fbpx Κοινή προσπάθεια για την ιστορία της Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Κοινή προσπάθεια για την ιστορία της Θράκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών
Αλεξανδρούπολη
Θράκη
Ιστορία
πολιτισμός
Βαγγέλης Λαμπάκης

Για τη δημιουργία του ένωσαν τις δυνάμεις τους το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Η ιδέα για την δημιουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών ανήκει στο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος έτεινε τη χείρα συνεργασίας προς το πανεπιστήμιο

Μία ιδέα που εν τοις πράγμασι μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας, υλοποιείται στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ο λόγος για το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών, το οποίο εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο, παρόντος μάλιστα και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.


«Ο όρος ‘ελληνικό’ στον τίτλο του Ινστιτούτου δεν είναι τυχαίος» είπε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρύτανη του ΔΠΘ, και εξήγησε ότι βασικός σκοπός του νέου φορέα είναι η ανάδειξη της ιστορίας της Θράκης από την αρχαιότητα έως σήμερα καθώς όπως παραδέχτηκε και ο κος Καραμπίνης «αυτή δεν έχει έως τώρα αναδειχθεί».
«Γνωρίζουμε όλοι ότι ο κοινά αποδεκτός στόχος της μελέτης της ιστορίας ενός τόπου είναι να μπορέσει να γνωρίσει το παρελθόν ενός λαού και να σχεδιάσει το μέλλον του», είπε ο πρύτανης και εξήγησε ότι ειδικά για τη Θράκη δεν έχει γίνει εμβάθυνση στην ιστορική της διαδρομή, και δεν έχει αναδειχθεί - σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες είναι γνωστά πάρα πολλά πράγματα. Ούτως ειπείν ο πρύτανης περιέγραψε τον πρωταρχικό σκοπό του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών, που προκύπτει βέβαια και από το όνομά του, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός σκοπός του. 


Το Ινστιτούτο στοχεύει να απαντήσει και στους γείτονές μας -είτε τους βόρειους, είτε τους ανατολικούς- οι οποίοι έχουν πολλάκις σφετεριστεί την ιστορία της Θράκης, και μάλιστα έχουν οικειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό την ιστορία της ελληνικής Θράκης που την πλασάρουν ως δική τους και μάλιστα ακόμη και σε διεθνείς επιστημονικές διοργανώσεις (συνέδρια, forums κλπ). Αυτά προέκυψαν διά στόματος Βαγγέλη Λαμπάκη ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι το Ινστιτούτο δεν θα περιοριστεί στους τέσσερις τοίχους του «Μύλου Μασούρα», όπου θα στεγάζεται, αλλά ο απώτερος στόχος είναι να εκπροσωπεί την Ελλάδα οπουδήποτε προτάσσοντας την ιστορική αλήθεια ως έχει καταγραφεί και ενδεχομένως έτσι να αλλάξουν και οι στρεβλώσεις που έχουν επικρατήσει έως τώρα και εκπορεύονται από τους γείτονες μας που εξυπηρετούν ίδια οφέλη. 


Ο κος Λαμπάκης είπε χαρακτηριστικά ότι το Ινστιτούτο «θα αφήσει το στίγμα του σε όλα τα διεθνή φόρα, στα οποία θα συμμετάσχει» ενώ τόνισε και την ανάγκη η προσπάθεια αυτή να αγκαλιαστεί και από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί το Ινστιτούτο θα περπατήσει στο δρόμο που έχει χαράξει μόνο του, είπε με έμφαση ο δήμαρχος. «Εμείς δεν επαιτούμε. Αν η κυβέρνηση και οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν καθίσουν μαζί μας, τότε το κενό θα το καλύψουμε μόνοι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η δημιουργία του Ινστιτούτου 
Η ιδέα για την δημιουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών ανήκει στο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος έτεινε τη χείρα συνεργασίας προς το πανεπιστήμιο. 


Η ιδέα του αποκάλυψε το «κενό» που υπάρχει στην καταγραφή, τη μελέτη και τη διάδοση της ιστορίας της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το εκπαιδευτικό ίδρυμα. 


«Όταν υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας πολλοί πίστεψαν ότι το Ινστιτούτο δεν θα γίνει ποτέ» είπε στην συνέντευξη τύπου ο κος Καραμπίνης, εμφανώς ικανοποιημένος για τη διάψευση των Κασσάνδρων και χαριτολογώντας ανέφερε πως ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης τον πίεσε πολύ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης του φορέα, «σε βαθμό που έγινε ενοχλητικός». 


Ο κος Λαμπάκης πάντως χαρακτήρισε τη δημιουργία του Ινστιτούτου ως «το μεγαλύτερο γεγονός της θητείας του στη δημαρχία». Το Ινστιτούτο θα στεγαστεί στο «Μύλο Μασούρα»- ένα από τα ιστορικά κτίρια της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παραχωρήθηκε φυσικά από τον δήμο. Η στελέχωσή του θα γίνει από το επιστημονικό προσωπικό του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και θα αρχίσει να λειτουργεί επίσημα το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, οπότε και θα εγκαινιαστεί.


Το παρόν στα εγκαίνια θα δώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε μία τελετή που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του