fbpx Ο δυνατός Στυλιανίδης, ο συνεπής Χαρίτου και το φαινόμενο Ιλχάν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 9 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ο δυνατός Στυλιανίδης, ο συνεπής Χαρίτου και το φαινόμενο Ιλχάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης
Δημήτρης Χαρίτου
Ιλχάν Αχμέτ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Πρόσωπα με διαδρομή ετών στην τοπική πολιτική σκηνή είναι οι τρεις βουλευτές που ανέδειξε η κάλπη, διαφορετικοί οι λόγοι της νίκης για τον καθένα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Πρόσωπα γνώριμα στην πολιτική, με δημόσιο λόγο, θέση και άποψη, είναι οι τρεις βουλευτές που ανέδειξε η κάλπη της 7ης Ιουλίου στο νομό Ροδόπης. Ευριπίδης Στυλιανίδης με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρης Χαρίτου με τον ΣΥΡΙΖΑ και Ιλχάν Αχμέτ με το ΚΙΝΑΛ είναι οι νέοι βουλευτές του νομού.

Κοινή συνισταμένη τους ότι ποτέ δεν έκρυψαν την επιθυμία τους να είναι βουλευτές. Με διαφορετική αφετηρία, οι δύο με θητεία στη Βουλή και ο τρίτος όχι, συναντήθηκαν σε αυτήν την κρίσιμη κάλπη για να μετρήσουν δυνάμεις και βγήκαν νικητές.

Οι λόγοι αυτής της νίκης διαφορετικοί για τον καθένα.

Αδιαμφισβήτητος νικητής ο Ευρ. Στυλιανίδης
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι αδιαμφισβήτητος νικητής. Σε ένα δύσκολο εκλογικό, για εκείνον, περιβάλλον, μετά από χρόνια απουσίας από τη Βουλή, επέστρεψε ενισχυμένος, με το εκλογικό σώμα να τον θέλει ξανά στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Μπορεί να κατηγορήθηκε σχεδόν από όλους τους συνυποψηφίους του είτε στο ίδιο είτε σε άλλα κόμματα για εκβιαστικά διλήμματα και διχαστικό λόγο, όμως εκείνος είχε τους δικούς του λόγους που ακολούθησε αυτήν την γραμμή και εκ του αποτελέσματος του βγήκε σε καλό.

Το σύνθημα «ορφανή» Ροδόπη έπεισε πολλούς, που διαβλέποντας τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισαν να στείλουν έναν εκπρόσωπο μέσα στην κυβέρνηση.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης συνεχίζει να έχει φανατικούς υποστηρικτές εντός Ροδόπης και του πιστώνεται ως προσωπική επιτυχία ότι κατάφερε να αντλήσει ψήφους ανθρώπους με διαφορετικές κομματικές αφετηρίας, αλλά και από μέλη της μειονότητας.


Ήρθε η ώρα του Δημήτρη Χαρίτου
Ήρθε η ώρα του να εκλεγεί βουλευτής. Ο λόγος για τον Δημήτρη Χαρίτου που κατάφερε μετά από μία νύχτα θρίλερ να καταλάβει εκείνος την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας πίσω του τον Οζγκιούρ Φερχάτ. Συνεπής στη διαδρομή του πολιτικά ο Δημήτρης Χαρίτου έδωσε έναν τίμιο προεκλογικό αγώνα.

Παρέθεσε θέσεις και απόψεις, άρθρωσε πολιτικό λόγο για σημαντικά ζητήματα και απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες της Ροδόπης, ανεξαρτήτως θρησκείας ή γλώσσας. Απέφυγε τα διλήμματα, έθεσε την εκλογή του στη σωστή βάση όταν είπε «είμαι έτοιμος να σας εκπροσωπήσω».

Με εμπειρία στην πολιτική, ο κος Χαρίτου όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να συγκρουστεί, να αναδείξει όσα άργησαν να γίνουν για την περιοχή, όσα δεν έγιναν καθόλου αλλά και όσα κακώς έγιναν. Μπορεί να μην είχε θέση ευθύνης μέχρι πρότινος, όμως ανέλαβε ευθύνες που δεν του αναλογούσαν.

Δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να γίνει βουλευτής, αντίθετα πολιτεύτηκε με αυτόν τον σκοπό, χωρίς απαραίτητα η εκλογή του να είναι αυτοσκοπός. Ο Δημήτρης Χαρίτου μιλούσε πάντα δημόσια, είχε θέση και άποψη και σίγουρα θα είναι απόλυτα χρήσιμος  σε μία ισχυρή αντιπολίτευση.


Πολιτικό φαινόμενο ο Ιλχάν Αχμέτ
Φαινόμενο πολιτικό που αξίζει πολιτικής ανάλυσης είναι η εκλογή του Ιλχάν Αχμέτ. Σε όποιο κόμμα και να πάει μεταφέρει τον κόσμο μαζί του και αυτός τον στηρίζει φανατικά, αγνοώντας την όποια κομματική μεταπήδηση. Νέα Δημοκρατία (2004-2009), Δημοκρατική Συμμαχία (2009-2012), Δημοκρατική Αριστερά (2012-2015), Το Ποτάμι (2015-13 Ιαν. 2017), Δημοκρατική Συμπαράταξη (από 13 Ιαν. 2017) και από την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 βουλευτής Ροδόπης με το ΚΙΝΑΛ. Στα παραπάνω αποτυπώνεται η πολιτική διαδρομή του Ιλχάν Αχμέτ, ενώ στη σταδιοδρομία του συναντάμε και ένα ακόμα κόμμα. Στις ευρωεκλογές του 2014 δεν κατήλθε ως υποψήφιος, αλλά υποστήριξε το μειονοτικό ΚΙΕΦ αν και βρισκόταν ακόμα στην ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματος. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ανακοίνωσε την συμπόρευσή του με Το Ποτάμι αλλά πέτυχε το χειρότερο – αν και πρώτος σε σταυρούς – μέχρι τότε αποτέλεσμά του αφού πήρε μόνο 5.746 ψήφους. Ωστόσο, με απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στην Ροδόπη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στις εκλογές αυτές το Ποτάμι λόγω των υψηλών ποσοστών του στον Νομό κατάφερε να κερδίσει 1 από τις 3 έδρες και έτσι ο Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος ήταν πρώτος στο ψηφοδέλτιο, εξελέγη βουλευτής μετά από 8 χρόνια.

Παρέμεινε βουλευτής με το Ποτάμι μέχρι την 13η Ιανουαρίου του 2017, οπότε ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του. Την ίδια μέρα ανακοίνωσε την προσχώρησή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σήμερα στον Ιλχάν Αχμέτ πιστώνεται προσωπικά το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ κατέλαβε μία έδρα στο νομό Ροδόπης και μάλιστα με ποσοστό τριπλάσιο του πανελλαδικού. 

Απευθύνεται με διαφορετικό τρόπο στη μειονότητα και αλλιώς στην πλειονότητα, απέχει ιδεολογικά από την όποια κομματική γραμμή και  χαράσσει τον δικό του δρόμο, που μπορεί να ξεκινάει από την ορεινή Ροδόπη και να φτάνει μέχρι τις μακρινές Βρυξέλλες.

Με λίγα λόγια χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του για να εκλεγεί και τα κατάφερε. 

Αποστολή και των τριών πλέον είναι η διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για τη Ροδόπη που τους ψήφισε και τους έστειλε στη Βουλή για να την εκπροσωπήσουν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του