fbpx «Κέντρο διαθρησκειακού διαλόγου» προτείνει ο Στ. Σακελλίων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

«Κέντρο διαθρησκειακού διαλόγου» προτείνει ο Στ. Σακελλίων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταμάτης Σακελλίων
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Διαφωνεί με το όραμα Στυλιανίδη για «Ροδόπη- διεθνές Κέντρο Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης» το οποίο χαρακτηρίζει «μια φούσκα και μισή»

Διαφωνεί με το όραμα του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη να καταστεί η Ροδόπη «διεθνές Κέντρο Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης» ο Σταμάτης Σακελλίων, ο οποίος αντιπροτείνει την ίδρυση «Κέντρου διαθρησκευτικού διαλόγου» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο δημόσιος πολιτικός διάλογος ξεκίνησε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου στην Κομοτηνή. Μετά την επίσκεψη, ο βουλευτής Ροδόπης ανήρτησε το εξής: «Ζητήσαμε τη στήριξη του για την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και μαζί με τον Μητροπολίτη μας Σεβασμιώτατο Παντελεήμονα, διεκδικήσαμε τη στήριξη της τοπικής Εκκλησίας και την αξιοποίηση των υποδομών της πχ κατασκηνώσεις, ώστε να καταστεί η Ροδόπη διεθνές Κέντρο Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης για τους απανταχού Ορθοδόξους. Μια τέτοια πρωτοβουλία σίγουρα θα ενισχύσει τη φωνή μας και θα μας καταστήσει πανορθόδοξο προορισμό εκκλησιαστικού τουρισμού».

Η αντιπρόταση Σακελλίωνα
Τα σημεία διαφωνίας του και την αντιπρόταση κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο ο Σταμάτης Σακελλίων, πρώην συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως δρ. Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ανάρτησή του:
«Πριν από λίγες ημέρες διάβασα μια είδηση. Πως το κοινό όραμα του Ευριπίδη Στυλιανίδη και του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου είναι να καταστήσουν την Ροδόπη παγκόσμιο κέντρο της Ορθοδοξίας. Μάλιστα. Νομίζω ότι αυτή η πρόταση είναι μια φούσκα και μισή. Σπεύδω να εξηγήσω:

  1. Τους προσδιορισμούς παγκόσμιος, πανευρωπαϊκός κ.λπ. δεν τους θέτουν οι πολιτικοί. Αλλά αναγνωρίζονται από το κύρος που παίρνουν, από την ζωή τους, την επιστημοσύνη τους και από την κοινωνία.
  2. Παγκόσμια κέντρα του Ορθόδοξου κόσμου έχουν ιστορικά κατοχυρωθεί, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Άγιον Όρος.
  3. Η Θεολογική Σχολή της Αθήνας και εκείνη της Θεσσαλονίκης δεν έχουν καταστεί παγκόσμια κέντρα του οτιδήποτε.
  4.  Στην Κομοτηνή δεν υπάρχει Θεολογική Σχολή ώστε αν θέλετε να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα ασχολούνται με το αντικείμενο.
  5. Σοβαρό κέντρο μελέτης της Ορθόδοξης σκέψης είναι η ακαδημία που είχε ιδρύσει ο Ειρηναίος ο μεγάλος, στο Κολυμπάρι Χανίων. Παγκόσμιο κέντρο δεν την λες όμως.
  6. Το παγκόσμιο προϋποθέτει ότι πριν αγκαλιάσει τον όλον, όλον το κόσμο δηλαδή, αγκαλιάζει τον μερικό τόπο, δηλαδή εκεί που έχει έδρα. Πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια περιοχή που ο μισός πληθυσμός ασπάζεται άλλη θρησκεία;
  7. Πως θα φαινόταν στους ορθόδοξους αν σε μια κρίση μεγαλομανίας, διότι περί αυτού πρόκειται, το άλλο μισό έλεγε πως σχεδιάζει με αρωγό την πολιτεία να φτιάξει ένα παγκόσμιο κέντρο του Ισλάμ; Τροφή για σκέψη.
  8. Λοιπόν για να μην λέτε ότι είμαι όλο άρνηση στις “χαριτωμενιές” που διαβάζω ως δήθεν προτάσεις αναβάθμισης της Ροδόπης έχω μια πρόταση: Να πάρει μια πρωτοβουλία το Δ.Π.Θράκης, ώστε με ευθύνη του να ιδρύσει ένα κέντρο διαθρησκειακού διαλόγου, με μελέτη, επιστημονική κατάρτιση και ακαδημαϊκά κριτήρια. Και αν αυτό το κέντρο γίνει και αποκτήσει κύρος, τότε ας μας πει και τι προσδιορισμό θα έχει. Γιατί οι πομφόλυγες μπορεί προσώρας να μας χαρίζουν γέλιο, αλλά όταν σκάνε γεμίζουν απογοήτευση».

Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;