fbpx Με ατζέντα για συντάξεις και ασφαλιστικό η περιοδεία του υφυπουργού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ Ο ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με ατζέντα για συντάξεις και ασφαλιστικό η περιοδεία του υφυπουργού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη
Ασφαλιστικό
Τάσος Πετρόπουλος
Συντάξεις

"Κομβικής σημασίας" ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) σύμφωνα με τον υφυπουργό

"Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις των προσωπικών διαφορών" εκτιμά ο κος Πετρόπουλος

Διονύσης Βοργιάς

Από το Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε την περιοδεία του στη Θράκη και συνέχισε το χθες απόγευμα στο ΕΒΕΡ στην Κομοτηνή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, όπου είχε επαφές με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της περιοχής και την ατζέντα της συνάντησης πλήρη θεμάτων. Αιχμή του δόρατος ήταν φυσικά ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), που ο κος Πετρόπουλος εκφράζοντας την θέση της κυβέρνησης τον χαρακτηρίζει ως "κομβικής σημασίας" για το κυβερνητικό έργο στον τομέα του Ασφαλιστικού, ενώ ο ίδιος προέτρεψε όλους να αντιμετωπίζουν την ασφάλιση ως "κοινωνικό αγαθό". 

"Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό για την οικονομία και αυτό αποδείχτηκε με τα μέτρα που πήραμε για τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι μικρότερες κατά 88% από ότι στο παρελθόν. Και τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και θα ισχύσουν από 1/1/19 θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή επάρκεια των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων", είπε ο υφυπουργός πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, θέση που εν πολλοίς επανέλαβε κληθείς να καταθέσει σχετικό σχόλιο πριν την εκδήλωση στην Κομοτηνή το απόγευμα. Ο κος Πετρόπουλος κατέληξε στο Επιμελητήριο Έβρου έχοντας νωρίτερα περάσει από το κατάστημα του πρώην ΙΚΑ στην Αλεξανδρούπολη, όπου κατά πληροφορίες η επίσκεψή του πυροδότησε ένταση, ωστόσο δεν σημειώθηκαν έκτροπα, παρά μόνο αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του.


"Η Ελλάδα έχει ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα"
Δεκαοκτώ μήνες ζωής μετράει πλέον ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, ο γνωστός ΕΦΚΑ και ήδη "παρουσίασε πλεόνασμα 880 εκ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο του 2018", σημείωσε ο κος Πετρόπουλος. Παραδεχόμενος μεν, ότι το "χτίσιμο" του ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στις παθογένειες που  κουβαλούσαν από το παρελθόν τα ταμεία που τον συναποτελούν, ο κος Πετρόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "επομένως θα έχουμε μέχρι τέλος της χρονιάς ξανά ένα σημαντικό πλεόνασμα, το οποίο επαρκεί για την επιβεβαίωση των προβλέψεων που είχαμε κάνει ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις των προσωπικών διαφορών οι οποίες είχαν επιβληθεί ως διάταξη από το ΔΝΤ το οποίο εσφαλμένα είχε υπολογίσει ότι δεν θα επιτευχθούν τα πλεονάσματα για τα οποία είχε δεσμευτεί η χώρα. Τα πλεονάσματα επιτυγχάνονται και χωρίς τις περικοπές και έχουμε μία κεφαλαιακή επάρκεια σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί θα έχουμε μία προοπτική καθόδου της ασφαλιστικής δαπάνης, όχι γιατί μειώνονται οι συντάξεις, όπως λέγεται, αλλά γιατί αυξάνεται το ΑΕΠ".


Τι θα γίνει με τις συντάξεις
Στην μη μείωση των συντάξεων τελικά κατατείνει και η Ευρώπη -αναφορικά πάντα με την Ελλάδα- αφού για τον υφυπουργό είναι κορυφαίας σημασίας το γεγονός ότι η αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. ενέκρινε το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας μας, το οποίο δεν περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων. Επομένως, "η Ελλάδα έχει ένα υγιές ασφαλιστικό και αυτό έχει διαπιστωθεί από την αναγνωριστική μελέτη ήδη από το 2016. Και χωρίς περικοπές συντάξεων, έχουμε ασφαλιστική επάρκεια και έχουμε συμμετοχή στο ΑΕΠ που το 2070 θα περιοριστεί στο 10.5%", εκτιμά ο κος Πετρόπουλος.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρωζώνη και την μη έγκριση των προϋπολογισμών που κατέθεσαν ισχυροί "παίκτες" της, όπως η Γαλλία, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να εγείρει κυματοθραύστες για τους κλυδωνισμούς που ενδεχομένως προκληθούν στη χώρα μας από αυτή την αστάθεια. Παρόλα αυτά, ο υφυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι ακόμη και να υπάρξουν κλυδωνισμοί αυτοί θα είναι παροδικοί αφού η Ελλάδα έχει "κεφαλαιακή επάρκεια και ασφάλεια".


Εν αναμονή δικαίωσης (;) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Έτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο κος Πετρόπουλος είναι η πολυσυζητημένη καταβολή αναδρομικών από παλαιότερες περικοπές συντάξεων. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει, είπε ο υφυπουργός, υπό την αίρεση όμως της απόφασης που θα ανακοινώσει -όποτε την ανακοινώσει- το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εξηγώντας την κατάσταση στον "Χ", ο κος Πετρόπουλος είπε ότι αυτή τη στιγμή το ΣτΕ καλείται σε μία συζήτηση "με τον εαυτό του" αφού επί της ουσίας πρέπει να αποφασίσει πως να διαχειριστεί μία απόφαση που το ίδιο έχει επικυρώσει. Πρόκειται για την απόφαση που είχε ληφθεί το 2010 και με βάση την οποία το πρώτο μνημόνιο κρινόταν ως "συνταγματικό". Επαγωγική συνέπεια της απόφασης αυτής ήταν οι περικοπές των συντάξεων, αφού "εκείνες οι διατάξεις προέβλεπαν ότι οι δημοσιονομικές δαπάνες για το συνταξιοδοτικό δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 16.2 % του ΑΕΠ" εξήγησε ο κος Πετρόπουλος, επικαλούμενος και την νομική του ιδιότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους συνταξιούχους που αυτή την περίοδο ετοιμάζουν προσφυγές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα προκειμένου κιόλας να μην πέσουν θύματα εκμετάλλευσης δικηγόρων ανά την Ελλάδα.

Κλειστή σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στην Κομοτηνή
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το περιφερειακό τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με τη συνεργασία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αλληλεγγύης, βρέθηκε ο υφυπουργός το απόγευμα της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή. Εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η Στέλλα Βαρκά, γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ παρέστη και ο υφυπουργός.

Είχε προηγηθεί κλειστή σύσκεψη με παραγωγούς φορείς της Ροδόπης, κυρίως από τον κόσμο του επιχειρείν αλλά όχι μόνο, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ροδόπης Αν. Βαφειάδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντ. Γραβάνης, μέλη και των δύο Επιμελητηρίων της Ροδόπης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης Μ. Μαλτέζος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δ. Λουρίκας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γ. Χατζηαντωνίου, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τ. Χαρίτου, ο αν. γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ, η επικεφαλής της Πολη-τικής ανατροπής Δήμου Κομοτηνής Ελ. Λαφτσή, και άλλοι. Ο κος Πετρόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σύσκεψη έγινε σε καλύτερο κλίμα σε σχέση με το αντίστοιχο που υπήρχε πριν δύο περίπου χρόνια, όταν είχε επισκεφτεί ξανά την περιοχή. Βεβαίως, οι παραγωγοί φορείς δεν έγιναν όλοι κοινωνοί της ίδιας άποψης, μιας που είχαν σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις στα λεγόμενα του υφυπουργού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το