fbpx Ν. Παναγιωτόπουλος: «Η ευρηματικότητα των διακινητών θα βρει χαραμάδες ανοιχτές»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Η ευρηματικότητα των διακινητών θα βρει χαραμάδες ανοιχτές»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παναγιωτόπουλος Νίκος
ΠΡΟΚΕΚΑ
ΑΧΕΠΑ Κομοτηνής

Σε διαδικτυακή συζήτηση που συνδιοργάνωνε το Τμήμα AHEPA HJ-20 «Ορφεύς» Κομοτηνής ο υπουργός έκανε λόγο για τον φράχτη στον Έβρο και για το ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο

Ανδρέας Αγελαρίδης

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και βουλευτής ν. Καβάλας, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τετάρτη  17/03 το απόγευμα, το Τμήμα AHEPA HJ-20 «Ορφεύς» Κομοτηνής και το Τμήμα AHEPA HJ-30 «Θεαγένης» Θάσου υπό την αιγίδα της AHEPA Hellas District 25, με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης».

Στην εκδήλωση ο υπουργός μίλησε για διάφορα θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας μας, αλλά επικεντρώθηκε και σε πιο τοπικά ζητήματα όπως ο φράχτης στον Έβρο, το ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο, η πίεση που άσκησε η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τις μεταναστευτικές ροές και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Την εκδήλωση προλόγισε Γιώργος Χωριάτης ύπατος πρόεδρος της AHEPA, ο  Φάνος Πιτυρής ύπατος κυβερνήτης της AHEPA Ευρώπης, o Κωνσταντίνος Βαρσάμης κυβερνήτης της AHEPA Hellas District 25, ο δρ. Θεοδόσιος Θεοδοσίου πρόεδρος Τμήματος AHEPA HJ-20 «Ορφεύς» Κομοτηνής και αντιπρόεδρος Εκπαίδευσης - Περιφέρεια 25, και ο Δημήτριος Στίγκας πρόεδρος του Τμήματος AHEPA HJ-30 «Θεαγένης» Θάσου και αντιπρόεδρος Οικογένειας και Προσωπικής Αριστείας - Περιφέρεια 25. Την εκδήλωση συντόνισε o Ευστάθιος Κεφαλίδης, πρώην κυβερνήτης (PDG) της AHEPA Hellas District 25, ενώ η συζήτηση προβλήθηκε διαδικτυακά μέσω του Facebook.

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Η Αλεξανδρούπολη προστατεύεται και θωρακίζεται»
Αρχικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για τη λεγόμενη υβριδική ή ασύμμετρη απειλή που ‘συναντήθηκε’ πέρσι περίπου τέτοιο καιρό στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο. «Η υβριδική ή ασύμμετρη απειλή είναι μια πρόκληση ασφάλειας ή μια εκδήλωση απειλητικής συμπεριφοράς που στοχεύει να αποσταθεροποιήσει εσωτερικά μια χώρα. Το απόλυτο παράδειγμα της υβριδικής απειλής ήταν αυτά που ζούσαμε με την απόπειρα μαζικής εισβολής παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορά μας στον Έβρο. Αυτό που συνέβαινε πέρσι ήταν μια μαζική απόπειρα εισβολής. Οργανώθηκε, καθώς και η παρότρυνση να μεταβούν στα σύνορα του Έβρου και να μπουν στο ελληνικό έδαφος έγινε από την Τουρκία σε μια εντελώς οργανωμένη ενέργεια», ανέφερε.

Κάνοντας λόγο για την αμυντική θωράκιση της χώρας ξεχώρισε δύο άξονες. Ο πρώτος σύμφωνα με τον Καβαλιώτη πολιτικό έχει να κάνει με την αμυντική διπλωματία και «την εντατικοποίηση της που παρακολουθεί την κανονική διπλωματία δια του υπουργού εξωτερικών και του πρωθυπουργού φυσικά». Η αμυντική διπλωματία έχει σχέση με την επικοινωνία με φίλες χώρες και έχει να «κάνει με δράσεις που εμπλέκεται η στρατιωτική ηγεσία δηλαδή με κοινές ασκήσεις, συνεκπαίδευση κα». Σε αυτό το σημείο ο κος Παναγιωτόπουλος στάθηκε σε στρατιωτικές σχέσεις που έχει ‘ανοίξει’ η Ελλάδα με άλλες χώρες, αλλά ιδιαίτερα στάθηκε στην σχέση με τις ΗΠΑ. 

