fbpx Όλα τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Ροδόπης στη Βουλή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Όλα τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Ροδόπης στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγρότες
Κτηνοτρόφοι

Ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ αναφέρθηκε στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Ροδόπη και την ΠΑΜ-Θ

Ολομέτωπη κριτική στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ, κατά την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια με αφορμή επερώτηση που κατατέθηκε από την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα: "Η ανυπαρξία Αγροτικής Πολιτικής και η έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα και της ελληνικής υπαίθρου".

Ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε ειδικότερα στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Ροδόπη και την ΠΑΜ-Θ, εστιάζοντας την προσοχή του στις αποζημιώσεις στους καπνοπαραγωγούς, στην μειωμένη φετινή παραγωγή στην παραγωγή βαμβακιού, στην μικρή συμμετοχή στο κομμάτι της χρηματοδότησης της βιολογικής γεωργίας στην Περιφέρειά μας, ενώ δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στην ομιλία του και το πρόσφατο ψήφισμα των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας με το σύνολο των αιτημάτων τους.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ιλχάν Αχμέτ κατήγγειλε ήδη το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τις αποζημιώσεις των 100 ευρώ που δόθηκαν στον καπνό από το πρόγραμμα de minimis και οι οποίες υπάγονται σε φορολογία με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι μικροπαραγωγοί του καπνού στην Ροδόπη σε υπέρβαση εισοδήματος και υπαγωγή σε καθεστώς τήρησης λογιστικών βιβλίων με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Παρατίθενται αποσπάσματα από την ομιλία του βουλευτή: 

ΒΑΜΒΑΚΙ
Σε ό,τι αφορά το βαμβάκι ένα μεγάλο κομμάτι της φετινής αγροτικής παραγωγής σε Έβρο  και Ροδόπη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας των ασθενειών που έπληξαν την καλλιέργεια.  Υπολογίζεται ότι η συνολική μείωση της παραγωγής στην Ροδόπη σε σχέση με πέρυσι άγγιξε το 15% ενώ σχεδόν 33% ήταν οι απώλειες στον Έβρο.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Στον τομέα της βιολογικής γεωργίας ζητούμε να άρετε την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας ΑΜΘ, όσον αφορά στην κατανομή των πιστώσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας. 

Στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας, στην Περιφέρεια ΑΜΘ κατανεμήθηκαν 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 4,9% των συνολικών διαθέσιμων πιστώσεων, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.  

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
«Η ελληνική πολιτεία σκύβει το κεφάλι μπροστά στα οργανωμένα συμφέροντα, που εξευτελίζουν με τις αθέμιτες πρακτικές τους τον κρατικό μηχανισμό, τους κτηνοτρόφους και την ποιοτικότερη παραγωγή της Ευρώπης. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε σαν χώρα να πυροβολούμε τα πόδια μας. Ξεκινήσατε με την άδικη διανομή της ΚΑΠ το 2015. Ακολούθησε η ανισομερής διανομή μέσω της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, που χώρισε τη χώρα σε ευνοούμενους και αδικημένους κτηνοτρόφους, ανάλογα με την περιφέρεια που εδρεύουν. Συνεχίσατε αφήνοντας να δρουν ασύδοτα, οι μεταποιητές και οι μεσάζοντες σε γάλα και κρέας. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, αφού δεν επανδρώσατε τις ήδη αποδεκατισμένες υπηρεσίες ελέγχου. Δημιουργήσατε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα έκτρωμα, αντιαναπτυξιακό και άδικο, που αντί να επιβραβεύει την παραγωγή, την τιμωρεί. Επιβαρύνατε το κόστος παραγωγής με τα παραπάνω και με αυξήσεις σε εφόδια και ενέργεια. Η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης διαιωνίζονται.

Είμαστε όλοι εν δυνάμει κακοπληρωτές, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός.  Δεσμεύετε τις κοινοτικές ενισχύσεις, καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή πρακτική και δεν προσαρμόζετε τον ακατάσχετο λογαριασμό στα δεδομένα του πρωτογενή τομέα. Έτσι σφίγγετε ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας και ωθείτε  όσους από εμάς συνεχίζουμε να είμαστε ακόμη κτηνοτρόφοι, να εγκαταλείψουμε την εργασία μας. Με τη μέχρι σήμερα πολιτική σας δεν μας έχετε δείξει την πρόθεσή σας να βοηθήσετε τον πρωτογενή τομέα. Σας ζητάμε να μην μας δημιουργείτε ακόμη περισσότερα προβλήματα, από αυτά που έχουμε». Δεν είναι δικά μου λόγια! Είναι η κραυγή απόγνωσης και αγωνίας των κτηνοτρόφων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σας καλώ να τους ακούσετε έστω για όσο ακόμα θα είστε στην κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.