fbpx Μικρό καλάθι για τη Διακομματική κρατάει ο Σπάρτακος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μικρό καλάθι για τη Διακομματική κρατάει ο Σπάρτακος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
δημοτική παράταξη πολιτών Σπάρτακος
διακομματική επιτροπή
Κώστας Καραϊσκος

Καυτηριάζει την ελίτ των Αθηνών που καλείται να συσκεφτεί για τα της Θράκης, αλλά καταθέτει και προτάσεις

Επιστολή στον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής έστειλε ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραΐσκος, μεταφέροντας την στάση και τις προτάσεις της παράταξης προς τη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης. Θυμίζουμε πως η δημοτική αρχή έκανε τελικά κάλεσμα στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου για κατάθεση προτάσεων για τη Διακομματική.

Τέσσερις παρατηρήσεις
Ο Σπάρτακος μεταφέρει, αρχικά, τέσσερις παρατηρήσεις του, με βάση τις οποίες δεν φαίνεται να αισιοδοξεί για τις εργασίες της Διακομματικής. Συγκεκριμένα:

  1. «Η ΔΕΑΘ αποτελείται από κοινοβουλευτικά στελέχη των κομμάτων, κάποια με μακρά εμπειρία […]. Δεν βλέπουμε λοιπόν τι το ριζικά νέο μπορεί να προκύψει από την όλη προσπάθεια, πέραν ίσως του επικοινωνιακού οφέλους […].
  2. Δεν είναι μόνον η απουσία κάποιων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που περιορίζει το εγχείρημα. Ήδη η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην προεδρία της Επιτροπής δείχνει τόσο την περιφρόνηση των αθηναϊκών ελίτ προς τις τοπικές δυνάμεις της Θράκης όσο και το πλέγμα των συμφερόντων όπου θα κινηθεί.
  3. Ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο στην ιστορία της ΔΕΑΘ ήταν και η ξαφνική ανακοίνωση δύο υποεπιτροπών που θα ασχοληθούν με οικονομικά και ‘‘θεσμικά’’ ζητήματα. Άραγε ποια θεσμικά ζητήματα αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής; Η εκλογή του μουφτή ή η ίδρυση μειονοτικών νηπιαγωγείων; 
    Η επαναφορά των αιτημάτων της Τουρκίας στον ελληνικό δημόσιο διάλογο μέσα από τις επαφές της Επιτροπής μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να εμπνεύσει, ειδικά στην περίοδο έντασης που ζούμε.
  4. Τέλος, το θεωρούμε στοιχειώδες να γινόταν ένας απολογισμός του έργου της πρώτης εκείνης Επιτροπής που προ 30ετίας είχε συγκροτηθεί για τον ίδιο λόγο. Ποιοι από εκείνους τους στόχους επιτεύχθηκαν και σε ποιον βαθμό, ποιοι ήταν οι λόγοι της όποιας αστοχίας, τι έχει αλλάξει και ποια από τα τότε αιτούμενα είναι ακόμη επίκαιρα. Έτσι θα δείχναμε μια σοβαρότητα, μια συνέχεια και μια συνέπεια».

Πρόταση ανάδειξης της Βυζαντινής Θράκης
Αναφορικά με τις προτάσεις της παράταξης, ο Σπάρτακος λέει «δεν θα σας κουράσουμε με εξαντλητικές επαναλήψεις» και επαναφέρει την πρότασή του «για ανάδειξη του βυζαντινού προσώπου της Θράκης μέσα από ένα σύνολο ενεργειών που πρέπει να συντονιστούν από ειδικό Οργανισμό (του τύπου ΑΘΗΝΑ 2004), την ανάδειξη επιτέλους των αρχαιολογικών χώρων (όπως η Μαρώνεια, η Μοσυνούπολη, το Παπίκιο, το Περιθεώριο)».

Επίσης, προτείνει «την πρόσφατη για μείωση της φορολογίας καυσίμων ώστε να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία προς Βουλγαρία, την μείωση της φορολογίας των αγροτών ώστε να μείνουν στον πρωτογενή τομέα, την ανάγκη επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών (πρωτίστως στη ΒΙ.ΠΕ. και όχι μόνο), την πιθανή σύνδεση της Λήμνου με τη Θράκη (ακτοπλοϊκώς ή με υδροπλάνα), την διανομή δημοσίων γαιών ως κίνητρο εγκατάστασης Ελλήνων στη Θράκη, την αποκατάσταση του επιδόματος τριτέκνων, την χρηματοδότηση έργων ήπιας ανάπτυξης (πεζόδρομοι/ ποδηλατόδρομοι στις παρυφές της πόλης, όπως Ήφαιστος - Λίμνη Μητρικού, Κομοτηνή - Μονή Βαθυρρύακος, αξιοποίηση του άλσους Νυμφαίας κτλ)».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