fbpx Με 151 ναι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χρειάστηκαν έξι "μπαλώματα"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΣΤΟΝ "Χ"

Με 151 ναι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χρειάστηκαν έξι "μπαλώματα"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβέρνηση
Βουλή των Ελλήνων

Μουσταφά Μουσταφά: Βγήκαμε από τα μνημόνια, λύθηκαν πολλά ζητήματα της χώρας

Αναστάσιος Δημοσχάκης: Κυβέρνηση σε πλήρη αποσύνθεση, κατέστρεψαν τον λαό

Δήμος Μπακιρτζάκης

Υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές η ψήφος εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ψήφισαν επίσης 148 "όχι" και ένας απών. Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (145) υπέρ της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης τάχθηκαν η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Ζουράρις, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης ψήφισαν με επιστολική ψήφο. Δικαιολογημένα απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης.

Σκληρό μπρα ντε φερ Τσίπρα - Μητσοτάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι πήρε το ρίσκο να ζητήσει καθαρές λύσεις, ενώ έκανε λόγο για δίλημμα ανάμεσα σε ένα προοδευτικό πόλο από τη μία και «το κόμμα του κ. Βορίδη, του κ. Γεωργιάδη», από την άλλη. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει την επιλογή να μετατοπιστεί από τον μεσαίο στον ακραίο δεξιό χώρο... Είστε αξιωματική αντιπολίτευση. Είστε ένα μεγάλο κόμμα. Είναι επικίνδυνο να υιοθετείτε τις απόψεις της ακροδεξιάς».  Την ίδια στιγμή, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έρθει σε τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί μου».

Από την άλλη, ο κος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε στο νοσοκομείο να τον δει. «Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν μία πετυχημένη κυβέρνηση και απολάμβανε την εμπιστοσύνη της ελληνικής Βουλής με 255 βουλευτές. 

Και αργότερα παραλίγο να δολοφονηθεί. Για αυτό πάψτε πια να καλλιεργείτε αυτό το τοξικό κλίμα. Και δεν είχατε την ευαισθησία να πάτε από εκεί να του πείτε περαστικά. Δεν πήγατε καν στο νοσοκομείο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο ράδιο Χρόνος 87,5fm
Βουλευτές των δύο κομμάτων, εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και εκ μέρους ΝΔ ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, φιλοξενήθηκαν στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm.

Ως ένα "θετικό μήνυμα που δίνει προοπτική στην κυβέρνηση", χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης ο κος Μουσταφά, ο οποίος κόμισε και την άποψή του ότι "είμαστε σε μια περίοδο σοβαρών αλλαγών και μέσα στην κοινωνία και στον πολιτικό κόσμο. Έχει συντελεστεί ένα μεγάλο ταρακούνημα μετά από 10 χρόνια στην εποχή των μνημονίων με τα βάσανα που πέρασε ο λαός μας". 

Ο πολιτικός μίλησε για την έξοδο από τα μνημόνια και την κανονικότητα στην οποία εισέρχεται η πατρίδα μας. Όσον αφορά στο αποτέλεσμα της επίμαχης ψηφοφορίας στην Βουλή, μίλησε για σταθερότητα στην Ελλάδα από το 2015 και μετά, έτος ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα στην Ελλάδα. Έκτοτε, κατά τον βουλευτή, "υπερνικήσαμε πολλά εμπόδια και πραγματικά προχωρήσαμε σε πολλούς τομείς με επιβράβευση την έξοδο από τα μνημόνια".

Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει παρών στα δύσκολα, όπως και οι βουλευτές του, με τους οποίους συντάχθηκαν κατά συνείδηση και άλλοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε "να βοηθήσουμε την κατάσταση και να μπορέσουμε να περάσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε την τελευταία δεκαετία". 

Όπως κι αν έχει πάντως ο κος Μουσταφά προτάσσει το έργο της διακυβέρνησης με κύριο κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, για να πει "αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος (ο Αλέξης Τσίπρας) έβγαλε μια ολόκληρη χώρα έξω από τα δεσμά των μνημονίων. Σε αυτό το διάστημα, επίσης, λύθηκαν και άλλα σημαντικά ζητήματα με την ιθαγένεια, την ταυτότητα φύλλου, τα σύμφωνα συμβίωσης". Τέλος, αναφορικά με την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δήλωσε πως "πλέον κοιτάμε μπροστά" και πως "συμπλήρωσε τον κύκλο της σαν συνεργασία".

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του κου Δημοσχάκη, ο οποίος μπήκε ευθύς εξαρχής μέσω της ραδιοφωνικής μας συχνότητας στην αντεπίθεση. "Θα έρθει η ώρα που η παρούσα κυβέρνηση θα πληρώσει όσα έχει διαπράξει, γιατί έκανε ασχήμιες", όπως είπε χαρακτηριστικά, "σε βάρος ενός λαού τον οποίο και κατέστρεψε. Οι ζημιές που προκάλεσαν δεν είναι τεσσάρων ετών, αλλά είναι δεκαετιών, διότι - όταν θα βγουν όλα στην φόρα και στον αφρό - τότε θα τρίβουμε όλοι τα μάτια μας".

Εξήγησε, κατόπιν, ότι "οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν πως ο κύκλος των μνημονίων δεν έκλεισε, απλώς συμπληρώθηκε ο χρόνος", λέγοντας χαρακτηριστικά "θα πρέπει για να βγει κανείς από αυτή την διαδικασία, να βγει καταρχήν στις αγορές, να είναι ανταγωνίσιμος  με τα κράτη του ελεύθερου δυτικού κόσμου που χρησιμοποιούν ως βραχίονα χρηματοδοτικό τις αγορές και δυστυχώς αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να το πράξει".

Αναφορικά με την στάση της Νέας Δημοκρατίας, κατά τον κο Δημοσχάκη, "βλέπει μία κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση εδώ και μήνες".

Καταγγέλλει, μάλιστα, αναφορικά με τη νέα σύνθεση των 151, ότι "(η κυβέρνηση) καταφέρνει και βρίσκει πρόθυμους και μάλιστα ανταλλάσει αξιώματα με κάποιους που δυστυχώς είναι αδηφάγοι και θέλουν να αποκτήσουν αξιώματα", λέει και κατηγορεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ "κινείται στην οριογραμμή της συνταγματικής νομιμότητας". 

Ως πιο σημαντικό πάντως, φαίνεται να προτάσσει ο βουλευτής την αγανάκτηση και την απογοήτευση του κόσμου από όλες τις μεριές της πολιτικής της κυβέρνησης, καλώντας τον κόσμο "να χρησιμοποιήσει την σφαίρα του, που είναι η ψήφος του. Κανείς δεν πρέπει να είναι απών από τον εθνικό αγώνα".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.