«Η στρατιωτική σχέση με τις ΗΠΑ πάει από το καλό στο καλύτερο και υπάρχει περιθώριο να γίνει ακόμα καλύτερα. Αυτήν την στιγμή εργαζόμαστε στην εμβάθυνση αυτής της στρατιωτικής σχέσης με την επικείμενη τροποποίηση της συμφωνίας της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που έχει υπογραφεί στο παρελθόν και εργαζόμαστε αυτήν την στιγμή στην επόμενη αναβάθμιση που θέλω να πιστεύω θα υπογραφεί σύντομα», εξήγησε. Το βασικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας όπως τόνισε είναι η από κοινού επένδυση σε υποδομές στην Ελλάδα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Αυτά που έγιναν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα έλεγα είναι στρατιωτικά πολύτιμο και για τις ΗΠΑ και για το ΝΑΤΟ, αλλά και στο οποίο (το λιμάνι) γίνεται μια σειρά επενδύσεων το οποίο αναβαθμίζει και την δική του λειτουργία ως λιμένας Αλεξανδρούπολης και φυσικά αναβαθμίζει και όλη την Θράκη. Άρα όσοι φοβούνται ότι η Αλεξανδρούπολη μπαίνει στο στόχαστρο θα τους προέτρεπα να αναθεωρήσουν. Η Αλεξανδρούπολη δεν μπαίνει στο στόχαστρο επειδή έχουν εκεί μεγαλύτερη παρουσία οι Αμερικανοί αναβαθμίζοντας τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ώστε να μπορούν να τον χρησιμοποιούν και Αμερικανικά στρατεύματα που έρχονται και προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή. Η Αλεξανδρούπολη προστατεύεται και θωρακίζεται, διότι εάν κανείς τολμήσει και την ακουμπήσει δεν θίγει μόνο ελληνικό συμφέρον, αλλά και αμερικανικό». 

Το υλικό των ενόπλων δυνάμεων-Τι είπε για την αύξηση της θητείας
Ο δεύτερος άξονας που ξεχώρισε για την αμυντική θωράκιση της χώρας ο κος Παναγιωτόπουλος έχει να κάνει με το υλικό των ενόπλων δυνάμεων που το χωρίζει σε έμψυχο δυναμικό και στα μέσα. 

Αναφορικά με το έμψυχο δυναμικό είπε πως «για πρώτη φορά μετά από χρόνια αυξήσαμε τον αριθμό των εισακτέων στην Σχολή Ικάρων, στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στην Σχολή Ευελπίδων. Επίσης προχωρήσαμε στις προσλήψεις 15.000 μονίμων στελεχών σε βάθος 5ετίας. Προχωρήσαμε και σε μια αύξηση της θητείας που δεν ήταν η βασική μας προτεραιότητα. Θα έλεγα είναι περισσότερο για να επανδρωθούν κάποιες μονάδες της παραμεθορίου που τα ποσοστά επάνδρωσης ήταν ιδιαίτερα χαμηλά». 

Στον τομέα των μέσων, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος η Ελλάδα είχε μείνει πίσω στην συντήρηση και την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και ξεχώρισε ως βασικό λόγο το οικονομικό κομμάτι. «Αυτό είχε αφήσει οπλικά συστήματα να μείνουν χωρίς τις προβλεπόμενες συντηρήσεις ή αναβαθμίσεις για να είναι λειτουργικά. Μείναμε πίσω.  Προχωρήσαμε με παρεμβάσεις και εγκρίναμε υποπρογράμματα. Στην δική μας παρουσία των 18 μηνών περάσαμε ίσο αριθμό υποπρογραμμάτων με την πενταετία της προηγούμενης κυβέρνησης  και ήδη έχουμε δρομολογήσει και άλλα», σημείωσε. 

