fbpx Κων. Ιατρίδης: Η πολιτική είναι φυσιολογική εξέλιξη εφόσον κάποιος αγαπά τον τόπο του
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κων. Ιατρίδης: Η πολιτική είναι φυσιολογική εξέλιξη εφόσον κάποιος αγαπά τον τόπο του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κώστας Ιατρίδης
υποψήφιος βουλευτής
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

«Η Ροδόπη χρειάζεται ανθρώπους για τους οποίους η πολιτική δεν είναι απλά μια επαγγελματική διέξοδος ή  οικονομική αποκατάσταση»

«Είναι διχαστικά τα κηρύγματα σχετικά με την απειλή της καθοδηγούμενης ψήφου που δήθεν στέρησε χριστιανό βουλευτή από τη ΝΔ»

Η πολιτική για εκείνον ήταν μία φυσιολογική εξέλιξη, όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος την απόφασή του να πολιτευτεί στο νομό Ροδόπης και να είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης απευθύνεται στο λαό της Ροδόπης μέσω συνέντευξής στον «Χ» για να αναδείξει ότι η περιοχή χρειάζεται ανθρώπους για τους οποίους η πολιτική δεν είναι απλά μία επαγγελματική διέξοδος ή οικονομική αποκατάσταση, αλλά ανθρώπους που δίνουν σημασία στην ουσία, το διάλογο, την δράση για επίλυση προβλημάτων και την προετοιμασία για τις ραγδαίες αλλαγές που συνοδεύουν τις εξελίξεις. Αποφεύγει τα διχαστικά διλήμματα σχετικά με την καθοδηγούμενη ψήφο της μειονότητας που, όπως λέει, δήθεν στέρησε χριστιανό βουλευτή από τη ΝΔ και υποστηρίζει ότι το 2019 δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επαναληφθεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2015. Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης ο  υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης ΝΔ κος Ιατρίδης απαντάει σε όλα.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; 
-Γεννήθηκα στην Ξυλαγανή και μεγάλωσα εκεί. Κατάγομαι από μία φτωχή γεωργική οικογένεια, αλλά μια οικογένεια με αρχές και αξίες όπου οι λέξεις εντιμότητα και  αξιοπρέπεια ήταν απόλυτα ταυτισμένες με τη φύση της οικογένειάς μου. Εργάστηκα σκληρά λόγω φτώχιας στη γεωργική και στις οικοδομές για να έχω το χαρτζιλίκι μου, νιώθοντας από μικρός τον πόνο και τον κόπο των εργαζομένων. Απομακρύνθηκα απλώς λόγω των απαιτήσεων του επαγγέλματος ως αξιωματικός ιπτάμενος στην Πολεμική Αεροπορία, επί 38 χρόνια, ενός επαγγέλματος (λειτούργημα), σκληρού, δύσκολου, απαιτητικού και επικίνδυνου. Είμαι περήφανος που είμαι από την Ξυλαγανή και Θρακιώτης. 

Με τα κοινά ασχολούμαι πολλά χρόνια ως μέλος του Τομέα Άμυνας της ΝΔ και στον υποτομέα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Η πολιτική είναι φυσιολογική εξέλιξη εφόσον κάποιος αγαπά τον τόπο του, έχει πάθος για τον τόπο του, έχει ιστορική αίσθηση, γνωρίζει τη λειτουργία των κοινωνιών και ξέρει ότι για να λυθούν προβλήματα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος προσωπικά. 

