fbpx Οντέρ Μουμίν: «Να κάνουμε την ζωή των δημοτών καλύτερη»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Οντέρ Μουμίν: «Να κάνουμε την ζωή των δημοτών καλύτερη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Ιάσμου
Οντέρ Μουμίν

Γέφυρα Κομψάτου, σύνδεση με ΔΠΘ, μεταφορά δημαρχείου, ζητήματα καθημερινότητας και ανάπτυξης στην ατζέντα του νέου δημάρχου – Στην Αθήνα 3 και 4 Σεπτεμβρίου για μία σειρά ζητημάτων

Διονύσης Βοργιάς

Ζητήματα αμέσου εφαρμογής, αλλά και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Οντέρ Μουμίν για τον Δήμο Ιάσμου. Το πρωί της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου ανέλαβε επίσημα την διοίκηση του Δήμου. Στην τελετή παραλαβής – παράδοσης δεν παρέστη ο απερχόμενος δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ. Ακολούθησε αναλυτική συνέντευξη τύπου του νέου δημάρχου, όπου τέθηκαν επί τάπητος μία σειρά ζητημάτων.

Δημαρχείο και κυνοκομείο
«Θα είμαστε ένας Δήμος εξωστρεφής. Θα έχουμε λόγο για όλα όσα συμβαίνουν γύρο μας», ήταν ένα από τα πρώτα σχόλιά του Οντέρ Μουμίν, ο οποίος δεν έκρυψε πως έχει προαναγγείλει πολλά έργα και δράσεις, τα οποία στόχος είναι ένα – ένα να προχωρήσουν εν καιρώ. Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την καλύτερη δυνατή διοικητική λειτουργία του Δήμου και την μεταφορά του δημαρχείου στο παλιό δημοτικό σχολείο. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο Δήμος θα απαλλαγεί από το ενοίκιο του δεύτερου χώρου που χρησιμοποιείται ως δημαρχείο, ενώ το πρωτεύον κτίριο θα παραμείνει στην χρήση του Δήμου ως έδρα των δημοτικών επιχειρήσεων (σ.σ. είναι ιδιόκτητο μετά από δωρεά).

Συγχρόνως με την μεταφορά του δημαρχείου, θα γίνει προσπάθεια για την δημιουργία κυνοκομείου στον Δήμο. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη», δεν έκρυψε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι σε κοντινή περιοχή εξετάζουν την ανέγερση του κυνοκομείου. Όσον αφορά στην εξαγγελία κατασκευής δύο μικρών εμπορικών κέντρων, διευκρίνισε ότι δεν ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα, αλλά υπάρχει σχεδιασμός ώστε σιγά – σιγά να προχωρήσουν. Σχετικά με λοιπές εξαγγελίες, είπε πως θα προχωρήσει άμεσα η δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών στον Σώστη, μεταξύ άλλων. Στόχος όλων των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα είναι «να κάνουμε την ζωή και την καθημερινότητα των δημοτών καλύτερη».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, επίσης, ανακοίνωσε την ίδρυση δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης στον Δήμο Ιάσμου, ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο.

Στην Αθήνα οι πρώτες επαφές
Ο Οντέρ Μουμίν σηκώνει μανίκια και θα βρεθεί στην Αθήνα το διήμερο 3-4 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αναπτύξει μία σειρά επαφών. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδυτών για τα εμπορικά κέντρα – κατά το πρότυπο των jumbo – καθώς και η πίεση προς το υπουργείο Παιδείας για να προχωρήσει η ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Ίασμο. 

Επίσης, στο υπουργείο Υποδομών θα τεθεί το «μείζον ζήτημα», όπως το χαρακτήρισε ο δήμαρχος, που πρόκειται φυσικά για την πεσμένη γέφυρα Κομψάτου. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η αποκατάσταση της γέφυρας είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλά ο Δήμος Ιάσμου δεν πρέπει να μένει απλός παρατηρητής σε αυτή την διαδικασία, αντιθέτως να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Στοίχημα η σύνδεση με το ΔΠΘ
Στοίχημα για τον νέο δήμαρχο είναι η σύνδεση με το πανεπιστήμιο, με δεδομένο και το ότι η πανεπιστημιούπολη ανήκει γεωγραφικά στον Ίασμο, κάτι που πολύς κόσμος αγνοεί. «Όλα τα οφέλη τα καρπώνεται ο Δήμος Κομοτηνής», είπε, χαρακτηρίζοντας ως θετικό βήμα το ότι για πρώτη φορά πρυτανικές αρχές παρέστησαν σε ορκωμοσία του Δήμου Ιάσμου. Απεναντίας, έφερε το παράδειγμα ότι τα αρνητικά …τα πληρώνει ο Δήμος Ιάσμου, όπως την κατάσταση με τα αδέσποτα εντός πανεπιστημιούπολης για την οποία οι αντιδήμαρχοί του έχουν πάει ακόμη και στα δικαστήρια. «Θα έχω καλή συνεργασία με τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις», είπε, αποκαλύπτοντας κάποιες από τις σκέψεις, όπως την δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου στον Ίασμο, την προώθηση κοινών δράσεων τουρισμού, αθλητισμού, υγείας, κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Δήμος διοικητικά νεκρός και οικονομικά μέτριος»
Τη ρήση «παρέλαβα έναν Δήμο διοικητικά νεκρό και οικονομικά μέτριο», έκανε ο Οντέρ Μουμίν, εξηγώντας ότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα «4 έως 6 μηνών για να οργανώσουμε ξανά τις υπηρεσίες μας». Σύμφωνα με τον ίδιο ο Δήμος Ιάσμου θα γίνει «αξιόπιστος» και ως την εξόφληση των υπολειπόμενων δανειακών υποχρεώσεών του που είναι μικρές, αλλά κυρίως ως προς τους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάζεται, τους οποίους θα πληρώνει σε εύλογα χρονικά διαστήματα, χωρίς καθυστερήσεις. 

Δεν θέλησε πάντως θα ισοπεδώσει την προηγούμενη διοίκηση, αναγνωρίζοντας πως «υπάρχουν πράγματα που λειτουργούν σωστά», κι αυτά θα τα διατηρήσει.

Καταληκτικά, αναφορικά με το πως θα διοικήσει τον Δήμο, με δεδομένο ότι δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έκρυψε πως «ο Κλεισθένης επιβάλλει συνεργασίες», διευκρινίζοντας πως «θα αποδεχθούμε τις ορθές προτάσεις της αντιπολίτευσης». Πάντως, σε επίπεδο διοίκησης του Δήμου επιλέχθηκαν πρόσωπα μόνο από τον συνδυασμό του δημάρχου «Εμπρός».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σαν τους χρησμούς της Πυθίας ερμηνεύονται και ενίοτε παρερμηνεύονται πάντοτε στη χώρα μας, οι δηλώσεις ενός πρωθυπουργού, ειδικά όταν  περιλαμβάνουν ένα γενναίο πακέτο στήριξης για πολλούς.