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ‘διάσημα’ Rafale. «Το ασυνήθιστο με αυτήν την εξέλιξη ήταν ότι τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την προμήθεια των Rafale και σε λιγότερο από ένα χρόνο τον Ιούλιο που θα μας έρθει, θα έρχεται το πρώτο Rafale. Τα πρώτα 6 θα έρθουν φέτος». 

Στην θάλασσα τα πράγματα είναι διαφορετικά παρατήρησε ο υπουργός καθώς «η Τουρκία έχει κάνει βήματα μπροστά και έχει οργανώσει και εκσυγχρονίσει τα καράβια της σε αντίθεσή με εμάς που δεν κάναμε τα βήματα που έπρεπε για τον στόλο μας που έχει καλά καράβια, αλλά γερασμένα. Υπάρχει η ανάγκη  να πάμε σε μια πρόσθεση καινούργιων καραβιών». 

Το ΠΡΟΚΕΚΑ και ο φράχτης στον  Έβρο
Στο πέρας του λόγου του ο υπουργός Εθνικής Αμύνης δέχτηκε ερωτήσεις. Μια από αυτές έθετε το ερώτημα εάν η Τουρκία θα επαναλάβει αυτό που είχε κάνει πέρσι στα σύνορα.

Αναλυτικά η απάντηση του κου Παναγιωτόπουλου: «Είμαστε σε εγρήγορση δεν έχουμε εγκαταλείψει την θέση του συναγερμού που έχουμε, γιατί ξέρουμε ότι οι προκλήσεις θα συνεχιστούν. Αυτά είναι στα πλαίσια ενός υβριδικού πολέμου που είναι σε εξέλιξη. Ο Έβρος πλέον διαθέτει και έναν διευρυνόμενο φράχτη, ο οποίος είναι ένα εμπόδιο που δεν παραβιάζεται εύκολα σε μεγάλο κομμάτι των συνόρων. Σε μήκος των μισών θα ανεγερθεί ο φράχτης άρα δεν καλύπτεται στο απόλυτο. Το μεγαλύτερο κομμάτι θα είναι ο φράχτης και κομμάτια τα οποία είναι δύσκολα να παραβιαστούν. Βέβαια η ευρηματικότητα των διακινητών θα βρει χαραμάδες ανοιχτές προκειμένου να προωθήσει μετανάστες στο έδαφος της χώρας. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι υπάρχει πίεση από τα βουλγαρικά σύνορα. Πέρυσι δεν υπήρχε. Τώρα ακούω ότι οι διακινητές περνάνε και μέσω Βουλγαρίας, διότι έγινε πιο δύσκολη η πρόσβαση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα». 

Στην συνέχεια της ίδιας απάντησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο του Έβρου. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε την απόφασή της για επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο, αλλά αντί αυτού το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) επεκτείνεται κατά 240 θέσεις. Το ΠΡΟΚΕΚΑ στεγάζεται στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα με το ΚΥΤ.

Ο κος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα εξής επί του θέματος: «Σε κάθε περίπτωση κάποιοι θα περνάνε (παράνομοι μετανάστες). Σε αυτήν την βάση έγινε η συζήτηση για την δημιουργία ενός ΠΡΟΚΕΚΑ στον Έβρο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για εμένα έγινε με τον λάθος τρόπο γιατί δεν έγινε επαρκής διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ώστε να εξηγηθεί ότι αυτό δεν ήταν ένα ΚΥΤ δηλαδή ένα κέντρο υποδοχής στον Έβρο. Ήταν ένα κέντρο κράτησης με όριο στον αριθμό “φιλοξενουμένων”. Δεν εξηγήθηκε επαρκώς με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τοπική αντίδραση και επομένως να αποσυρθεί αυτή η πρόταση. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα κλειστό κέντρο κράτησης για αυτούς που θα συλλαμβάνονταν και θα έπρεπε κάπου να κρατηθούν και όχι στα μικρά και πολλά κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων σε όλο το μήκος του Έβρου». 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο του Έβρου δεν έχει αποσυρθεί.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