fbpx Νικητές και ηττημένοι μιλούν στον «Χ»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 9 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Νικητές και ηττημένοι μιλούν στον «Χ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Δημήτρης Χαρίτου
Ιλχάν Αχμέτ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Τι δήλωσαν οι εκλεγμένοι βουλευτές του νομού Ευριπίδης Στυλιανίδης, Τάκης Χαρίτου, Ιλχάν Αχμέτ – Το σχόλιο του απερχόμενου 
βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά

Μουσταφά Κατραντζή, Οζγκιούρ Φερχάτ, Κώστας Ιατρίδης, Βούλα Ελευθεριάδου, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Γιώργος Μανανάς μεταξύ 
αυτών που δεν κατάφεραν να μπουν στην βουλή

Διονύσης Βοργιάς

Κομματικές αλλά και προσωπικές ήταν οι ψήφοι στο νομό Ροδόπης, που έβγαλαν την τριανδρία Ευριπίδη Στυλιανίδη (ΝΔ), Τάκη Χαρίτου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ). Οι τρεις τους θα εκπροσωπήσουν το νομό Ροδόπης από τα έδρανα της Βουλής κι αν μη τι άλλο είναι μία δυνατή ομάδα, η οποία δεν καλείται μόνο να συγκρουστεί, αλλά και να συνεργαστεί, προς την ανάγκη επίλυσης χρόνιων προβλημάτων της Ροδόπης κι ευρύτερα της ακριτικής Θράκης.

Και οι τρεις τους συνομολόγησαν την ανάγκη να δράσουν – ακόμη και κοινά – προκειμένου να αντιμετωπιστούν μείζονα προβλήματα της περιοχής. Νικητές και επιφανείς ηττημένοι μιλούν στον «Χ».

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Ευρ. Στυλιανίδης: «Ηθική δικαίωση»
Την πρώτη του δήλωση στον «Χ» έκανε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκφράζοντας εξαρχής την ευαρέσκειά του για το εθνικό αποτέλεσμα, τις ευχαριστίες του προς όλους τους ψηφοφόρους και τα συγχαρητήρια προς τους άλλους δύο εκλεγέντες βουλευτές, κάνοντας λόγο για «ισχυρή ομάδα» η οποία θα εκπροσωπήσει το νομό Ροδόπης, για να ανακτηθούν όσα χάθηκαν τα περασμένα χρόνια. Για την υποψηφιότητά του ανέδειξε ότι δέχθηκε της υποστήριξης ψηφοφόρων όχι μόνο δεξιών, αλλά και πολλών που επέλεξαν τον ίδιο συντασσόμενοι με το μήνυμα της ισχυρής εκπροσώπησης, ενώ καταγράφηκαν και ψήφοι προς τον ίδιο από την μειονότητα. «Ένας όμορφος αγώνας δικαιώθηκε», είπε, ευχαριστώντας ιδιαιτέρως όσους στάθηκαν δίπλα του στους δύσκολους καιρούς, όταν δεν εξελέγη βουλευτής.

Ως μία «καινούργια μέρα για τη Ροδόπη», χαρακτήρισε την αλλαγή κυβέρνησης ο κος Στυλιανίδης, λέγοντας «η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη είναι ανηφορική και δύσκολη, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ανατάξουμε την Ροδόπη που τόσο σκληρά δοκιμάστηκε. Αναλαμβάνω το χρέος βάσει του οποίου οφείλω να ανταποδώσω σε αυτή την περιοχή όλη αυτή την εμπιστοσύνη που μου δείχνει τα τελευταία χρόνια». Με νόημα πρόσθεσε «απαντήθηκαν από το λαό της περιοχής μας τα διλλήματα, κι αυτό έγινε οριζόντια».


Τ. Χαρίτου: «Μπροστά τα συμφέροντα του τόπου»
Το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, δηλώσεις έκανε ο Τάκης Χαρίτου έξω από το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ειρήνης. «Δεν σας κρύβω ότι νιώθω μία ιδιαίτερη συγκίνηση, γιατί μετά από μία μακρά πολιτική διαδρομή, ένιωσα την αγάπη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς να τους ευχαριστήσω για την πολύ μεγάλη τιμή που μου έκαναν να εκπροσωπήσω τον τόπο σε αυτή την δύσκολη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Τους διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω με την ίδια συνέπεια και σταθερότητα, με βάση τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες πορεύτηκα μέχρι σήμερα, βάζοντας πάνω από όλα τα συμφέροντα του τόπου και τις ανάγκες των πολλών».

