fbpx Μουσταφά Μουσταφά: «Δεν θα βάλουμε και χένα στα χέρια μας από τη χαρά μας, αλλά αισιοδοξία υπάρχει»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 20 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΜΕ 153 «ΝΑΙ» ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μουσταφά Μουσταφά: «Δεν θα βάλουμε και χένα στα χέρια μας από τη χαρά μας, αλλά αισιοδοξία υπάρχει»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βουλή
Μουσταφά Μουσταφά
ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης αιτιολογεί τη θετική ψήφο του και τη στάση της κυβέρνησης μιλώντας στον «Χ» 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με 153 «Ναι» ψηφίστηκε τελικά το 4ο μνημόνιο –ή έστω το συμπληρωματικό του 3ου- στην σχετική, ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στη βουλή, παρά τις αντιδράσεις σχεδόν όλων των κοινωνικών και συνδικαλιστικών ομάδων, ενώ την ώρα της ψηφοφορίας, έξω από τη βουλή υπήρχαν διαδηλώσεις με σοβαρά επεισόδια και εκτεταμένες καταστροφές. 


Το βασικό σχόλιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ήταν ότι «τώρα πια, η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών», εννοώντας φυσικά ότι μετά και από αυτά τα μέτρα, οι δανειστές πρέπει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 


Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Μουσταφά Μουσταφά «πιάστηκε» κατ’ αρχήν από το επιχείρημα που σχετίζεται με το χρέος και είπε: «Ο καθένας θα κάνει τις εκτιμήσεις του, από εκεί και πέρα και κατά την συζήτηση στις επιτροπές αλλά και στο αποκορύφωμα της συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός εξήγησε όλη την διαδρομή από τον Γενάρη του 2015, το δημοψήφισμα, την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ξανά με την εκλογή. Για εμάς είναι στόχος και θα είναι μεγάλη επιτυχία αν μπορέσουμε σε αυτό το διάστημα την χώρα μας να την βγάλουμε από τα μνημόνια να σταθεί στα πόδια της μόνη, η κοινωνία να είναι όρθια με λιγότερες πληγές από αυτή την διαδικασία γιατί θυμίζει αρχαιοελληνικό δράμα αυτό που ζούμε από το 2009. Μέχρι το 2019 και μέχρι το 2020 για τα οποία έχουν ψηφιστεί τα μέτρα και τα αντίμετρα εμείς θα προσπαθήσουμε το ζήτημα του χρέους να μπει σε μια θετική προοπτική. 


Οι δανειστές θα κάνουν αυτά που χρειάζονται, και αυτοί να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες για να μειωθεί το χρέος που ταλανίζει την χώρα μας. Tαυτόχρονα με την δεύτερη αξιολόγηση θεωρούμε ότι ανοίγει ένας διάδρομος στον οποίο και με τις εγχώριες δυνάμεις της οικονομίας μας αλλά και με την προσέλκυση νέων επενδύσεων από το εξωτερικό η οικονομία της χώρας μας θα ανασάνει, θα αρχίσει να λειτουργεί και αυτό θα είναι ένα ξεκίνημα για να ορθοποδήσει η χώρα μας και η κοινωνία μας».

Ο κυβερνητικός βουλευτής εξήγησε ότι η πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε άλλο μοντέλο από αυτά που είχαν ακολουθήσει οι προηγούμενοι και είπε πως «ένα ιδιαίτερο γνώρισμα της εποχής μας είναι ότι η πολιτική δεν γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Όλη η κοινωνία έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί, να αφουγκράζεται το γενικότερο κλίμα, το τι γίνεται στην Ελλάδα μας, στην γειτονιά μας και σε όλο τον κόσμο. Αυτή η αισιοδοξία δεν είναι κάτι που την φουσκώνουμε εμείς και θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δικαιολογήσουμε την παρουσία μας στα πράγματα, όμως υπάρχει μια γενικότερη εκτίμηση ότι η χώρα μας θα πάει καλύτερα σε αυτή την διαδικασία που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει». Για να περιγράψει το κλίμα που επικρατεί μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου, ο κος Μουσταφά χρησιμοποίησε μία πολύ οικεία εικόνα για τους Κομοτηναίους, λέγοντας: «Στον τόπο μας στις χαρές και στις γιορτές βάζουν χένα, κανένας από εμάς δεν είναι διατεθειμένος να βάλει χένα επειδή υπάρχουν  αυτές οι εξελίξεις». Συνέχισε παραδεχόμενος το επαχθές του μνημονίου, διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις και κατέληξε λέγοντας: «αλλά από την στιγμή που κάναμε την επιλογή να είμαστε στην Ευρώπη και στο ευρώ δεν είχαμε τις δυνατότητες εξεύρεσης άλλων τρόπων». 


Παίρνοντας αφορμή από τις «φήμες» που θέλουν επαναλειτουργία της ΕΝ.ΚΛΩ. και επανάκαμψη της ΣΕΛΜΑΝ, ο κος Μουσταφά ευχήθηκε να λήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις και όντως οι μηχανές αυτών των μονάδων να ξαναπάρουν μπρος, αλλά έδωσε και μία είδηση, λέγοντας: «Θα υπάρξει το αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει κατά περιφέρειες στο αμέσως επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε να ξεκινήσει από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη γιατί εκεί είναι η μεγαλύτερη στέρηση σε όλη αυτή την διαδικασία της ανάπτυξης της χώρας μας. Υπάρχουν ζητήματα που τα παλεύουμε σχετικά με την θέση της περιοχής μας, με τις γειτνιάσεις της, με τις ιδιαιτερότητές της. Υπάρχουν τα διάφορα κοινωνικά μέτρα που έχουμε λάβει και θα λαμβάνουμε για να μπορέσουμε να κρατήσουμε μέσα στην ζωή και στην  οικονομία τους ανθρώπους μας». 


Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το δικό του «ΝΑΙ» στην ψηφοφορία για το 4ο Μνημόνιο, ο κος Μουσταφά απάντησε ως εξής: «Μπορούσαμε τον Αύγουστο του 2015 να κάνουμε μια ηρωική έξοδο και να πούμε δεν ψηφίζω, δεν συμμετέχω, αλλά εγώ ειλικρινά -από όλη την διαδρομή μου- αν η χώρα μας το 2019, το 2020 αρχίζει και ξεφεύγει από την επιτροπεία από το μνημόνιο, αν και δεν ξέρουμε τι κόστος κομματικό ή προσωπικό θα έχει αυτό, αλλά αν συνδεθεί με αυτή την περίοδο η ορθοπόδηση της χώρας μας θα είναι η μεγαλύτερη ευτυχία και το μεγαλύτερο κέρδος σε όλη την πορεία μας». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όπου «γάμος και χαρά», νέα φουγάρα και  αισιοδοξία,  η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δίνουν το παρόν.