fbpx Μετωπική Γκαράνη - Γραβάνη για το Φανάρι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
«ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ» ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Μετωπική Γκαράνη - Γραβάνη για το Φανάρι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Γκαράνης
Αντώνης Γραβάνης
Δήμος Κομοτηνής
Φανάρι
Πέτρος Καραβέτης

Γ. Γκαράνης: «Γίνονται βήματα για τον τουρισμό κι αυτό κάποιους τους ενοχλεί»

Αντ. Γραβάνης: «Δέκα χρόνια κι ακόμη απαντούν "θα" κάνουν έργα»

Π. Καραβέτης: «Δεν νοείται “συζήτηση” για το Φανάρι χωρίς τους ανθρώπους του»

Διονύσης Βοργιάς

«Φουρτούνα» στο λιμάνι Φαναρίου έχει σηκώσει η κόντρα Γκαράνη-Γραβάνη περί τουρισμού, υποδομών κι ανάπτυξης στον παραθαλάσσιο οικισμό και τουριστικό brand του καλλικρατικού Δήμου Κομοτηνής. Αφορμή της μετωπικής, ήταν το δελτίο τύπου της Σύμπραξης Προοπτικής με το οποίο η Διοίκηση του Δήμου ερωτάται για το τι έργα έχει ή δεν έχει κάνει στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου, στον απόηχο συνάντησης που είχε ο δήμαρχος με τους αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης και Αλιευτικής Πολιτικής.

Η πολιτική διαμάχη μεταφέρθηκε στα ερτζιανά, όπου φιλοξενήθηκαν στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη κατά σειρά ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης (επιφυλασσόμενος πως η διοίκηση θα απαντήσει κι έντυπα στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης) κι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης.

Η τοποθέτηση Γ. Γκαράνη
«Έχουν μπει γερές βάσεις, για να συμπράξουμε μαζί με την Περιφέρεια, στο να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές στην περιοχή του Φαναρίου, για να υλοποιήσουμε τα έργα που θέλουμε», δήλωσε για την σύσκεψη στο γραφείο του ο δήμαρχος και υπογράμμισε πως «όλα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία (όχι τμηματικά), για να κάνουμε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή». Μάλιστα, σε άλλη αποστροφή του ισχυρίστηκε: «γίνονται βήματα (εν. για την ανάπτυξη του Φαναρίου) κι αυτό ενοχλεί πολλούς - και τους ενοχλεί ίσως πως γίνονται και βήματα με την Αντιπεριφέρεια. Αυτό καταλαβαίνω. Η προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Κομοτηνής να συνθέσει δυνάμεις της περιοχής που μπορούν να προσθέσουν στο τουριστικό προϊόν της περιοχής είναι θετικές».

Αναφορικά με τα έργα καθαυτά, πρώτον ο Δήμος Κομοτηνής ετοιμάζει πρόταση για το Leader για αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, ενώ επίσης προχωράει την μερική αναβάθμιση του λιμένα Φαναρίου από το Λιμενικό Ταμείο. «Εκεί υπήρχε μία μελέτη, την οποία ο Δήμος Κομοτηνής είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο και θα βγει στον ‘αέρα’ η ανακατασκευή του λιμανιού», είπε ο δήμαρχος, εξαγγέλλοντας αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, του φωτισμού και των παροχών για τους αλιείς.

Αναφορικά με την δεκαετία αδράνειας που καταλογίζει στη δημοτική αρχή η αντιπολίτευση, ο δήμαρχος φάνηκε να τηρεί δύο μέτρα και σταθμά, αφού ναι μεν διαφήμισε έργα της διοίκησης Πετρίδη, πλην όμως ξεκίνησε την απάντησή του ως εξής: «για τα δέκα χρόνια εγώ δεν ήμουν δήμαρχος όλα αυτά τα χρόνια, ανέλαβα πριν ένα χρόνο. Η πρώτη συνάντηση που έκανα σαν δήμαρχος ήταν στην περιοχή του Φαναρίου, στην οποία δίνουμε μεγάλη σημασία, για να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες και γενικότερα τους κατοίκους». Για την μη πρόοδο έργων στις παραλίες, απάντησε: «οι παραλίες δεν μας ανήκουν, μας παραχωρούνται κάθε τρία χρόνια. Οπότε σε ένα ξένο  χώρο δεν μπορεί κάποιος να κάνει μία επένδυση, που δεν έχει δικαίωμα να κάνει» κι εξαπέλυσε επίθεση στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το αποκρύπτει ο κος Γραβάνης. Το ίδιο συμβαίνει και με το Μπαρακούντα και τα κτίσματα στο λιμάνι, τα γνωρίζει αλλά τα αποκρύπτει ο κος Γραβάνης. Δεν μπορεί κάποιος -κι ιδιαίτερα ο Δήμος- να πάει να κάνει έργα εκεί πέρα, όταν δεν του ανήκουν. Αυτό ήταν πρακτική όταν ήταν ο κος Γραβάνης στη Διοίκηση του Δήμου… όπως το Πολιτιστικό Κύτταρο που θα ‘χαν φτιάξει στο Θρυλόριο κι ακόμη είναι κολώνες εκεί σε μισόχτιστο κτίριο. Εμείς τέτοιες πρακτικές δεν θα κάνουμε ούτε θα χαλάσουμε τα χρήματα του λαού. Όλα γίνονται με προσεκτικά βήματα και παίρνουμε τις απαιτούμενες άδειες».

Όσο για το τι έχει κάνει η δημοτική αρχή στο παραλιακό μέτωπο, ο δήμαρχος δήλωσε: «όταν ανέλαβε η Διοίκηση Πετρίδη το Φανάρι δεν είχε… να πιεί νερό. Έγιναν παρεμβάσεις τόσο στο δίκτυο ύδρευσης με τις δεξαμενές. Το μεγαλύτερο έργο που  γίνεται σήμερα είναι η κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού. Είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας, γιατί ο Δήμος επιδοτεί κάποιον που θέλει να κάνει ένα ξενοδοχείο, γιατί σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να κάνει δικό του Βιολογικό». Και πρόσθεσε: «η μεγάλη πίεση που ασκήθηκε επί Πετρίδη και από τη σημερινή Διοίκηση είναι το να ξεκινήσει το έργο της ΕΤΑΔ στην Παραλιακή Ζώνη, δεν κατέβηκε από τον ουρανό. Πιέζαμε συνέχεια να ξεκινήσει ένα έργο που χρόνια έπρεπε να κάνει αλλά δεν το έκανε».

Στη μεγάλη -τουριστική- εικόνα των πραγμάτων, ο δήμαρχος ισχυρίστηκε πως «το τουριστικό μας προϊόν το πιστεύουμε και θέλουμε να το αναπτύξουμε» και τόνισε ότι ο Δήμος Κομοτηνής, με τη βοήθεια της Περιφέρειας, διεκδικεί επί μακρόν παραχώρηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ, τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στην Κομοτηνή. Επίσης, πιέζει την ΠΑΜΘ για διαπλάτυνση και βελτίωση του δρόμου από διασταύρωση Φαναρίου έως το χωριό. Επιπλέον, εξετάζει τις προοπτικές ανάπτυξης αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού στο χωριό, καθώς και τη δημιουργία ψαραγοράς (στα πρότυπα λαϊκής αγοράς) «για να βάζουν οι αλιείες τα προϊόντα τους στον πάγκο, ώστε να δώσουμε ένα σημείο αναφοράς», όπως είπε.

Αναφορικά με την Επιτροπή Τουρισμού, ο δήμαρχος επιμένει πως η δημοτική αρχή «αναβάθμισε» το ρόλο του τουρισμού στον Δήμο, καθώς «έκανε Αντιδημαρχία», κάτι το οποίο «δεν θεωρείται απαξίωση, αλλά αναβάθμιση», ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Γραβάνη ότι δεν παρέστη προσωπικά στην σύσκεψη της Επιτροπής Τουρισμού το καλοκαίρι του ’20.

Για τα social media του Δήμου Κομοτηνής, ο Γιάννης Γκαράνης απάντησε πως «η τουριστική προβολή γίνεται από το visitkomotini» κι όχι από τις σελίδες του Δήμου: «(το Facebook) έχει χαρακτήρα ενημερωτικό, δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης και σχολίων. Για τους πολίτες που έχουν το πρόβλημά τους, υπάρχει η γραμμή του δημότη, το γραφείο μας, τα email, μπορούν να απευθύνονται εκεί για τις παρατηρήσεις ή τα προβλήματά τους», απάντησε στην ερώτηση γιατί δεν επιτρέπεται στους δημότες να σχολιάζουν τα post του Δήμου στο Facebook.

