fbpx "Μαλλιά κουβάρια" το περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜ-Θ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

"Μαλλιά κουβάρια" το περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜ-Θ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Περιφερειακό Συμβούλιο
Χρήστος Μέτιος
Φώτης Καραλίδης

Έντονες διαμάχες εντός κι εκτός περιφερειακού συμβουλίου, με αιχμηρά σχόλια από την αντιπολίτευση

"Θα λάβουμε πρωτοβουλίες ώστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί" απαντά ο Χρήστος Μέτιος

Διονύσης Βοργιάς

"Μαλλιά κουβάρια" έγινε το περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜ-Θ, κατά τη βραδινή συνεδρίαση της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου, καθώς σχεδόν όλη η αντιπολίτευση αποχώρησε από τα έδρανα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Η αρχή έγινε, όταν συζητιόταν το θέμα: Έγκριση υποβολής πρότασης στα πλαίσια υποβολής προτάσεων για την 1η πρόσκληση του προγράμματος «Λεκάνη της Μεσογείου – ENI CBC MED 2014-2020».


Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης, έθεσε διάφορα ερωτήματα σχετικά με την πρόταση, κυρίως σχετικά με τους εταίρους που συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, προτάσσοντας την ανάγκη για εχέγγυα διαφάνειας και νομιμότητας.


Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος υπεραμύνθηκε του προγράμματος, εξηγώντας ότι όλα τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν, παρόλα αυτά ο κος Καραλίδης - δηλώνοντας πως "δε μπορούμε να συμμετάσχουμε σε τέτοιες διαδικασίες" - έθεσε ζήτημα απαρτίας. 


Πράγματι, τη δεδομένη στιγμή η παράταξη του κου Μέτιου δεν είχε την πλειοψηφία, μιας που αρκετοί ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που βρίσκονταν εκτός αίθουσας, γι' αυτό και ο περιφερειάρχης ζήτησε διάλλειμα από τη συνεδρίαση.


Το αίτημα για ...διάλλειμα ανασυγκρότησης, ήταν αυτό που πυροδότησε περαιτέρω το κλίμα, προκαλώντας μπαράζ αποχωρήσεων από το περιφερειακό συμβούλιο. Πρώτος ο κος Καραλίδης, με την Κοινωνική Συμμαχία, αποχώρησαν από την αίθουσα. Μάλιστα, ο περιφερειακός σύμβουλος κος Δαμιανίδης επέστρεψε, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την συνεδρίαση, με την ιδιότητα του πολίτη.

"Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε, δε μπορεί να γίνεται σε δεύτερο χρόνο και να αλλάζει το αποτέλεσμα. Υποβαθμίζεται το περιφερειακό συμβούλιο. Πώς να συνεχίζουμε να μιλάμε για θέματα κατ' αυτό τον τρόπο; Πρέπει να γίνει σεβαστή η γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου – δεν είχατε την πλειοψηφία όταν έγινε η ψηφοφορία", κατήγγειλε ο κος Τουρτούρης, αποχωρώντας μαζί με τους συμβούλους της παράταξης ΡΙΖΑ ΑΜ-Θ.


Ζητήματα απαρτίας και νομιμότητας, έθεσε και ο κος Τραϊφόρος, επικεφαλής "Γνώση και Συνεργασία". "Δεν είναι εικόνα αυτή. Πρόεδρε έχεις τη μέγιστη ευθύνη, δε μπορείς να λειτουργήσεις ως πρόεδρος. Αυτά τα φαινόμενα δεν υπήρχαν με τον προηγούμενο πρόεδρο. Σπρώχνετε τους συμβούλους προς την έξοδο", είπε κι αποχώρησε.


Επίσης, αποχώρησε η επικεφαλής "Οικολογία Αλληλεγγύη" κα Γεροστεργίου, τα μέλη της παράταξης "Μακεδονία-Θράκη-Ελλάδα μας, Τέρενς Κουίκ", ο επικεφαλής "Λαϊκή Συσπείρωση" κος Τρέλλης και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος κος Οντέρ. Από την αντιπολίτευση, μόνο η Ελληνική Αυγή παρέμεινε εντός της αίθουσας, με τον κο Κιτσόπουλο να δηλώνει πως "θα παραμείνουμε, για να μην διακοπεί η λειτουργία του συμβουλίου".


Κληθείς να σχολιάσει τα συμβάντα στον "Χρόνο", ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, είπε: "Δυστυχώς η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Σαφώς και υπήρξε ένα θέμα με περιφερειακούς συμβούλους, που κάποια στιγμή της συνεδρίασης δεν ήταν στην αίθουσα. Δεν θεωρώ όμως ότι θα έπρεπε να γίνει τόσο σημαντικός θόρυβος γι' αυτό, διότι και στο παρελθόν έχει συμβεί επανειλημμένως. Ακόμη και στη Βουλή γίνεται διακοπή συνεδρίασης, πριν ψηφιστεί ένα θέμα. Παρόλα αυτά, θα πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε παρόμοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν".


Κατόπιν, η συνεδρίαση συνεχίστηκε, με τον κο Μέτιο να επισημαίνει προς τους περιφερειακούς του συμβούλους "να μην δίνουμε την ευκαιρία - την οποία πολλές φορές ζητάει η αντιπολίτευση - για να δημιουργεί εντυπώσεις".


Αναμένουμε τι θα συμβεί και στην επόμενη συνεδρίαση, με τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Σωτήρη Μποταΐτη να δέχεται από παντού "βολές" για το ρόλο του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