fbpx Ο «Κλεισθένης» στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Ο «Κλεισθένης» στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλεισθένης
Δήμος Κομοτηνής
Δημοτικό Συμβούλιο

Ασυμφωνία μεταξύ των παρατάξεων

Δήμητρα Συμεωνίδου

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης βρέθηκαν στο επίκεντρο του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαΐου με ένα και μοναδικό θέμα, αυτό του νομοσχεδίου «Κλεισθένης». Με εισηγητή τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη ως βάση συζήτησης ετέθη το ψήφισμα της ΚΕΔΕ που απορρίπτει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, που είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες. Δεν αντιμετωπίζει και δεν επιλύει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που το μόνο που αλλάζει ουσιαστικά, είναι το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Για πρώτη φορά θεσπίζονται δύο διαφορετικά εκλογικά συστήματα, για κοινότητες άνω των 500 κατοίκων και για κοινότητες κάτω των 500, όπου εισάγεται ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Ειδικά για την απλή αναλογική η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι θα προκαλέσει ακυβερνησία στους Δήμους. Με την απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, οι δήμαρχοι που δεν θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο, αλλά στο δεύτερο, δεν θα έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συμβιβασμούς και τις ισορροπίες για να ληφθεί μια απόφαση. Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τα δημοτικά συμβούλια σε διακοσμητικά όργανα των Δήμων, προτιμά «ανίσχυρους» δημάρχους, παραλυτικές ισορροπίες στους Δήμους και ενίσχυση του ρόλου των ακραίων και θνησιγενών πολιτικών σχημάτων, που θα καταστούν πέραν πάσης δημοκρατικής λογικής σε ρυθμιστές που θα εκβιάζουν το σχηματισμό πλειοψηφιών.

Όλα τα παραπάνω εκτέθηκαν εν συντομία από τον δήμαρχο Κομοτηνής, που πρότεινε την υιοθέτηση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ. Υπέρ τάχθηκαν οι παρατάξεις «Κοινωνία Πολιτών» του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, «Εμείς η πόλη» της Φελίνας Καζάκου, και «Σπάρτακος» του Κώστα Καραΐσκου. Για τις προτάσεις της ΚΕΔΕ που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο των μεταρρυθμίσεων, μίλησε η Φελίνα Καζάκου και δήλωσε προβληματισμένη για το πως θα διοικηθούν τα επόμενα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια. 

Ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραΐσκος έκανε λόγο για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει ό,τι μπορεί στους ΟΤΑ, όπου οι γαλαζοπράσινες παρατάξεις αλωνίζουν. Υπερθεμάτισε για την απλή αναλογική, παρά τα προβλήματα που όντως θα δημιουργήσει σε πρώτη ιδίως φάση, όμως αποδοκίμασε την κομματική στόχευση πίσω από το νομοσχέδιο. Τόνισε ότι αγνοήθηκε η εμπειρία της ΚΕΔΕ σχετικά με το τι λειτουργεί και τι όχι σήμερα στους δήμους (επιτροπές διαβούλευσης, συμβούλιο δημοτικής κοινότητας...), ότι παραμένουν κι ενισχύονται όλα τα γραφειοκρατικά καπέλα που αγκυλώνουν κάθε δημοτική λειτουργία, ότι γίνεται προσχηματική επίκληση διαφόρων πραγμάτων. Για παράδειγμα αυτοί που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα - παρωδία του 2015 έχουν το θράσος να επιχειρηματολογούν υπέρ τοπικών δημοψηφισμάτων (με χίλιες μύριες προϋποθέσεις). 

Κατά της υιοθέτησης του ψηφίσματος τάχθηκαν οι παρατάξεις «ΠΟΛΗ-τική ανατροπή» της Ελένης Λαφτσή και «Λαϊκή Συσπείρωση» του Νίκου Φακιρίδη. Η κα Λαφτσή είπε πως η συζήτηση για τον Κλεισθένη που γίνεται κατ' εντολή της ΚΕΔΕ "γίνεται για να δηλώσει την αντιπολιτευτική της στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Να ασκήσει πίεση ουσιαστικά για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο". Παραδέχτηκε ότι "αυτό το νομοσχέδιο δεν ασχολείται με όλα τα θέματα και όλες τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης". Ειδικά για το θέμα της απλής αναλογικής είπε "πιθανότατα να μην έχουμε κουλτούρα συναινέσεων, όμως κάποια στιγμή δεν πρέπει να την αποκτήσουμε;". 

Ο κος Φακιρίδης επέκρινε τις διατάξεις του «Κλεισθένη» κάνοντας λόγο για "αντιδραστική μεταρρύθμιση". Ανέφερε ότι "με το νομοσχέδιο αυτό προσπαθεί μέσα από τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων, γι' αυτό καθιερώνει απλή αναλογική, δημοψηφίσματα κλπ, να αντιμετωπιστούν λαϊκά προβλήματα που δεν μπόρεσαν χρόνια να αντιμετωπίσουν στις παρεμβάσεις που έκαναν". Επίκρινε δομές όπως το Οικονομικό Παρατηρητήριο λέγοντας "βάζει ένα καλούπι πως θα λειτουργήσεις τα οικονομικά σου".  

Ο κος Φακιρίδης απέρριψε την μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρξει τοπική ανάπτυξη, εφόσον η κεντρική πολιτική είναι αντιλαϊκή". 

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης αναμένεται να παραστεί στην έκτακτη γενική συνέλευση και στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που θα πραγματοποιηθούν για τον Κλεισθένη την Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Μαΐου 2018.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ
Για τον Κλεισθένη θα συζητήσει και το δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας - Σαπών που συνεδρίαση σήμερα στις 8 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο στις Σάπες. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του