφορά στα οφέλη της συνεργασίας και των μελλοντικών προσδοκιών που απορρέουν από αυτήν.


Κατά τη διάρκεια του φόρουμ ο κ. Λαμπάκης υπέβαλλε πρόταση για διεξαγωγή του επόμενου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Αλεξανδρούπολη, πρόταση που έγινε καθολικά αποδεκτή. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου από την κρατική ρωσική τηλεόραση στην οποία συμμετείχαν μόνο ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Αγ. Πετρούπολης, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Λαμπάκης δεν παρέλειψε να κάνει εκτενή αναφορά στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και στις προοπτικές ανάπτυξής του, δημιουργώντας προϋποθέσεις στενότερης διασύνδεσης με την Αγία Πετρούπολη σε όλους τους τομείς.


Κρατώντας τις προσωπικές εντυπώσεις του Κώστα Καραΐσκου, θα ήταν σώφρον να μαθαίνουν οι δημότες ποιο το νόημα των επαφών των αιρετών στο εξωτερικό, αφού μέρος των χρημάτων για τη διεξαγωγή αυτών, δαπανώνται από τα ταμεία του Δήμου. 


Ποια είναι τα αποτελέσματα της προσπάθειας αδελφοποίησης και τελικά τι προσδοκά ο Δήμος Κομοτηνής από τέτοιου είδους ενέργειες. Μέχρι τότε έχουμε ως δεδομένο την πρόταση για διεξαγωγή του επόμενου ελληνορωσικού συνεδρίου τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Αλεξανδρούπολη, και όχι στην Κομοτηνή. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε μέρα  ένα διαφορετικό χτύπημα, μία νέα επιθετική ενέργεια εν είδη  εκβιαστικής ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν,  που περνάει από την γραφικότητα  και τη ανυπόστατη διπλωματία, σε επικίνδυνα μονοπάτια.