Η ιδιότητά μου να υπηρετώ την πατρίδα μου από θέσεις  υψηλής  ευθύνης, είναι κάτι που από μόνο του δεν με άφηνε σε ησυχία μετά την αποστρατεία μου. Σε συνδυασμό με τα πολλά προβλήματα της περιοχής, δύσκολα, χρόνια προβλήματα, ζωτικά προβλήματα,  άλυτα τόσα χρόνια, η ανάγκη μου να προσφέρω στον τόπο με οδήγησε στην απόφαση να μπω στα βαθιά της πολιτικής και να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου. Είναι ξέρετε μεγάλη ικανοποίηση να ξεκινάς από μια απλή αγροτική οικογένεια του μόχθου και της σκληρής καθημερινής εργασίας ως παιδί και σιγά σιγά να υλοποιείς τα όνειρά σου, αρχικά ως πιλότος με απαιτητική εκπαίδευση, στη συνέχεια επιτελικό στέλεχος της εθνικής άμυνας και τελικά να παρεμβαίνεις και να προσπαθείς ως πολιτικός να πείσεις και να δημιουργήσεις. Και να κερδίζεις την εκτίμηση των πολιτών. Πράγμα δύσκολο αλλά με μεγάλο πλεονέκτημα όταν δεν είσαι απόμακρος και αλαζόνας, αλλά κοντά στον κόσμο που είναι το άμεσο περιβάλλον σου και δεν ξεχνάς ότι σε αυτόν χρωστάς πολλά για τη δική σου προκοπή. Αυτός είναι η κοινωνία που σε εκπαίδευσε και με εμπιστεύτηκε και αυτό εγώ δεν το ξεχνώ ποτέ.

Διαλέξατε πάντως πολύ δύσκολη περίοδο να μπείτε στη μάχιμη, κεντρική πολιτική, ως υποψ. βουλευτής. Δεν είναι μόνο η γενική απαξίωση της πολιτικής αλλά και οι ειδικές συνθήκες ανταγωνισμού στο Νομό Ροδόπης που μάλλον θα έπρεπε να σας πτοήσουν.
-Η υποψηφιότητά μου αποτελεί μια πρόκληση για μένα, μια πρόκληση για θετική κινητοποίηση. Ειλικρινά έχω μεγάλη διάθεση προσφοράς, βιώματα και γνώσεις και έτσι ελπίζω να πείσουν τον κόσμο ότι είμαι χρήσιμος και ικανός. Τολμώ και απαντώ στην πρόκληση αυτή. Δεν μου επιτρέπει η αγάπη μου για τη Ροδόπη και την πατρίδα να αφήσω τα πράγματα να εξελιχθούν ερήμην  μου. Δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη για ανθρώπους σαν και μένα. Όσο μας έχει ο Θεός υγιείς και όρθιους, ακούμε, προτείνουμε, δρούμε, πιέζουμε, επινοούμε, μαθαίνουμε, ενημερώνουμε, συναποφασίζουμε, διοικούμαστε και διοικούμε. Τελικά κάτι θετικό προκύπτει. Και αυτό είναι και μεγάλη ικανοποίηση αλλά και προϋπόθεση για πρόοδο και ευημερία. Δύσκολος δρόμος, αλλά ο μόνος δρόμος.

Σας προβληματίζει η έντονη πολιτική αντιπαράθεση και ο στυγνός κομματικός ανταγωνισμός;
-Καθαρές κουβέντες και πράξεις εκ μέρους μου. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και άφθαρτα πρόσωπα. Είναι σήμερα η εποχή να είσαι χρήσιμος και να σε ακούν οι πολίτες γιατί σε εμπιστεύονται. Η δυσπραγία αλλά και η δυσλειτουργία είναι οφθαλμοφανείς παντού. Οι χαμένες ευκαιρίες επίσης. Παρά τις σκληρές και ανελέητες συνθήκες που διαμορφώνουν ο κομματισμός και τα πρόσωπα που βλέπουν μόνο ως επάγγελμα την πολιτική, εγώ ανήκω σε αυτούς που δίνουν σημασία στην ουσία, το διάλογο, την δράση για επίλυση προβλημάτων και την προετοιμασία για τις ραγδαίες αλλαγές που συνοδεύουν τις εξελίξεις. Η Ροδόπη χρειάζεται δυνατή φωνή, ανθρώπους με μεράκι, μαχητικούς,  νέα πρόσωπα, με εργασιακή εμπειρία, ανθρώπους  που  έχουν  καταφέρει πολλά στη ζωή τους, έχοντας μια  αξιόλογη  επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότατα πριν μπουν στην πολιτική και στους οποίους η πολιτική δεν είναι απλά  μια επαγγελματική διέξοδος ή  οικονομική αποκατάσταση. Η πολιτική άλλωστε  δεν είναι επάγγελμα ή οικονομική αποκατάσταση για κάποιον που δεν έχει ή δεν θέλησε να εργαστεί. Η πολιτική δεν είναι επίσης  η άγονη ή γόνιμη αντιπαράθεση με τον αντίπαλο. Η  πολιτική είναι προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και  κυρίως είναι πρωτοβουλίες και  προτάσεις που μπορούν να τονώσουν την ιστορική ρίζα και πολιτιστική ταυτότητα μιας περιοχής και παράλληλα να προωθήσουν έργα που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, την οικονομική βελτίωση και την βελτίωση συνθηκών ζωής για την νεότερη γενιά.

