fbpx Οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΤΕ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΚΑΠ
Λουκέτο

"Οι εργαζόμενοι αξιοποιώντας την πείρα τους μπορούν να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα"

Την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ (ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη), έως τις 17 Ιανουαρίου, αποφάσισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, που την περασμένη Παρασκευή εξέτασε την αίτηση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή για τη μη άμεση καταβολή του προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ (αρχικό περίπου 38 εκατ. ευρώ) και αποφάσισε τη χορήγηση πίστωσης στην εταιρεία από το Τελωνείο Ξάνθης για τη συνέχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων έως τις 17 Γενάρη, όταν και θα εξεταστεί η αίτηση αναστολής των εισπρακτικών μέτρων.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, το Εφετείο Κομοτηνής απέρριψε την προσφυγή της ΣΕΚΑΠ κατά του προστίμου που της επιβλήθηκε για φορολογικές παραβάσεις του 2009, και στη συνέχεια το Τελωνείο Ξάνθης μπλόκαρε τις πωλήσεις προϊόντων της. Ακολούθησαν ανακοίνωση της εταιρείας για έναρξη της διαδικασίας αναγκαστικής πτώχευσης και απόφαση του ΔΣ της εταιρείας για παύση πληρωμών αν δεν αποκατασταθεί η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της. Σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην εγκλωβιστούν στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και τα δικαιώματά τους.


Σημειώνει «Οι εργαζόμενοι αξιοποιώντας την πείρα τους μπορούν να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα.
Η απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής για την επιβολή του προστίμου έρχεται σε μία περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους, για το ποιος θα επικρατήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανταγωνισμοί μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών κεφαλαίων στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Όπως επισήμανε το Κόμμα μας την περίοδο της εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ, το 2013, στον ξανθιώτικο λαό και στους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ, ο επενδυτής που εξαγόραζε τότε τη ΣΕΚΑΠ, θα ήθελε να διασφαλίσει τα κέρδη του. Γι' αυτό είδε σαν κόστος τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και προχώρησε σε απολύσεις και εθελούσιες εξόδους, επιβάλλοντας ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών σε μέρος των εργαζομένων, που δεν γενικεύθηκαν λόγω των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργατών της ΣΕΚΑΠ.


Η πρόθεση της εταιρείας να συζητά την πτώχευση της εταιρείας, αλλά και η προσωρινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής να κάνει εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής για την καταβολή του προστίμου μέχρι τις 17 Γενάρη, σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ. Ουσιαστικά βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, ώστε να κάνουν υποχωρήσεις και να συστρατεύονται πίσω από τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του εργοδότη, τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Η ΣΕΚΑΠ όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, είτε με συνεταιριστικό είτε με ιδιωτικό χαρακτήρα, στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε χάρη στη δουλειά και στον ιδρώτα των εργατών της. Η πολιτική του κλεισίματος (ΣΕΒΑΘ - ΣΕΠΕΚ) και του ξεπουλήματος (ΣΕΚΑΠ - Ροδόπη) των συνεταιριστικών, που εφάρμοσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είχε ολέθριες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, στους καταναλωτές και στη συνολικότερη οικονομία του νομού μας.


Οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στα πλαίσια της διαχείρισης του προβλήματος, που προβάλλονται από διάφορους τοπικούς, πολιτικούς, συνδικαλιστικούς φορείς του νομού μας. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη γίνουν απολύσεις, να μη χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις που ισχύουν σήμερα, αλλά να διευρυνθούν, με την υπογραφή ΣΣΕ, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. 
Και αυτή η εξέλιξη στη ΣΕΚΑΠ επιβεβαιώνει την πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία και θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην παραγωγή, στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργούν και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί στην ύπαιθρο, με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε