fbpx Νέο «χάδι» της ΕΕ στην Τουρκία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΚΑΜΙΑ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΥΡΩΣΗ

Νέο «χάδι» της ΕΕ στην Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τουρκία
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης

Ικανοποιημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και… ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε συμφωνία, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, κατέληξαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 11/12 οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την Τουρκία. Το τελικό κείμενο, παρότι βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο, απέχει σημαντικά από δυναμικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Στην τελική τους μορφή, όπως προέκυψε πριν τη 1 τα ξημερώματα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα συμπεράσματα ζητούν την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων για τις «μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» (το σημείο αφορά τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ). Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ καλείται να συμπεριλάβει στην έκθεση αποτίμησης των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα καταθέσει στους προσεχείς μήνες την εκτίμησή του για τη δυνατότητα «επέκτασης της εμβέλειας» των κυρώσεων αυτών (ενδεχομένως ώστε να συμπεριλάβουν τη δραστηριότητα του Ορούτς Ρέις), καθώς και «άλλες επιλογές και εργαλεία». Η προθεσμία που δίνεται για την αξιολόγηση της έκθεσης Μπορέλ είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του προσεχούς Μαρτίου «το αργότερο». Στα συμπεράσματα καταδικάζονται οι «μονομερείς και προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Κ. Μητσοτάκης: «Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα βήμα που συνιστά αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», είπε, επισημαίνοντας ότι «αν η Τουρκία επιμένει να συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά, στον ορίζοντα υπάρχουν κυρώσεις». Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «αν η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα θα φανεί εν ευθέτω χρόνω».

«Η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά και έχει γίνει αντιληπτό ότι η Ευρώπη, με τους δικούς της ρυθμούς, κινείται, είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και είναι παρούσα», τόνισε και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο, δεν στρίβει με τις δυνατότητες ενός ταχύπλοου, αλλά αν στρίψει, αυτή την πορεία θα την κρατήσει σταθερά».

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο Συμβούλιο -τον Μάρτιο του 2021- γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ», όπως επίσης θα συμπεριλαμβάνεται ρητά και η δυνατότητα επέκτασης των κυρώσεων.

Αφού τόνισε ότι «η καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής», πρόσθεσε ότι «η γείτονα χώρα καλείται να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση των διερευνητικών επαφών. Επίσης θα πρέπει να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες για ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτηση».

Συμπλήρωσε πώς «για το προσφυγικό τονίζεται η βούληση της Ευρώπης να στηρίξει την Τουρκία».

Εμ. Μακρόν: Η ΕΕ «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία υιοθετώντας κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο. 

«Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία (τον Οκτώβριο), αλλά διαπιστώσαμε ομοφώνως ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή, είπε προσθέτοντας ότι η Ένωση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία.

ΡΤ Ερντογάν: «Η Σύνοδος δεν έδωσε την απάντηση που ήθελαν μερικές λίγες χώρες»
Εν τω μεταξύ, ικανοποιημένος παρουσιάστηκε κι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σχολίασε το συμπέρασμα της Συνόδου της Ε.Ε. ως εξής: «η Σύνοδος της Ε.Ε δεν έδωσε την απάντηση την οποία ήθελαν μερικές λίγες χώρες. 

Διότι τα αιτήματα τους δεν ήταν δίκαια. Διότι τα αιτήματα τους ήταν στην αντίθετη γραμμή  και έδειχναν τα δίκαια της Τουρκίας. Να είναι καλά οι χώρες, μέλη της Ε.Ε οι οποίες διαθέτουν κοινή λογική, έδειξαν θετική στάση και έπεσε στο κενό το παιχνίδι αυτό».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες δεν θα μπορέσουν να αποφασίσουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ούτε το 2021. «Υπάρχει μια προσδοκία πως τον Μάρτιο του 2021 ως θα συζητηθούν τα θέματα αυτά. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αποφασιστεί και τότε κάτι. 

Σε αυτή την περίοδο η Ε.Ε πρέπει να μας δώσει αυτά που δικαιούμαστε. Από την απελευθέρωση της βίζας μέχρι και την τελωνειακή ένωση», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πραγματοποιήθηκε  το βράδυ της Δευτέρας πάλι  γενική συνέλευση της ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ και   όπως ήταν αναμενόμενο, παρευρέθηκε δια του νέου εκπροσώπου της  η περιφέρεια, χωρίς να ορίσει όμως τους έξι συμβούλους που