fbpx Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα για τα μέτρα στήριξης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΤΡΙΓΜΟΙ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα για τα μέτρα στήριξης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Αλέξης Τσίπρας

Κατατέθηκε στη βουλή η αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 5δισ.€

Με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε χθες στη Βουλή η αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών, κατά 5 δισ.€, για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται, φυσικά και νομικά πρόσωπα, από την πανδημία. 

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τα μέτρα των τριών πρώτων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της επιδημικής κρίσης, κι έφερε μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Κ. Μητσοτάκης: «Κύριο μέλημά μας η διατήρηση των θέσεων εργασίας»
«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έναν αβέβαιο χρονικό ορίζοντα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ για μία ακόμη φορά υπερτόνισε ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον». Πάντως, δεν έκρυψε ότι στην Ελλάδα -σε σύγκριση με τα περισσότερα κράτη της ΕΕ- έχουμε «τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα», παρ’ όλα αυτά δεν χωράει εφησυχασμός γιατί «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη». Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε: «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα όλο τον Μάρτιο, που ελήφθησαν «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

«Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό; Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας». Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.

«Κύριο μέλημά μας παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα», τόνισε, για να προτάξει ως μείζονα την οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που «επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους χαμηλόμισθους. Τόνισε επίσης ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή των 800 ευρώ διατηρώντας όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα κάτι που ισχύει για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια.

Α. Τσίπρας: «Μακάρι αν δείχνατε το 1/10 της υπευθυνότητάς μας σε κρίσιμα εθνικά θέματα»
«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», ανάφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκαθάρισε εξ αρχής, ότι «η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», αλλά ευκαιρία για να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια». Όσο για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι είναι «παρών» από την πρώτη μέρα, κι έκανε την εξής σύγκριση, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:  «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα».

Παρ’ όλα αυτά, διευκρίνισε, «στήριξη σημαίνει και κριτική σε κακώς κείμενα». Γι’ αυτό μετέφερε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μερικές εκ των οποίων οι εξής: Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Τόνισε ότι «δεν χωρούν εδώ ούτε αγκυλώσεις ιδεολογικές ούτε γραφειοκρατικές». Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, «με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας». Απάντησε στον πρωθυπουργό πως κανείς δεν είπε ότι «είναι κακό ό,τι είναι ιδιωτικό», επισημαίνοντας όμως ότι τώρα όλοι, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, προστρέχουν στο δημόσιο σύστημα.

«Προφανώς η επίταξη θα έχει κάποια αποζημίωση, δεν υπάρχει επίταξη χωρίς αποζημίωση, όμως ο νόμος λέει 800 ευρώ ημερησίως και πήγε στα 1.600 και οφείλουμε να το καταγγείλουμε», είπε. Μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Κάλεσε τον κο Μητσοτάκη τουλάχιστον να ολοκληρώσει τις 2.000 που έχει ανακοινώσει. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μπορεί να μην επαρκούν αυτές, γι' αυτό έχει ζητήσει 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού. «Τώρα είναι η ώρα της επένδυσης στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία», τόνισε. Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα. «Υπάρχει σημαντική υστέρηση σε αυτόν τον τομέα», είπε και ζήτησε να ενταχθούν στη διαδικασία και τα δημόσια ερευνητικά και πανεπιστημιακά κέντρα.

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ένα εμπροσθοβαρές γενναίο πακέτο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων, το οποίο -σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει όρθια την επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους μετά τον κορωνοϊό- ενώ επίσης μπορεί να εφαρμοστεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς στόχους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ώρα που το Oruc Reis  παίζει κυριολεκτικά με τα νεύρα και την υπομονή όλων των Ελλήνων,  πλησιάζοντας  απειλητικά προς το Καστελόριζο,  εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τους …χορούς αμείωτους.