fbpx Κερδίζει έδαφος ο αντιευρωπαϊσμός στην χώρα μας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ

Κερδίζει έδαφος ο αντιευρωπαϊσμός στην χώρα μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θοδωρής Γεωργακόπουλος
Ευρώπη

Τα πορίσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις, σχετικά 
με τις πεποιθήσεις των 
Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκαν στην Κομοτηνή


Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ, ανέλυσε διεξοδικά ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος
 

Διονύσης Βοργιάς

Οι μύθοι πληθαίνουν, γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο κόσμος ολοένα και απομακρύνεται από τον θετικό αντίκτυπο που αυτή έχει διαχρονικά στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει προς το ακροατήριο ο διευθυντής σύνταξης διαΝΕΟσις (Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης) Θοδωρής Γεωργακόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε τις απόψεις του σε ομιλία με θέμα: Τι έχει κάνει η ΕΕ για την Ελλάδα; Σχέσεις με τους εταίρους και τους θεσμούς, στο πλαίσιο του διευρυμένου περιφερειακού συνεδρίου με τίτλο "Γράφοντας για την Ευρώπη, θέματα και εργαλεία για δημοσιογράφους", το οποίο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή. 


"Όλα τα έργα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, πρέπει να καταργηθούν οι μύθοι σχετικά με την ΕΕ, που πιστεύει ο κόσμος", ήταν το μήνυμα του κου Γεωργακόπουλου, ο οποίος μίλησε και για την ενασχόληση της διαΝΕΟσις με την Ευρώπη, μολονότι δεν πρόκειται για έναν πολιτικό φορέα. "Είμαστε ένα think tank. Θελήσαμε να ασχοληθούμε και με το θέμα της ΕΕ, που δεν είναι θέμα προφανές για το δικό μας πεδίο, επειδή στο πλαίσιο μίας έρευνάς μας διαπιστώσαμε κάτι το ανησυχητικό", ανέδειξε ο ομιλητής. 


ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟ "ΡΕΥΜΑ"
Τα πορίσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις, σχετικά με τις πεποιθήσεις των Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέδειξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κος Γεωργακόπουλος. Πιο αναλυτικά σχολίασε πως "κάθε χρόνο κάνουμε μια μεγάλη δημοσκοπική έρευνα, την οποία πραγματοποιούμε πανελλαδικά και περιλαμβάνει 83 ερωτήσεις. Μέσα από αυτή, που περιέχει ερωτήσεις για οικονομικά και ευρωπαϊκά θέματα μεταξύ άλλων, προσπαθούμε να καταλάβουμε λίγο-πολύ τι σκέφτονται οι Έλληνες χρόνο με τον χρόνο.


Διαπιστώσαμε μια έντονη άνοδο του αντιευρωπαϊσμού στη χώρα μας. Για παράδειγμα, έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, βγήκε ωφελημένη η ΕΕ. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους αγρότες, όπου είναι οκτώ τους δέκα. Επίσης, οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε από τη συμμετοχή της στην ΕΕ σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης. Ένας στους τρεις Έλληνες επιθυμεί να επιστρέψουμε στη δραχμή. Το ποσοστό των Ελλήνων που θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ μειώνεται από 73,4% τον Απρίλιο του 2015 σε 59% τον Δεκέμβρη του 2016. Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι σε δέκα χρόνια θα έχουμε βγει από την ΕΕ".


Ο κος Γεωργακόπουλος απέδωσε τα παραπάνω συμπεράσματα, κυρίως στην άγνοια του κόσμου σχετικά με την προσφορά της ΕΕ στην Ελλάδα. "Οι γνώμες του περισσότερου κόσμου βασίζονται σε μία βαθιά άγνοια για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποιο τρόπο έχει επηρεάσει τις ζωές μας τις τελευταίες δεκαετίες και ποιο το έργο της", είπε, συμπληρώνοντας την άποψή του με ένα παράδειγμα της καθημερινότητας. Πιο συγκεκριμένα, επικαλέστηκε τις λανθασμένες απαντήσεις των περισσότερων Ελλήνων, σε τηλεπαιχνίδι που ζητούσε τις γνώμες 100 Ελλήνων αναφορικά με το ερώτημα: Πείτε μας ένας όργανο της ΕΕ. Οι περισσότεροι απάντησαν λανθασμένα (πχ τρόικα), άλλοι πολλοί λανθασμένα (πχ eurovision) και κάποιοι σωστά (πχ. ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ή ευρωπαϊκό δικαστήριο). 


Στη συνέχεια, ο ομιλητής προσπάθησε να διευκρινίσει ότι η ΕΕ δεν είναι ...μόνο η Γερμανία, αντιθέτως "η Ελλάδα συμμετάσχει στην ΕΕ ως μέλος, σημαίνει ότι συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις που παίρνει η Ένωση" και πρότεινε να γίνεται "μια ψύχραιμη αποτίμηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ΕΕ και στη σχέση μας με αυτή".


Ο ίδιος, προσπάθησε να εξηγήσει τον θετικό αντίκτυπο της ΕΕ στην Ελλάδα, μέσα από απλά παραδείγματα της καθημερινότητας. "Για παράδειγμα, στο ξενοδοχείο που βρισκόμαστε υπάρχουν ράμπες προσβασιμότητες σε ΑμεΑ γιατί το επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλιώς η ελληνική νομοθεσία μπορεί να μην το προέβλεπε από μόνη της και να ήταν στη διακριτική ευχέρεια του ξενοδοχείου αν θα είχε ή όχι.


Επίσης, τα περισσότερα κινητά χρησιμοποιούν τα ίδια καλώδια φορτιστών, επειδή ακριβώς το έχει ζητήσει η ΕΕ. 


Επιπλέον, το νέφος και η όξινη βροχή της Αθήνα, που ήταν προβλήματα των προηγούμενων δεκαετιών τα οποία κι εξαλήφθησαν χάρη στα μέτρα που έλαβε η ΕΕ αναφορικά με την περιβαλλοντική πολιτική.


Και γενικά διαπιστώνουμε πως, από το πρωί που ξυπνάμε, μέχρι το βράδυ που κοιμόμαστε, ό,τι κι αν κάνουμε, έχει επηρεαστεί με κάποιο τρόπο από την ΕΕ. Αλλά ακόμη κι όταν κοιμόμαστε, μας επηρεάζει η ΕΕ, χάρη στη νομοθεσία αναφορικά με τους θορύβους", είπε αναλυτικά.


Συμπέρασμα του κου Γεωργακόπουλου είναι πως οι μύθοι -τους οποίους χαρακτήρισε ως επικίνδυνους- για την Ευρωπαϊκή Ένωση ολοένα και πληθαίνουν την ίδια στιγμή που η γνώση γι' αυτή συρρικνώνεται.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταφέρνουν να μας αποπροσανατολίζουν διαρκώς με τις παρεμβάσεις, τις ενέργειες και τις ευθύνες τους γενικότερα στο νομό μας, η κάποια πράγματα αποσιωπούνται για άλλους λόγους, η ενδεχομένως να επικρατεί η λ