Συνεχάρη τους συνυποψήφιούς του, κάνοντας λόγο για έναν «όμορφο αγώνα», καθώς και τους άλλους δύο εκλεγέντες βουλευτές. Όσον αφορά στην κοινοβουλευτική στάση που θα κρατήσει διευκρίνισε ότι θα σταθεί υπέρ σε ό,τι βοηθάει τον τόπο και δεν θα φοβηθεί να συγκρουστεί σε ό,τι πάει κόντρα με τα συμφέροντα του τόπου.


Ιλχάν Αχμέτ: «Βουλευτής όλης της Ροδόπης»
«Τα προβλήματα περιμένουν επίλυση», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος ανέδειξε ως επιτυχία τα τριπλάσια από τα εθνικά ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής στο νομό Ροδόπης. «Οι ψηφοφόροι της μειονότητας στο 46% με τίμησαν με την ψήφο τους. Έχω όμως και σταυρούς και από χριστιανούς συμπολίτες μας που δεν έχω υπολογίσει ακριβώς πόσοι είναι – αυτός είναι ο ρόλος μου, να είμαι βουλευτής όλου του νομού», είπε για την συμμετοχή του στην Βουλή, ενώ δεν έκρυψε ότι πήρε πολλές προσωπικές ψήφους, και δεν ήταν ο κομματικός μηχανισμός «αυτός που με έβγαλε».

Αναφορικά με την εκλογή του με το Κίνημα Αλλαγής, δήλωσε «άνθρωπος προοδευτικός, δεν έχω σκληρές κομματικές παρωπίδες, υπερασπίζομαι την Θράκη και τα προβλήματα της περιοχής». Και υπογράμμισε «ο κόσμος έχει χορτάσει από ιδεολογίες, θέλει λύσεις στα προβλήματά του και δουλειές». Πεποίθησή του είναι ότι οι ψηφοφόροι εκτίμησαν την «ειλικρίνεια, εντιμότητα και την ενασχόλησή μου με όλα τα προβλήματα του τόπου – δεν είμαι βουλευτής των σαλονιών».


Το σχόλιο Μουσταφά Μουσταφά
Δεν κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος όμως κατέθεσε το σχόλιό του για το εκλογικό αποτέλεσμα ως απερχόμενος βουλευτής. Ευχήθηκε «να είναι θετική η κυβέρνηση για την πατρίδα μας», και θύμισε «σε κάποιον έτυχε να βγάλει …τον ζωντανό από τον βούρκο, σε αυτό το ρόλο βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο να βγάλει την χώρα μας από το τέλμα στο οποίο είχε οδηγηθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό το τιτάνιο έργο ο ΣΥΡΙΖΑ το πέτυχε, έξω από τα μνημόνια, με ρυθμισμένο χρέος και αναπτυξιακή πορεία.

Ο λαός μας αποφάσισε να κυβερνήσει η ΝΔ – Εμείς είμαστε ευτυχείς για το έργο το οποίο επιτελέσαμε, αναλαμβάνουμε ευθύνες για λάθη και παραλείψεις, αλλά νομίζουμε ότι η περίοδος 2015 – 19 θα γραφτεί στην ιστορία ως θετική για την χώρα μας». Πλέον, εξήγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει συνεπής από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε «όλες οι κατακτήσεις του λαού μας να διατηρηθούν και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Ελλήνων για μία ελπιδοφόρα πορεία για όλη την χώρα και τη νέα γενιά».


ΟΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ

Μ. Κατραντζή: «Καταφέραμε την αυτοδυναμία της ΝΔ»
Πικραμένος για το προσωπικό αποτέλεσμα αλλά χαρούμενος για την συλλογική επιτυχία, παρουσιάστηκε ο υποψήφιος της ΝΔ Μουσταφά Κατραντζή, δηλώνοντας «σε αυτές τις εκλογές, παρότι σύντομες, προσπαθήσαμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη στην κυβέρνηση, το αποτέλεσμα ήταν και το αναμενόμενο στο νομό μας σε ποσοστά, με πρώτο κόμμα τη ΝΔ – θεωρώ ότι καταφέραμε μία επιτυχία», είπε, ευχόμενος καλή επιτυχία στους εκλεγέντες.


Κ. Ιατρίδης: «Ενότητα για τα προβλήματα»
Τρίτος στην σειρά του ψηφοδελτίου της ΝΔ βγήκε ο Κώστας Ιατρίδης. Και ο ίδιος πρόταξε την συλλογική επιτυχία, λέγοντας «η ΝΔ είναι κυβέρνηση, η πολιτική αλλαγή είναι γεγονός και την ήθελε ο τόπος μας για να πάμε μπροστά. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, προς την ανάπτυξη, για να διορθώσουμε όσα δεν κατάφερε ή όσα χειροτέρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ» και υπογράμμισε «η ενότητα παραμένει στόχος, γιατί τα προβλήματα της Ροδόπης περιμένουν και πρέπει ενωμένοι να βρούμε λύσεις». Ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν και γενικά σε όσους πήγαν να ψηφίσουν.


Β. Ελευθεριάδου: «Μεγάλες οι ανάγκες της κοινωνίας»
Εμφανώς στεναχωρημένη από την προσωπική της ήττα ήταν η Βούλα Ελευθεριάδου, η οποία ήταν και το πρόσωπο που τα τελευταία χρόνια μετέφερε τον πολιτικό λόγο της ΝΔ σε όλο το εύρος του νομού και ήλπιζε στην εκλογική έκπληξη. «Δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια και το αποτέλεσμα μάς δικαιώνει. Εύχομαι η κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει στον ελληνικό λαό αυτό που πραγματικά χρειάζεται, γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πάρα πολύ μεγάλες», είπε, ενώ για την δική της υποψηφιότητα εξήγησε «είμαι επαγγελματίας εδώ και 20 χρόνια στη Ροδόπη – έχω δώσει πολλά στον λαό. Ήταν μία δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, γεμάτη πιέσεις και διλλήματα – ευχαριστώ τον κόσμο που με στήριξε περνώντας πραγματικά μέσα από συμπληγάδες. Εύχομαι στον κο Στυλιανίδη καλή επιτυχία και να έχει πάντα το μυαλό του στο λαό της Ροδόπης».


Ένσταση αναμένεται να κάνει ο Οζγκιούρ Φερχάτ
Μία από τις εκπλήξεις των εκλογών ήταν ο Οζγκιούρ Φερχάτ του ΣΥΡΙΖΑ που έμεινε δεύτερος πίσω από τον Τ. Χαρίτου. Ο ίδιος κατάφερε να πείσει κυρίως τους πολίτες της μειονότητας ότι είναι καλύτερη επιλογή από τον κο Καρά Γιουσούφ και όπως διακίνησε στα social media αναμένεται να κάνει ένσταση κατά του αποτελέσματος, προκειμένου να διερευνηθεί καλύτερα η διαφορά ψήφων μεταξύ του ιδίου και του κου Χαρίτου, με δεδομένη και την απόκλιση ψήφων μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της ΠΑΜ-Θ, με το πρώτο να την δίνει γύρω στους 400 σταυρούς και την δεύτερη γύρω στους 300. Το αποτέλεσμα φαίνεται όμως δύσκολο να ανατραπεί.


Αϊχάν Καρά Γιουσούφ: «Έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη»
Δεν φάνηκε απογοητευμένος για την χαμηλή συγκομιδή του σε σταυρούς – φάνηκε να το είχε αποδεχθεί ίσως και προτού κλείσουν οι κάλπες – ο από το 2012 εκλεγμένος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. «Στο νομό Ροδόπης πήραμε μία έδρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερο κόμμα», είπε και συνέχισε: «Από μεριάς μου συγχαίρω τους συντρόφους που έδωσαν αγώνα, για να κρατήσουμε γερή την εκπροσώπηση της αριστεράς στην βουλή. Ευχαριστώ όλους όσους μας στήριξαν – είμαι περήφανος στο ότι συνέβαλα να στείλουμε έναν καλό σύντροφο στο ελληνικό κοινοβούλιο».


Γ. Μανανάς: «Έκανα έναν έντιμο αγώνα»
«Έκανα έναν έντιμο αγώνα, όπως χρόνια τώρα», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο Γιώργος Μανανάς, ζητώντας από τους επιτελικούς του ΠΑΣΟΚ να σκεφτούν πολύ καλά τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη μερίδα του λέοντος του χώρου της κεντροαριστεράς. «Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις και θα ειπωθούν αλήθειες στον προοδευτικό χώρο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ο ίδιος έκανε ό,τι ήταν δυνατό σε ένα περιβάλλον υψηλής πόλωσης όπου «ίσως έπιασαν το διλήμματα που έβαλαν άλλοι υποψήφιοι», όπως είπε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προτροπή των προέδρων των επιμελητηρίων ΑΜΘ στον περιφερειάρχη « να γίνει Τζιτζικώστας»,  ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που  πλήττονται απ