fbpx Ντ. Μπακογιάννη: «Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός μοχλός της Θράκης»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Ντ. Μπακογιάννη: «Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός μοχλός της Θράκης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντόρα Μπακογιάννη
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
διακομματική επιτροπή

Η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης ιεραρχεί προτεραιότητες και υπόσχεται…

Διονύσης Βοργιάς

Από την Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε η τριήμερη περιοδεία της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρας Μπακογιάννη στη Θράκη, με τη σημερινή μέρα να είναι αφιερωμένη στη Ροδόπη, όπου θα αναπτυχθεί ένα πλέγμα επαφών σε όλο το ν. Ροδόπης, ως εξής:

09.30  Σάπες – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μαρώνειας - Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο 
10.30 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αρριανών Ριτβάν Αμέτ και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών ΠΑΜΘ Αχμέτ  Ιμπράμ 
12.00 Επίσκεψη στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα
12.30  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Συνάντηση με πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και μέλη του πρυτανικού συμβουλίου
13.30 Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, και τους αντιπεριφερειάρχες  και δημάρχους  Ροδόπης.

Το γεύμα θα παρατεθεί στον Ίασμο, συνεπώς η κα Μπακογιάννη λίγο ως πολύ θα έχει περάσει κι από τους τέσσερις Δήμους της Ροδόπης μέχρι το μεσημέρι.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το πρόγραμμά της συνεχίζεται ως εξής:
18.15 Συνάντηση με Μαίρη Κοσμίδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης 
18.45 Συνάντηση με το Ισά Σελίμ, Πρόεδρο Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής
19.30 Επίσκεψη στο Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο- Συνάντηση με τους Προέδρους:  Βιομηχανικού και Εμπορικού επιμελητηρίου Νίκου Αγγελίδη Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού επιμελητηρίου Αντώνη Γραβάνη, Συνδέσμου Βιομηχανιών Ροδόπης Ιάκωβο Φραντζή, Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική  Κωνσταντινίδου Κική και Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ανέστη Βαφειάδη.

Οι επαγγελματίες θα τις καταθέσουν τα σχετικά υπομνήματα αιτημάτων, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να της σκιαγραφήσουν δια ζώσης το «μωσαϊκό» διαχρονικών προβλημάτων της Ροδόπης, μερικά από τα οποία οι τοπικοί φορείς ευελπιστούν να «ανακουφίσει» αυτή η Επιτροπή, αλλά και φλέγοντα επίκαιρα ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω πανδημίας, μέτρων, επιπτώσεων.

Επαφές στην Κομοτηνή έχει και το πρωί της Κυριακής στην Κομοτηνή η κα Μπακογιάννη, οπόταν θα συναντηθεί με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής Μάγδα Γιαμουστάρη και έπειτα με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας. Το τριήμερο συνεχίζεται κι ολοκληρώνεται με επαφές στο ν. Ξάνθης (όπου σημειολογικά θα έχει επαφές και με τους προέδρους των Επιμελητηρίων Αν. Μακεδονίας), ενώ η πτήση της κας Μπακογιάννη αναχωρεί το βράδυ της Κυριακής από Αλεξανδρούπολη.

Θα φέρει αποτελέσματα η Επιτροπή;
Σε δήλωσή της από την Αλεξανδρούπολη, η Ντόρα Μπακογιάννη ξεχώρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ως μείζονα υποδομή για την ανάπτυξη της Θράκης. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι βέβαιο πως το λιμάνι Αλεξανδρούπολης είναι ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός μοχλός της Θράκης και η στήριξή του είναι το πρώτο μέλημά μας. Και βεβαίως οι περαιτέρω υποδομές που χρειάζονται και πρέπει να ολοκληρωθούν».

Η δήλωση ήρθε μετά την αναλυτική ενημέρωσή της στο Επιμελητήριο Έβρου –είχε προηγηθεί επαφή στο Λιμάνι- με την κα Μπακογιάννη να σημειώνει πως μετά τις συναντήσεις τις είχαν παρουσιαστεί «τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην αναπτυξιακή προσπάθεια για την Θράκη, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν ως προτάσεις της Διακομματικής» αλλά και «γενικότερα θέματα που αφορούν ευρύτερες οικονομικές πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν».

Αναφορικά με τις εργασίες της Επιτροπής καθ’ αυτής, επεσήμανε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα έξι μηνών για τη σύνταξη και κατάθεση του πορίσματος, χρονοδιάγραμμα που αντιδιέστειλε με το δίχρονο πλαφόν που ‘χε δοθεί στην Επιτροπή του 1992 (η οποία όμως είχε ασχοληθεί και με τα ζητήματα των Νήσων Αν. Αιγαίου). «Ο πρωθυπουργός θέλει ένα πόρισμα που θα στηρίζεται απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και το οποίο θα περιλαμβάνει την ιεράρχηση των στόχων σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο», είπε, ενώ κάλεσε φορείς και πολίτες να καταθέσουν προτάσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι «στον αέρα».

Επαφές και διαμαρτυρίες
Η ατζέντα επαφών της προέδρου της Διακομματικής ξεκίνησε περί των 11:00 από το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου. Την πρόεδρο συνόδευαν οι τέσσερις βουλευτές/τριες Έβρου, που τυγχάνουν και μέλη της Διακομματικής, ενώ αντίστοιχα έχουν προκληθεί να τη συνοδεύουν στις σημερινές της επαφές στη Ροδόπη οι τρεις βουλευτές Ροδόπης.

Η συνάντηση στο Λιμάνι αφορούσε «τη διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής και της ασφάλειας της περιοχής δια μέσου της ανάπτυξης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης και των υποστηρικτικών προς αυτόν υποδομών», σύμφωνα με τον κο Χατζημιχαήλ.

Ακολούθησε σύσκεψη με τον πρόεδρο (Χριστόδουλο Τοψίδη) και μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου, πλην όμως στο μεσοδιάστημα την κα Μπακογιάννη περίμενε έξω από το Επιμελητήριο πομπή διαμαρτυρόμενων κατοίκων, κυρίως από τον Δ. Σουφλίου. Τις τελευταίες ημέρες οι τοπικές κοινωνίες Τυχερού, Προβατώνα και Λευκίμης του Δήμου Σουφλίου είναι σε αναβρασμό λόγω της είδησης που αφορά το στρατόπεδο της περιοχής τους και τη φημολογία που θέλει τη μετατροπή του σε Δομή Φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών. Η κα Μπακογιάννη είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων, ενώ φέρεται να υποσχέθηκε ότι το στρατόπεδο δεν θα κλείσει, προαναγγέλλοντας και επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην περιοχή.

Μετά τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο, ο κος Τοψίδης έκανε λόγο για κατάθεση «μίας ολοκληρωμένης πρότασης, η οποία περιλαμβάνει όλα τα μέτωπα ανάπτυξης, το λιμάνι, τα τελωνεία, τον τουρισμό, την βιομηχανία, τη βιοτεχνία, το εμπόριο», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εργασίες της Επιτροπής.

Το βράδυ της Παρασκευής η Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Έβρου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.