fbpx Μετωπική πολιτικών αρχηγών με «φόντο» τoν προϋπολογισμό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μετωπική πολιτικών αρχηγών με «φόντο» τoν προϋπολογισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προϋπολογισμός
Κυριάκος Μητσοτάκης
Αλέξης Τσίπρας
Φώφη Γεννηματά

Τι είπαν την τελευταία μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού οι πολιτικοί αρχηγοί  στην Βουλή

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 στην Βουλή αργά το απόγευμα της Τρίτης 15/12. Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με 158 «ναι». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας μια είδηση στην ομιλία του στην Βουλή ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μείωση του ενοικίου κατά 80% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. 

Κ. Μητσοτάκης: «Το εμβόλιο είναι το σύνορο στον επίλογο της πανδημίας και στον πρόλογο της μετά-covid εποχής»
«Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», είπε από βήματος της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2021. Επισημαίνοντας πως οι επιλογές για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε πως ο αναπτυξιακός προσανατολισμός εξαρτάται από την έξοδο από την υγειονομική κρίση και ανακοίνωσε μια τεράστιας σημασίας επένδυση που αφορά την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, για την οποία αύριο υπογράφεται επιστολή πρόθεσης συνεργασίας.

Ο κος Μητσοτάκης μίλησε επίσης για «μακρόπνοο, σαφές παραγωγικό μοντέλο που θα καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει νέο πλούτο που θα μοιραστεί ισότιμα σε όλους». Συναρτώντας τις πρωτοβουλίες για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας με τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε μείωση ενοικίου κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στο φιλόδοξο σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από βήματος επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία εντός του 2021.

Μιλώντας για τα εθνικά ζητήματα ο κος Μητσοτάκης είπε «ξέρετε πολύ καλά ότι για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο ενημερώνω την Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά ενημερώνω κατ' ιδίαν και τους πολιτικούς αρχηγούς. Και θεωρώ ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορείτε να έχετε μία πλήρη εικόνα των κινήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, να μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και –όσο αυτό είναι εφικτό- να διαμορφώνεται μία ενιαία εθνική στρατηγική.

Ας απαντήσω, λοιπόν, σε όλα αυτά τα οποία άκουσα σήμερα και από εσάς, κε Τσίπρα, και από εσάς κα Γεννηματά, με αφορμή την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ‘Ήττα’, ‘τραγωδία’, ‘Βατερλό’, χρησιμοποιήσατε ορολογία πολύ έντονη, όχι μόνο εσείς και άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι μίλησαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Λοιπόν, οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν και αποτυπώνονται στα συμπεράσματα είναι σαφέστερες από ποτέ υπέρ των δικαίων της Ελλάδος και της Κύπρου απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας».

Ανέφερε ως εθνικό στόχο τη διαρκή μείωση των ανισοτήτων και τη διαρκή αύξηση του δημόσιου πλούτου. Τέλος αξίζει να σημειωθούν τα λόγια του πρωθυπουργού σχετικά με το εμβόλιο λέγοντας ότι είναι «το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-covid εποχής και σε αυτές τις συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο προϋπολογισμός», που όπως τόνισε συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.

Α. Τσίπρας: «Αν μια λέξη χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό, αυτή είναι η αποτυχία»
Με σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τα κρίσιμα θέματα, ξεκίνησε την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

«Αν μια λέξη χαρακτηρίζει το προϋπολογισμό που παρουσιάζετε αλλά και τη διαχείριση που κάνετε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τόπο και τους πολίτες, αλλά και την κυβέρνησή σας συνολικά, αυτή η λέξη είναι: αποτυχία», ανέφερε ο κος Τσίπρας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: 

«Αποτύχατε κε Μητσοτάκη και έχετε χάσει και τον έλεγχο… Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτύχατε στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνίας. Αποτύχατε στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Αποτύχατε ακόμα και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας για όλους τους πολίτες. Και όχι μόνο αποτύχατε. Αλλά έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Και αυτό ξέρετε δεν κρύβεται με προπαγάνδα, με φθηνούς αντιπερισπασμούς και με τεχνάσματα. Τις τελευταίες μέρες τόσο εσείς όσο και οι κορυφαίοι υπουργοί σας, εμφανίζεστε να τα έχετε χαμένα... Να είστε εκτός πραγματικότητας. Να σέρνεστε πίσω από το δόγμα του βλέποντας και κάνοντας, και είναι σοκαριστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεστε εσείς, οι υπουργοί και οι βουλευτές σας... Συμπεριφέρεστε σαν να μη ζείτε σε αυτή τη χώρα, σαν να κυβερνάτε άλλη χώρα, σαν να έρχεστε από άλλο πλανήτη. Μιλάτε λες και συζητάμε τον προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας. Ή το προϋπολογισμό του 2001 και όχι του 2021».

