fbpx Με ιδιότυπη «αντιπαράθεση» Τσίπρα-Στυλιανίδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Με ιδιότυπη «αντιπαράθεση» Τσίπρα-Στυλιανίδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης
Αλέξης Τσίπρας

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα τάραξε τα νερά, ποια η απάντηση του Θρακιώτη προέδρου της επιτροπής

Διονύσης Βοργιάς

Έπειτα από 70 ώρες συζήτησης, 168 παρεμβάσεις και ευρεία εξαντλητική συζήτηση μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για την τελική διατύπωση, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και η κορυφαία διαδικασία για την ψηφοφορία επί των προτάσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τη διατύπωση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

Ένταση ωστόσο δημιουργήθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδης Στυλιανίδης, διένειμε στα μέλη της Επιτροπής, επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Οι εισηγητές της ΝΔ (Κώστας Τζαβάρας) και του ΚΙΝΑΛ (Ανδρέας Λοβέρδος) κατηγόρησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αντιδημοκρατική παρέμβαση επί της διαδικασίας, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Κατρούγκαλος) αντέτεινε ότι η προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης αφορά την τιμή του πολιτικού κόσμου.

Η επιστολή Αλ. Τσίπρα
Το επίμαχο άρθρο 86Σ πρόταξε στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον οποίο «ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά την αναθεωρητική διαδικασία τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη αναθεωρητική Βουλή αφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών. […] Δεδομένου ότι η ειδική ποινική μεταχείριση των υπουργικών αδικημάτων πρέπει να ερμηνεύεται στενά, ως εξαίρεση από την κοινή δικαιοδοσία, στο άρθρο 86 υπάγονται μόνο τα υπουργικά αδικήματα με τη στενή έννοια του όρου, κι όχι όσα τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων. Γι’ αυτά διευκρινίζεται και επιβεβαιώνεται με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι διώκονται κατά την κοινή νομοθεσία, δηλαδή με τον ίδιο τρόπο όπως για όλους τους πολίτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο τα παραπάνω, έφερε στο προσκήνιο και τον φάκελο της Νοβάρτις, λέγοντας: «Πέρα όμως από την αρνητική γενική εντύπωση που θα προκληθεί, υπάρχει κι ένα ειδικότερο ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αφορά την τρέχουσα έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της Νοβάρτις. Η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης […] θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Νοβάρτις, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παράγραφος 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά».

Η απάντηση Ευρ. Στυλιανίδη
Με δημοκρατικό τρόπο λειτούργησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης –όπως έκανε σε όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής- διαμοιράζοντας στο σώμα την επιστολή (αν και ακούστηκαν πολλές φωνές ότι κάτι τέτοιο δεν έπρεπε να συμβεί). 

Συγχρόνως, με απαντητική επιστολή του εξήγησε στον πρώην πρωθυπουργό πως «δεν θα μπορούσε να γίνει συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος για τα θέματα που θίγετε διότι ήδη είχαν συζητηθεί εξαντλητικά, ενώ το θέμα της σημερινής ημερήσιας διάταξης ήταν η ψηφοφορία επί των προτάσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τη διατύπωση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος».

Και συνέχισε: «Η επί της ουσίας συζήτηση για τα θέματα που θίγετε διεξήχθη προηγουμένως διεξοδικά στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής στις 17.10.2019 όπου όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες υποστήριξαν τις θέσεις τους […]. Σε κάθε περίπτωση, η Ολομέλεια που ακολουθεί δίνει τη δυνατότητα για τοποθετήσεις επί της ουσίας». «Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου καταθέτουμε την Έκθεση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος που προέκυψε μετά από ένα γόνιμο, δημοκρατικό και υψηλού επιπέδου διάλογο, ο οποίος ευχόμαστε να διεξαχθεί και στην Ολομέλεια», κατέληξε ο Θρακιώτης πολιτικός.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε