fbpx Οριακά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2021
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜ-Θ

Οριακά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2021

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιφέρεια ΑΜΘ
Περιφερειακή Σύνθεση
Κώστας Σιμιτσής
Κώστας Κατσιμίγας
Χρήστος Τρέλλης

Με 24 ψήφους υπέρ

To περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεδρίασε την Παρασκευή 13/11 μέσω τηλεδιάσκεψης για τον προϋπολογισμό του 2021. Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε τίτλο: «Έγκριση του σχεδίου του Προϋπολογισμού και του ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Οικονομικού Έτους  2021». Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 24 ψήφους υπέρ που ήταν και το όριο ώστε να «περάσει».

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος έκανε μια σύντομη επεξήγηση αναφορικά με τον προϋπολογισμό, προτού οι επικεφαλείς των παρατάξεων τοποθετηθούν και ψηφίσουν υπέρ ή κατά.

«Tα περιθώρια για να επηρεάσουμε συγκεκριμένα ποσά είναι ελάχιστα για να μην πω μηδενικά. Σε κάθε κωδικό υπάρχουν οδηγίες για το τι ποσό πρέπει να προϋπολογιστεί. Ο προϋπολογισμός είναι 205 εκ. και έσοδα και έξοδα. Όλα αυτά είναι με βάση συγκεκριμένες οδηγίες από τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Στο πρώτο μέρος του προϋπολογισμού τα έσοδα αποτελούνται από τρεις ενότητες: Στην πρώτη ενότητα τα έσοδα ανέρχονται στα 52 εκ. ευρώ αντίστοιχα και τα έξοδα. Στην δεύτερη ενότητα εσόδων είναι αυτά που πληρώνει το περιφερειακό ταμείο και είναι 77 εκ. ευρώ και είναι έργα που υλοποιεί το περιφερειακό ταμείο. Στην τρίτη ενότητα αφορά το ταμειακό υπόλοιπο και είναι έργα που δεν πληρώθηκαν ενώ έχουν προχωρήσει από προηγούμενα χρόνια  και είναι 75,8 εκ. ευρώ και είναι παλιότερα έργα. Όλα αυτά είναι οι πρώτες εκτιμήσεις», είπε ο περιφερειάρχης. 

«Περιφερειακή Σύνθεση»: «Χωρίς όραμα και στόχο η εισήγηση του προϋπολογισμού»

Η «Περιφερειακή Σύνθεση» με επικεφαλής τον Χριστόδουλο Τοψίδη ψήφισε λευκό για το προϋπολογισμό του 2021 της περιφέρειας. Με ανακοίνωσή της η παράταξη της αντιπολίτευσης τονίζει: «Ο Χρήστος Μέτιος έφερε έναν προϋπολογισμό – κολάζ προηγούμενων τεχνικών κειμένων και με προφάσεις όπως “οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις” επιχείρησε να καλύψει την ανεπάρκειά του στον σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος για την Περιφέρειά μας, ειδικά δε στην παρούσα συγκυρία που ορίζεται εν πολλοίς από την επέλαση του κορωνοϊού. Λευκή ψήφο, αντί αρνητικής σε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος στερείται οράματος, έμπνευσης και στόχευσης. Η εισήγηση του Προϋπολογισμού είναι μία συρραφή παλαιότερων εξαγγελιών, χωρίς όραμα και στόχο. Και κυρίως χωρίς να δίνει κουράγιο και ελπίδα στους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού δείχνει ότι η πανδημία, η έξαρσή της, οι βραχυπρόθεσμες, αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της, δεν ενδιαφέρουν τον περιφερειάρχη. Δεν εντοπίσαμε πουθενά προβλέψεις για στήριξη στον εργαζόμενο, τον κτηνοτρόφο, τον αγρότη, τον έμπορο, τον επαγγελματία. Βλέπουμε έναν προϋπολογισμό που κινείται σχεδόν εκτός πραγματικότητας».

Τέλος, επισημαίνει ότι «η υπερψήφιση του προϋπολογισμού “πέρασε” εξαιτίας των 2 θετικών ψήφων των “ανεξάρτητων” περιφερειακών Συμβούλων που επρόσκειντο στην παράταξη “Πατριωτική Αυγή”». *

Κ. Κατσιμίγας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διοίκηση δεν μπορεί να κάνει σημαντικά έργα και δράσεις»

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος ψήφισε επίσης λευκό.

«Ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο λειτουργικό είμαστε πεπεισμένοι ότι η διοίκηση δεν μπορεί να κάνει σημαντικά έργα και δράσεις οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της περιφέρειας μας. Δεν έχει την δυνατότητα λόγω του προσωπικού εάν θέλετε και του θεσμικού πλαισίου. Επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Όλα τα μεγάλα και σπουδαία έργα έχουν ανατεθεί και ελπίζουμε σε φορείς εκτός περιφέρειας  να κάνουν προωθήσεις και να χρηματοδοτηθούν  από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο προϋπολογισμός καλύπτει και  κάποιες εκδηλωσούλες και κάποια πανηγυράκια και εάν δεν σας αρέσει ο όρος έτσι είναι».

Κ. Σιμιτσής: «Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν είναι άψυχος»

Ο Κωστής Σιμιτσής επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση» και συνδιοικούντας της ΠΑΜΘ, πήρε τον λόγο και ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού. «Ο προϋπολογισμός είναι ένα τεχνικό κείμενο δεν παρουσιάζει ούτε πολιτικές ούτε οράματα. Από αυτήν την άποψη είναι ρεαλιστικός. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν είναι άψυχος, είναι στρωτός είναι τεχνικά άψογος και αποδίδει καλά την οικονομική κατάσταση της περιφέρειας», δήλωσε.

Χρ. Τρέλλης: «Έχουμε ένα προϋπολογισμό τετριμμένο»

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Τρέλλης της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», «ο προϋπολογισμός είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι ενώ βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση δυστυχώς και με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα  την προστασία του λαού και των εργαζομένων. Έχουμε ένα προϋπολογισμό τετριμμένο όπως ήταν και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί». Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Η «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση Ανταρσία στην ΑΜΘ» ψήφισε επίσης κατά, ενώ η «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» ψήφισε υπέρ.

*Με πρόσφατο ψήφισμά του πάντως το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι ψήφοι των περιφερειακών συμβούλων που εξελέγησαν με την «Πατριωτική Αυγή» και λειτουργούν πλέον ως ανεξάρτητοι, δεν θα προσμετρούνται.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.