fbpx Κρ. Αρσένης: Αιολικά στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και στο Δέλτα του Έβρου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κρ. Αρσένης: Αιολικά στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και στο Δέλτα του Έβρου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρίτων Αρσένης
Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Στη Βουλή η αποκάλυψη του «Χ»

Στη Βουλή φτάνει η αποκάλυψη του «Χ», που το Σάββατο δημοσίευσε χάρτη αναλυτικά τα σημεία για τα οποία επενδυτές ζητούν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Ροδόπη κι ευρύτερα στη Θράκη. Μεταξύ των σημείων είναι το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, όπως καταγράφηκε, αλλά και το Δέλτα Έβρου.

Το θέμα φέρνει στη Bουλή ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης, ο οποίος στην ερώτησή του καταγράφει αρχικά τη μοναδικότητα των δύο φυσικών τοπίων. Αναλυτικά:

«Εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης υπάρχουν 7 περιοχές του δικτύου Natura 2000, 2 περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, 7 ως Καταφύγια Άγριας Ζωής βάσει της εθνικής νομοθεσίας και 3 περιοχές έχουν χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Βιογενετικά Αποθέματα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την παρουσία των πλέον εκτεταμένων και παραγωγικών δασών της Ελλάδας, τα οποία, μεμονωμένα, χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα ως προς τα οικολογικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αδιατάρακτο φυσικό οικοσύστημα του Παρθένου Δάσους Φρακτού, το μοναδικό στην Ελλάδα αμιγές δάσος Σημύδας, το δάσος της Τσίχλας και της Χαϊντούς και το δάσος της Ελατιάς που, με κυρίαρχο είδος την ερυθρελάτη, παραπέμπει σε τοπία της Βόρειας Ευρώπης. Στην περιοχή έχει δοθεί άδεια παραγωγής αιολικών ακόμα και δίπλα στον καταρράκτη Λειβαδίτη.

Ανατολικότερα στην Π.Ε. Έβρου υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες εκατοντάδες Α/Γ. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας από το ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ, ένας προβληματικός χαρακτηρισμός για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει. Στην εκβολή του Δέλτα του Έβρου, τον σημαντικότερο μεταναστευτικό διάδρομο της χώρας για την ορνιθοπανίδα, έχει δοθεί ήδη άδεια παραγωγής για 60 Α/Γ offshore και υπό αξιολόγηση για άλλες τόσες δίπλα ενώ κατά μήκος του ποταμού έχει δοθεί άδεια παραγωγής για 28 Α/Γ από τη ΡΑΕ. Μόνο στον κύκλο Φεβρουαρίου κατατέθηκαν 58 νέες αιτήσεις σε Έβρο και Κομοτηνή. Οι 34 δεν θα χρειαστούν καμία μελέτη λόγω της μεθόδου της ‘σαλαμοποίησης’ που εισήγαγε με Υ.Α. ο κ. Χατζηδάκης».

Ο βουλευτής ρωτάει τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας τα εξής:
«Εφόσον δεν υπάρχουν ακόμα χάρτες με τις ζώνες ασυμβατότητας και ζώνες που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες αποστάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε., πώς διασφαλίζετε τις περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η δημιουργία Αιολικών Πάρκων;  

Απουσία θεσμοθετημένων σχεδίων διαχείρισης των περιοχών Natura (Οδηγία 92/43/ΕΕ) με ποιον τρόπο εξετάζετε τη ‘Δέουσα Εκτίμηση’ των επιπτώσεων συγκεκριμένων έργων ΑΠΕ; 

Με ποια εργαλεία εξετάζεται κατά τη διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης η συμμόρφωση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ;». 


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν μετά από  πολύμηνη διάρκεια μιας ιδιόμορφης   βέβαια καραντίνας,  με μέτρα που μάλλον δεν τηρούσαν οι περισσότεροι και την κόπωση των απαγορεύσεων που συσσωρεύτηκε,  να ξεχυθούν οι πολίτες παντα