Στην πολιτική συναντάμε δυο είδη ανθρώπων. Αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική έχοντας καταφέρει σημαντικά πράγματα στη ζωή τους, έχοντας μια αξιόλογη επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα πριν πολιτευτούν και για τους  οποίους η πολιτική δεν είναι άπλα μια επαγγελματική διέξοδος, και είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν την ενέργεια τους για το κοινό όφελος και  μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην διοίκηση τους που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος  μας. Διότι αυτοί γνωρίζουν από Διοίκηση, οργάνωση και  τον τρόπο να επιλύουν τα διάφορα προβλήματα. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, που η εμπλοκή τους με την πολιτική γίνεται για επαγγελματική αποκατάσταση και οι οποίοι χρησιμοποιούν τους πολιτικούς σχηματισμούς για να ανελιχτούν μέσα από αυτούς. Δεν υπάρχει κανένας κομματικός ή προσωπικός μηχανισμός που μπορεί να σταματήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και αυτός είναι ο στόχος μου. Έντιμα, καθαρά κι υπεύθυνα να πείθω. Να ακούω. Να ψάχνω βιώσιμες εφικτές λύσεις. Να βελτιώνω. Να παρακολουθώ και να επεμβαίνω για να ικανοποιούνται οι ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. Αν το κάνω καλά τότε οι μηχανισμοί ακυρώνονται.

Τι θα λέγατε για την ιδιαίτερη πατρίδα σας; 
-Η Ροδόπη φθίνει. Δυστυχώς. Για όλους. Πλειονότητα και μειονότητα. Έξαρση της μετανάστευσης, κλείσιμο επιχειρήσεων (τις τελευταίες μόλις μέρες έκλεισαν ή ανακοίνωσαν ότι έχουν σοβαρά προβλήματα ακόμα δύο εμβληματικές επιχειρήσεις, ένα εργοστάσιο και ένα ξενοδοχείο), το πανεπιστήμιο δεν υποστηρίζεται σωστά για να επιτελέσει τον αναπτυξιακό του ρόλο, μάλλον υπονομεύεται, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αρκεί χωρίς κεντρική κυβερνητική αρωγή. Ανεργία, κακοπληρωμένες δουλειές, αγχωτική διαβίωση, απουσία οράματος και ρεαλιστικής αναπτυξιακής πρότασης, χαμένες ευκαιρίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νομός μας είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι στενόχωρο. Όσοι με κομματαρχικές λογικές εκπροσωπούσαν πολιτικά τα τελευταία 20 χρόνια τον τόπο μου απεδείχθησαν λίγοι και σε λανθασμένη τροχιά, υπερβολικά αλαζόνες και επίπεδοι στη λειτουργία τους. Η κρίση επέτρεψε να εκδηλωθούν τα προβλήματα πολύ έντονα. Και όμως, η γεωγραφική θέση, η παράδοση της περιοχής, ο φυσικός πλούτος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι ενθαρρυντικά στοιχεία. Μπορούμε να την απογειώσουμε. Να την κάνουμε εκπαιδευτικό – ερευνητικό κέντρο. Βιομηχανικό και Διοικητικό Κέντρο επίσης. Να φουντώσουμε την τουριστική της ταυτότητα. Να εξελίξουμε την απίστευτη αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική της παράδοση. Ακόμα και μέσα στην κρίση. Μπορούμε να φωταγωγήσουμε την προικισμένη Ροδόπη. Η Ροδόπη μπορεί να μπει σε πρώτο πλάνο. Ο κόσμος έχει τη δύναμη να το επιβάλλει. Ξεκινώντας από υπεύθυνες επιλογές με την ψήφο του. Επιλογές ουσίας κι όχι κενότητας και κομπασμών. Ήρθε η ώρα ο κόσμος να επιλέξει νέα πρόσωπα, νέους ανθρώπους, με άλλη νοοτροπία,  με εργασιακή εμπειρία, διοικητική και οργανωτική εμπειρία,  που έχουν δουλέψει στη ζωή τους  και όχι άεργους που δεν έχουν κανένα ένσημο στη ζωή τους  διότι αυτοί  δεν θα τα καταφέρουν.

Για τη μειονότητα;
-Τα προβλήματα είναι κοινά. Εγώ είμαι θετικός χαρακτήρας εκ φύσεως. Πιστεύω στην κατανόηση και στο σεβασμό όλων. Αυτό θα το προστατεύσουμε. Σεβόμαστε τη μειονότητα, την ακούμε και εγγυόμαστε εμφατικά μια πολιτική ισότητας και ισονομίας. Χωρίς ταυτόχρονα να αισθάνεται παραγκωνισμένη η πλειονότητα. Και χωρίς να επιτρέπουμε προσβολή της πατρίδας μας έξωθεν. Μια ανανέωση του πολιτικού προσωπικού τοπικά και η επικείμενη κυβερνητική αλλαγή θα δώσουν  νέα πνοή στην περιοχή και θα οδηγήσουν σε πιο ειλικρινείς και πιο γνήσιες σχέσεις. Θα ήθελα να προσθέσω ότι για κάποιους που τους συμφέρει ατομικά να υπάρχει ένταση και καχυποψία επειδή τεχνητά πέφτουν τα φώτα πάνω τους, ο πειρασμός να προκαλέσουν έναν παλαιάς κοπής «τουρκοφαγισμό» είναι μεγάλος. Ειδικά σε περιοχές με έντονο εθνικό ενδιαφέρον, όπως η Ροδόπη, δεδομένων των γνωστών απαράδεκτων επιδιώξεων του τουρκικού κατεστημένου στη γείτονα χώρα. Ωστόσο εκτός από αντιπαραγωγικός, ο διχασμός «εμείς και αυτοί» είναι και λάθος. Όπως λάθος είναι και τα διχαστικά κηρύγματα κινδυνολογίας σχετικά με την απειλή της καθοδηγούμενης ψήφου που δήθεν στέρησε χριστιανό βουλευτή από τη ΝΔ.

Μα δεν σας ταρακούνησε το γεγονός ότι επί μια τετραετία, στη Βουλή η Ροδόπη έστειλε μόνο μειονοτικούς βουλευτές;
-Όλους μάς προβλημάτισε αυτό αλλά δεν συνέβη επειδή επιτέθηκε η μειονότητα στη ΝΔ και τη Ροδόπη. Ήταν ένα ακραίο παράδειγμα ατέλειας του εκλογικού νόμου, που δεν είναι επαναλήψιμο εύκολα ακόμα κι αν είχαμε 2015. Τώρα έχουμε φυσικά 2019, η ΝΔ είναι κυρίαρχη δύναμη πανελλαδικά αλλά και στη Ροδόπη, και σε κάθε περίπτωση μαθηματικά θα βγάλει δύο έδρες, συνεπώς δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ 2015. Όποιοι το λένε αυτό για να παίξουν παιχνίδια ιδιοτελή, λένε απλώς ψέματα και παραπλανούν τον κόσμο. Με το εκλεκτό μας πλήρες ψηφοδέλτιο ως ΝΔ δίνουμε μια  νέα προοπτική με νέες υποψηφιότητες.  Εύχομαι οι συμπολίτες μου να επενδύσουν στη δική μου. Οι συμπολίτες μου και της μειονότητας εννοείται. Δεν τους εξαιρώ. Δεν νοθεύω την πατριωτική μου προσήλωση για εκλογικά παιχνίδια, αλλά γνωρίζω ότι οι φιλότιμοι και φιλοπρόοδοι συμπολίτες μου της μειονότητας ξέρουν να εκτιμούν τη σοβαρότητα. Δείχνω εμπιστοσύνη στην κρίση, τη μνήμη και την ωριμότητα των ψηφοφόρων. Ελπίζω στην επικράτηση της ανανέωσης και δεν επιθυμώ να διχάσω και να καθοδηγήσω με ψέματα ψήφους. Δεν είμαι εγώ της λογικής να  διεκδικώ ψήφους χρωματίζοντάς τους ως αντίποινα σε αντίστοιχα φαινόμενα που δυστυχώς έχουν εκδηλωθεί από πλευράς μειονότητας, ειδικά σε ευρωεκλογές. Είμαι εδώ για να έχω ηχηρή εντολή ώστε με αποφασιστικότητα  να εξομαλύνω ύποπτες καταστάσεις καχυποψίας και υπερβολών. Πώς θα το πετύχω; Μα με πολιτικές ευημερίας, εμπιστοσύνης και έγνοιας. Τις όποιες αστοχίες σε θέματα μειονότητας – και διορθώστε με αν σφάλλω – τις χρεώνεται η αποτυχημένη μειονοτική πολιτική των επί πολλά χρόνια ταγών της περιοχής, και ιδιαίτερα αυτών που κόμπαζαν για  πόσο υψηλή θέση κατέχουν και πόσο μεγάλη επιρροή ασκούν στο αθηναϊκό κέντρο. Ας μην ανησυχεί κανείς, ο πτέραρχος  Ιατρίδης είναι υποψήφιος για  να ενώσει όταν οι άλλοι διχάζουν  και να βοηθήσει τον τόπο του. Θέλω να εκλεγώ και να δοκιμασθώ. Ο τόπος μου θα κερδίσει μαζί με μένα.

Επιμένετε να αναφέρεστε συχνά στο τρίπτυχο "Πατρίδα - Θρησκεία - Οικογένεια". Επειδή στη μοντέρνα εποχή ακούγεται ξεπερασμένο, νομίζετε ότι σας αποδίδει εκλογικά;
-Νομίζω ότι όταν κάτι το νιώθεις αληθινά και το εκφράζεις είναι από μόνο του μοντέρνο και καθόλου ξεπερασμένο. Ίσως φέρνει κάποιες αρνητικές μνήμες λόγω παλαιότερης κατάχρησής του, ωστόσο ξεπερασμένο δεν το λες, ίσα ίσα είναι επίκαιρο. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο, ενώπιον εκατομμυρίων χαρακτηρίστηκε με πολύ θετικά λόγια στην παραλαβή του βραβείου του προχθές και προσέξατε τι είπε; Χρωστάω στο Θεό, στην Ελλάδα και τον πατέρα, τη μητέρα και τα αδέλφια μου. Αυτό δεν είναι το Πατρίδα Θρησκεία Οικογένεια που εντοπίσατε και πολύ σωστά στη δική μου πολιτική κοσμοθεωρία; Και δεν είναι και επίκαιρο; Η αναφορά που κάνω είναι επειδή χρειάζονται υποστήριξη αυτές οι αξίες και δεν είναι καθόλου αυτονόητες. Αναφέρομαι επίσης συχνά στη φτώχεια και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, στην ανάγκη σεβασμού στον εργασιακό μόχθο, στην απελπισία της ανεργίας, στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω της σωστής επιχειρηματικότητας κτλ Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν συνδυαστικά πολλές προϋποθέσεις για την προκοπή και την πρόοδο μιας κοινωνίας. Τελειώνοντας θα ήθελα να πω το εξής. Το καλύτερο αύριο χτίζεται από ανθρώπους που είχαν δύσκολο παρελθόν και δεν τα βρήκαν όλα έτοιμα και εύκολα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