Τέλος, αναφορικά με την ενίσχυση των οδικών σημάνσεων που ζητάει η αντιπολίτευση, ο δήμαρχος απάντησε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, πλην όμως χαρακτήρισε τις πινακίδες κάτι «ξεπερασμένο, της προηγούμενης δεκαετίας» και πρόσθεσε πως «οι βασικές πινακίδες υπάρχουν». Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η τουριστική προώθηση εν έτει 2021 γίνεται καλύτερα με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Η τοποθέτηση Αντ. Γραβάνη
Επιμένει πως η δημοτική αρχή αδρανεί για την τουριστική ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αδρανεί δέκα χρόνια για το Φανάρι και συνειδητά δεν είχε κάνει τίποτα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ, αλλά κάτι που το υποστήριζε η ίδια η δημοτική αρχή, όταν έλεγε πως η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι στα θέματα που μπορεί να συμβάλει ο Δήμος, αλλά καθαρά θέμα που αφορά τον ιδιωτικό τομέα». Και προσθέτει: «δυστυχώς, μετά την ανυπαρξία και την απραξία της δημοτικής αρχής κυρίως στο Φανάρι –που θα μπορούσε να αποτελέσει τη ναυαρχίδα μας για την τουριστική ανάπτυξη- αν δεν υπήρχε ο κάθετος άξονας που μας έφερε τουρίστες, δεν θα πλησίαζε κανένας το Φανάρι, γιατί η δημοτική αρχή το παράτησε».

Ως προς τις ερωτήσεις που έθεσε εγγράφως προς τη δημοτική αρχή, είπε πως πρόκειται για «επτά πολύ απλά ερωτήματα» και δήλωσε «πολύ περίεργος να ακούσω τις απαντήσεις (του δημάρχου), γιατί θα είναι ο Βιολογικός, που είναι ένα έργο που όφειλε να υπάρχει σε κάθε σπίτι του Δήμου άσχετα από την τουριστική ανάπτυξη». Συνέχισε με σειρά ερωτηματικών: «Από εκεί και πέρα όμως, ρωτάω: ποιά άλλα έργα έγιναν με στόχο την τουριστική ανάπτυξη; Κανένα. Ποιές ήπιες παρεμβάσεις έγιναν για τον εξωραϊσμό αυτού του οικισμού; Καμία. Ποιές δράσεις έγιναν για την τουριστική προβολή; Καμία. Ποιές οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου; Θα μας πει ότι τώρα ‘θα’ το κάνουν. Τώρα, μετά από δέκα χρόνια».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την δημοτική αρχή και για αδυναμία διεκδίκησης αιτημάτων του τόπου. «Τα ερωτήματα που έθεσα ήταν πάρα πολύ προσεκτικά και τα έθεσα έτσι ώστε να μην αδικήσω την δημοτική αρχή. Ξέρω ότι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης είναι αρμοδιότητας της ΕΤΑΔ, γι’ αυτό εδώ ρωτάω ποιες είναι οι παρεμβάσεις του δημάρχου (εν. στην ΕΤΑΔ), δηλαδή πόσες φορές πήγε η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια και πίεσε την ΕΤΑΔ; Όταν ‘έβγαζε’ η ΕΤΑΔ το Μπαρακούντα 50.000 ευρώ τον χρόνο και κανένας επιχειρηματίας δεν το πλησίαζε κι όταν όλοι αντιδρούσαμε, η δημοτική αρχή ήταν ανύπαρκτη». Δέχεται ότι είναι πανελλαδικό το πρόβλημα «ο δήμαρχος μπορεί να συνεχίσει αυτή την τακτική, να μην παρεμβαίνει πουθενά και να είμαστε όλοι έρμαια της κάθε διοίκησης της ΕΤΑΔ. Ο δήμαρχος οφείλει να παρεμβαίνει όταν γίνονται αδικίες εις βάρος της περιοχής μας», είπε.