Φ. Γεννηματά: «Προϋπολογισμός εικονικής πραγματικότητας»
Η Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ανέπτυξε την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την ανάταξη των οικονομικών συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συντηρητική οικονομική πολιτική, όπως είπε, που αποτυπώνει ο προϋπολογισμός. Ανέφερε ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, πως πρόκειται για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι είναι αντι-αναπτυξιακός, κοινωνικά άδικος και πως εκφράζει τη συντηρητική πολιτική που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. «Τον καταψηφίζουμε, αλλά θα υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες όπως κάναμε και πέρσι», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό μίλησε για σιωπηλό θυμό της κοινωνίας, «που δεν ξέρω αν τον αντιλαμβάνεστε στο Μαξίμου», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος της κυβέρνησής σας ελέω κορονοϊού», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Παράλληλα υπογράμμισε πως «είναι πολλοί οι κύκλοι που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό βολικό γι’ αυτούς, δικομματισμό. Και μέσα σε αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το Κίνημα Αλλαγής. "Ή θα παίζετε το παιχνίδι μας ή θα σας πολεμάμε" είναι το μήνυμά τους. Ευτυχώς για μας όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση».

Δ. Κουτσούμπας: «Ο προϋπολογισμός είναι μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων»
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για τη διαχείριση της κρίσης του 2020 όπως καταγράφονται σε αυτόν είναι «μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων».

Είπε ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 φέρνει «έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ' το παρελθόν. Δραστική αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων 3.5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, που θα γονατίσουν τους εργαζόμενους που περιμένουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα».

Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η πολιτική της «έκθεσης Πισσαρίδη» είναι «πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης με κεντρικούς άξονες, το νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων για να ελαφρυνθεί το κεφάλαιο, την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, τη νέα μείωση των παροχών σε υγεία, παιδεία και κοινωνική προστασία, την προώθηση των επενδύσεων».

«Το αναπτυξιακό πρόταγμα του καπιταλισμού στη χώρα μας για την επόμενη δεκαετία έχει βαθιά αντιλαϊκό πρόσημο», τόνισε στην συνέχεια του λόγο του. 

Τέλος είπε ότι η εμφάνιση του COVID-19 και τα μέτρα διαχείρισής του, ήρθαν να επιδράσουν πάνω σε μια καπιταλιστική οικονομία, στην Ελλάδα και διεθνώς, η οποία βρισκόταν σε εξαιρετικά αδύναμη φάση, οδηγώντας στη βαθύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση.

Κ. Βελόπουλος: «Είστε οι ‘Χουντίνι’ της οικονομίας»
«Είστε οι ‘Χουντίνι’ της οικονομίας», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. 

Ο κος Βελόπουλος, που κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο για αλχημείες τις οικονομικούς δείκτες και τα στοιχεία, λανθασμένες προβλέψεις ως τις το βάθος τις ύφεσης, επανέλαβε την ανάγκη εκπόνησης τις ρεαλιστικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. 

«Με δανεικά δεν μπορεί να επιδοτείς την οικονομία. Έτσι κάνω κι εγώ οικονομική πολιτική, έτσι μπορεί να κάνει οικονομική πολιτική οποιοσδήποτε δανείζεται και περιμένει να τα πληρώσει ο γιός του, ο δισέγγονος και ο τρισέγγονος του. Αυτή είναι μια λάθος πολιτική δεκαετιών που πρέπει να την αλλάξουμε. Η μετάθεση υποχρεώσεων, θάβει το μέλλον», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Γ. Βαρουφάκης: «Να ανοίξει ο φάκελος της χρεοκοπίας και των μνημονίων»
Τη συνυπογραφή όλων των κομμάτων στο αίτημά του για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής, που θα ανοίξει τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όσο δεν ανοίγει ο φάκελος αυτός, «η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ανακοινώνοντας - στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του κρατικού προϋπολογισμού - την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια και τις πράξεις, από τη μεταπολίτευση και πέρα, που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010. 

Είναι ιερό καθήκον της Βουλής, όπως οι προκάτοχοι μας άνοιξαν τον φάκελο της Κύπρου, κι εμείς να ανοίξουμε τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φταίει το γαϊδούρι χτυπάνε το σαμάρι.