fbpx «Κρανίου τόπος» ο τουρισμός στη Ροδόπη, παρατηρεί ο Δ. Χαρίτου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Κρανίου τόπος» ο τουρισμός στη Ροδόπη, παρατηρεί ο Δ. Χαρίτου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Χαρίτου
ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Ζητάει να στηριχθούν με μέτρα οι πληττόμενοι επαγγελματίες κι εργαζόμενοι

Ανασκόπηση της τουριστικής σεζόν στη Ροδόπη έκανε, επ’ αφορμής της κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας για τον τουρισμό, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου. Αρχικά, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε θετικά την συμφωνία, διότι «την προετοίμασε και υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Συγχρόνως, όμως, ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ είχαν ως αποτέλεσμα φέτος να απουσιάσουν οι Βαλκάνιοι τουρίστες από την Ελλάδα, γεγονός που έπληξε τις τοπικές οικονομίας ιδίως της Βόρειας Ελλάδας, όπως και συγκεκριμένα της Ροδόπης. 

«Όλος ο υποτιθέμενος σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, ήταν μια παλινωδία και το διαπιστώνουμε στην παραλιακή ζώνη της Α-ΜΘ και ειδικά της Ροδόπης, που μετατράπηκε φέτος σε κρανίου τόπος.  Και δεν φταίει τόσο η πανδημία, όσο η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης. Η χειμαζόμενη οικονομία της περιοχής μετά το lockdown ανέμενε την τουριστική περίοδο ως μάνα εξ ουρανού, ειδικά το άνοιγμα της βασικής πύλης εισόδου στη χώρα μας για τους βαλκάνιους γείτονες μας, του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας, από όπου διέρχονται στην χώρα μας ετησίως πάνω από 1.700.000 επισκέπτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, ο οποίος θύμισε: «Η κυβέρνηση άνοιξε τον σταθμό στις 15 Ιουνίου, τον έκλεισε στις 1 Ιουλίου παρά τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ και κατεύθυνε τους βόρειους γείτονες στην είσοδο του Προμαχώνα, όπου εγκατέστησε κινητή μονάδα υγειονομικών ελέγχων του ΕΟΔΥ, σα να μη μπορούσε να κάνει το ίδιο για την Νυμφαία.  Στις 15 Ιουλίου απαίτησε τεστ COVID-19 από εργαστήριο των χωρών προέλευσης και πάλι όμως μόνο για είσοδο από τον Προμαχώνα και όχι για είσοδο από την Νυμφαία».

«Ταφόπλακα του τουρισμού»
Ο κος Χαρίτου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εξαιτίας της ως άνω περιγραφείσας κατάστασης, μπήκε «η ταφόπλακα του τουρισμού στην περιοχή μας», την οποία περιγράφει ως εξής: «Μεγάλα ξενοδοχεία είτε δεν άνοιξαν ποτέ, είτε υποχρεώθηκαν πρόωρα σε λουκέτο. Επιχειρηματίες που είχαν αναλάβει με δημοπρασία την εκμετάλλευση παραλιών και είχαν ήδη επενδύσει σε εξοπλισμό καταστράφηκαν. 

Εποχιακά εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, νέοι που ήλπιζαν σε ένα προσωρινό εισόδημα επέστρεψαν στην ανεργία και στη μιζέρια τους».

Καταληκτικά, ο βουλευτής ζητάει από την κυβέρνηση να πει «συγγνώμη» στους πληττόμενους επαγγελματίες κι εργαζόμενους και «να τους στηρίξετε έμπρακτα», γιατί «έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τις ακυρώσεις».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα και μία υπέροχη  ευρωπαϊκή οικογένεια θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε,  παράλληλα με την ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου,  αναφερόμενοι  στην ΕΕ, από την οποία ζητάμε αλληλεγγύ