Ως προς τις πινακίδες διερωτήθηκε «γιατί δεν μπήκαν ποτέ;», προσθέτοντας ότι εδώ και χρόνια έχουν τεθεί ως πρόταση, ενώ άσκησε κριτική ως προς τη βραδυκινησία του μηχανισμού: «Αν πούμε ότι οι πινακίδες είναι παρωχημένες, να το συζητήσουμε. Αλλά με φοβίζει πως, εάν συνεχίσει να είναι η ίδια δημοτική αρχή, λόγω της απραξίας της, σε δέκα χρόνια πάλι θα συζητάμε ότι … το gps θα είναι απαρχαιωμένο».

Αναφορικά με την τουριστική καμπάνια-ιστοσελίδα visitkomotini δεν έκρυψε πως «καλώς έγινε», αλλά έσπευσε αμέσως να προσθέσει: «Από κει και μετά είναι ένα βήμα στα πολλά χιλιόμετρα ακόμη που έχουμε να ακολουθήσουμε για την τουριστική ανάπτυξη που δεν γίνεται τίποτα. Ακόμη κι αυτή η ιστοσελίδα μου ρίχνει στάχτη στα μάτια. Αφέθηκε κι αυτή τη στιγμή η χρησιμότητά της δεν είναι πουθενά, γιατί για να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να συνοδεύεται με ένα πλήθος άλλων ενεργειών».

«Ορθώς» απάντησε ο Αντώνης Γραβάνης και στο ότι ο Δήμος Κομοτηνής απέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του social media, πλην όμως κι εδώ επιχειρηματολόγησε επικουρικά ως εξής: «εξυπηρετούν μόνο την αυτοπροβολή του δημάρχου. Είναι σα μία σελίδα της Κοινωνίας Πολιτών. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να έχουν απαγορευτεί τα σχόλια. ‘Πονηρά’ δεν απαγορεύτηκαν τα σχόλια (εντελώς), αλλά μπορώ να γράψω ένα σχόλιο και το βλέπω μόνο εγώ! Δηλαδή δεν νιώθω εκείνη τη στιγμή ότι ο Δήμος μου το απαγορεύει […]. Τα social media να αναδεικνύουν την περιοχή και τις δυνατότητες που έχει, θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα για να βελτιώσουν την εισροή επισκεπτών».

Όσο για την Επιτροπή Τουρισμού, ισχυρίστηκε πως το έργο ενός αυτοδιοικητικού δεν μπορεί να αναπληρώσει το ρόλο της Επιτροπής, στην οποία «συμμετείχαν όλοι οι φορείς» και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως «συνειδητά απαξίωσε την Επιτροπή» και «τα προηγούμενα χρόνια συνεδρίαζε μόνο μία φορά», ενώ επίσης κατηγόρησε τον Δήμο πως το μόνο που έκανε από το πρόγραμμα της Επιτροπής είναι ο καθαρισμός των ακτών. «Η Επιτροπή που απαρτιζόταν από τόσους ανθρώπους ‘αναβαθμίστηκε’ κι έγινε… ένα μονομελές όργανο, δηλαδή ο οποιοσδήποτε αντιδήμαρχος μπορεί να αντικαταστήσει ανθρώπους του τουρισμού που ζουν από τον τουρισμό;», διερωτήθηκε εμμένοντας στην πάγια θέση του.

Συμπερασματικά, ο κος Γραβάνης δήλωσε: «δεν είναι δυνατόν μετά από δέκα χρόνια διοίκησης να θέτω επτά ερωτήματα και όλες οι απαντήσεις να είναι ‘θα’, εκτός από τον Βιολογικό για να είμαι δίκαιος. Η Κοινωνία Πολιτών ανέλαβε το 2010. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι. Ξέρω ότι και πάλι οι απαντήσεις του δημάρχου θα είναι μόνο ‘θα’». Όσο για το εάν ενοχλήθηκε ή όχι από την ‘σύγκλιση’ μεταξύ Δήμου Κομοτηνής - Περιφέρειας ΑΜΘ, απάντησε «ίσα-ίσα» και πιο πρόσθεσε: «Ό,τι βήμα γίνεται προς την κατεύθυνση να υλοποιηθούν δράσεις με θετικό αντίκτυπο, εγώ θα τις υποστηρίζω».

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο;
Κάπου μεταξύ της αντιπαράθεσης, όμως, κάτοικοι του Φαναρίου διερωτώνται μήπως οι αυτοδιοικητικοί λογαριάζουν… χωρίς τον ξενοδόχο, κάτι που εύγλωττα αποτυπώνεται μέσω ανακοίνωσης του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου Πέτρου Καραβέτη, που χαρακτηριστικά διαμηνύει «δεν νοείται “συζήτηση” για το Φανάρι χωρίς τους ανθρώπους του για συνομιλητές».

Αναλυτικά η επιστολή του: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς βλέπουμε ότι επιτέλους είμαστε κοντά στην υλοποίηση της ανάπλασης του λιμένα μας. Η προγραμματική συμφωνία μεταξύ Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων και Δήμου Κομοτηνής, σε συνδυασμό με την εύρεση χρηματοδότησης μέσω της ΠΑΜΘ και της ΠΕ Ροδόπης φαίνεται να είμαστε στην τελική ευθεία. Ωστόσο, η ένστασή μας είναι ότι η μελέτη είναι αρκετά παλιά (Δήμος Αιγείρου), οπότε έχει παρωχημένες κι άλλες ανάγκες. Ακόμη, δεν γίνεται ο Δήμος Κομοτηνής να αφήνει εκτός συζητήσεων την Κοινότητα Φαναρίου που ζει, γνωρίζει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα πρώτη. Στις 25 Ιανουαρίου 2021, παραδώσαμε στο πρωτόκολλο του Δήμου μας, τις αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου μας, με την σύμφωνη γνώμη του μεγαλύτερου αλιευτικού συλλόγου στη Ροδόπη, του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας “Η Παναγία” Δήμου Κομοτηνής.

Δεν νοείται “συζήτηση” για το Φανάρι χωρίς τους ανθρώπους του για συνομιλητές. Δεν μας ενδιαφέρει η φωτογραφία. Μας ενδιαφέρει να ακουστούμε και να μην γίνουν λάθη, όπως η τοποθέτηση πλωτών προβλητών αντί της επέκτασης του λιμένα προς τη βόρεια πλευρά του. Ότι ιδιοκτησιακό καθεστώς κι αν υπάρχει στην εν λόγω περιοχή, αν υπάρχει θέληση μπορεί να πραγματοποιηθεί και η παραχώρηση-αγορά».

Τα αιτήματα της Κοινότητας Φαναρίου
Ο «Χ» δημοσιεύει την πρόσφατη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φαναρίου, με τις προτάσεις σχετικά με την αλιεία, τον λιμένα και την σύνδεσή τους με τον τουρισμό. Τα αιτήματα κατατίθενται από το Τοπικό Συμβούλιο, «γνωρίζοντας τις πραγματικές ανάγκες του λιμένα μας, των επαγγελματιών κι ερασιτεχνών αλιέων αλλά και των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προτείνουν «την επέκταση του λιμένα κι όχι την τοποθέτηση πλωτών προβλητών λόγο της παρεμπόδισης της ναυσιπλοΐας εντός του λιμένα. Η επέκταση να γίνει προς την βόρεια πλευρά, από το ήδη υπάρχων κανάλι όπου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια σε πιθανές κακοκαιρίες […]», ενώ επίσης ζητούν: «Εκβάθυνση του στομίου, καθώς δεν μπορούν να εισέλθουν μεγάλα σκάφη, όπως: αλιευτικά, αναψυχής και ιστιοπλοϊκά. Βυθομέτρηση και εκβάθυνση λιμένα. Εκβάθυνση τεχνητού καναλιού και σύνδεση με την θάλασσα για καλύτερο ρεματισμό του λιμένα. Διαπλάτυνση του σημείου όπου γίνεται η καθέλκυση και η ανέλκυση των σκαφών (γλίστρα), για καλύτερη κι ευκολότερη πρόσβαση των χρηστών. Έλεγχος και επισκευή κρηπιδωμάτων για αποφυγή καθίζησης. Επισκευή ήδη υπαρχουσών προβλητών. Τοποθέτηση σύγχρονων παροχών ρεύματος και νερού. Αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Δημιουργία χώρου στάθμευσης μεταξύ των δύο χώρων ελλιμενισμού. Δημιουργία τεχνητών υφάλων με χρήση ναυαγίων και σκαφών που προορίζονται για απόσυρση».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών και της ίδιας της προέδρου,  είχε ποντάρει η Διακομματική για τη Θράκη, για να υλοποιηθούν  μεγάλα έργα και δράσεις,  από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επι