fbpx Κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα εθνικό ζήτημα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜ-Θ

Κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα εθνικό ζήτημα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιφερειακό Συμβούλιο
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Στρατός
Έβρος
Ψήφισμα

Με πρωτοφανή καθυστέρηση και πολλές απουσίες, εκδόθηκε το ψήφισμα στήριξης των 2 Ελλήνων


Κανένας σύμβουλος από τη μειονότητα δεν βρέθηκε στη συνεδρίαση, αναλυτικά οι απόντες και η αιτιολόγηση της απουσίας τους

Διονύσης Βοργιάς

Χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες και δύο αποτυχημένες προσπάθειες τις οποίες κατέγραψε αναλυτικά ο "Χ" στις προηγούμενες συνεδριάσεις Μαρτίου και Απριλίου, προκειμένου το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να εκδώσει ψήφισμα στήριξης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται ακόμη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Τελικώς, το προταθέν ψήφισμα πέρασε όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία με 19 ναι, καθώς 12 σύμβουλοι ψήφισαν ναι "με την προσθήκη της φράσης: "Στηρίζουμε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης" και μία ψήφος ήταν 'παρών'. Αίσθηση προκάλεσαν οι πολλές απουσίες συμβούλων. Η συνεδρίαση ήταν ειδική με θέμα τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, παρόλα αυτά προ ημερησίας προτάθηκε το ζήτημα έκδοσης ψηφίσματος για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς.


ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Το ψήφισμα πρότεινε και ανέγνωσε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, κι έχει ως εξής: "Τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς υπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και ΕΠΟΠ Δημήτριο Κούκλατζη, οι οποίοι από την 1η Μαρτίου 2018 κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, καθώς και στις οικογένειές τους.

Η σύλληψη και η κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία θέτει σε αμφισβήτηση τις συστηματικές προσπάθειες που κάνουν οι τοπικές μας κοινωνίες και στις δύο πλευρές των συνόρων τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια κι εμπέδωση σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.

Ως κάτοικοι μίας διασυνοριακής περιφέρειας, οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωρίζουμε καλά τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν στο αίσθημα ασφάλειας, στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας η περίοδος έντασης και καχυποψίας στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Βούλησή μας είναι η περιφέρειά μας να αποτελεί μία κοινωνία ανοιχτή, ασφαλή και εξωστρεφή. Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε και οι σχέσεις με τους γείτονές μας να είναι φιλικές και παραγωγικές, κάτι που είναι προς όφελος όλων. Περιμένουμε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί το ίδιο και να απελευθερώσει τους 2 στρατιωτικούς μας. Επιτρέποντας στους 2 Έλληνες στρατιωτικούς να επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια στην περιοχή μας η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα κάνει μία σημαντική κίνηση ώστε οι δύο λαοί να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.


ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Αντωνιάδης - ναι, Εξακουστός - ναι, Μποταΐτης - ναι, Εφραιμίδης - ναι, Βενετίδης - ναι, Τερτσούδης - ναι, Γάκης - ναι, Γεωργιτσόπουλος - ναι, Ιωσηφίδης -ναι, Χουσέ Μουσταφά Ισμαήλ - αποχώρησε, Βουδούρης - ναι, Μπούτος - ναι, Κινατζίδης - ναι, Αλατζά - ναι, Λιθηρόπουλος - ναι, Τσολάκης - ναι, Καραλίδης - ναι με την προσθήκη "στηρίζουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης", Γρανάς - ναι με την προσθήκη, Τσαλδαρίδης - ναι με την προσθήκη, Γαλάνης - ναι, Ζημπίδης - ναι με την προσθήκη, Ορφανίδης - ναι με την προσθήκη, Τουρτούρης - ναι με την προσθήκη, Λασκαρίδης - ναι με την προσθήκη, Μαλτέζος - ναι με την προσθήκη, Χατζηθεοδωρίδης - ναι με την προσθήκη και την επιπλέον προσθήκη σύνταξης όλων των περιφερειακών συμβούλων με υπογραφές και επίδοση στον αντίστοιχο περιφερειάρχη της γείτονος, Γκανιάτσου - ναι με την προσθήκη, Κιτσόπουλος - ναι, Τρέλλης - παρών (δικαιολόγηση: οι χειρισμοί που κάνει το περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι τέτοιοι που μπορούν να δώσουν λύση αλλά παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας), Τραϊφόρος - ναι με την προσθήκη, Γεροστεργίου - ναι με την προσθήκη, Δημούδη - ναι, Καβαρατζής - ναι.


Δεν παρέστησαν στην συνεδρίαση οι:  Τσιλιγκίρης, Ζάχαρη, Αμοιρίδης, Μοσχοφίδου*, Παπαδόπουλος*, Χειράκη*, Δαμιανίδης**, Ναθαναηλίδης***, Ιμπράμ Αχμέτ, Χατζηγκενέ Ιρφάν, Κατραντζή Μουσταφά, Μουσταφά Μετίν, Μουλταζά Ταρκάν, Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, Μεχμέτ Ουστά Χουσεΐν****, Μουμίν Οντέρ.
* έστειλαν έγγραφο ότι δεν μπορούσαν να παραστούν
** εκτός Κομοτηνής
*** τηλεφώνησε στην πρόεδρο ότι δεν ήταν δυνατό να αλλάξει τη βάρδιά του
**** ενημέρωσε πως ήταν καθ' οδόν προς το νοσοκομείο για συγγενικό του πρόσωπο
Δήλωση προέδρου: "Υπήρχε και πρόβλημα με e-mail" (επομένως μπορεί και άλλοι σύμβουλοι να είχαν αποστείλει σχετική ενημέρωση δικαιολογημένης απουσίας)


ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
Τεχνηέντως ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος απέφυγε να σημειώσει στο ψήφισμα την φράση που είχε προταθεί στο προηγούμενο σχέδιο ψηφίσματος, ότι δηλαδή η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στηρίζει τις ενέργειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς επίλυση του ζητήματος.
Αυτή του η μικροπολιτική στάση, πυροδότησε εξίσου, αν όχι μεγαλύτερες, μικροπολιτικές αντιδράσεις από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης "Κοινωνική Συμμαχία" Φώτη Καραλίδη και τον Σπύρο Τουρτούρη από την ελάσσων αντιπολίτευση "ΡΙΖΑ ΑΜ-Θ". "Πατώντας" πάνω στην έλλειψη αυτής της φράσης πρότειναν το δικό τους ψήφισμα το οποίο περιείχε και την εν λόγω φράση, με αποτέλεσμα το ψήφισμα Μέτιου να μην περάσει ομόφωνα. Γι' αυτή την γελοιοποίηση - ότι δηλαδή ένα τόσο σημαντικό ψήφισμα δεν πέρασε ομόφωνα - ευθύνονται και οι δύο πλευρές καθώς καμία δεν έκανε βήμα πίσω προς όφελος ενός μείζονος εθνικού θέματος.


Η μικροπολιτική είχε προηγηθεί και της ίδιας της πρότασης ψηφίσματος, με Μέτιο και Καραλίδη να προσπαθούν να καρπωθούν ...το ποιός έφερε πρώτος το ζήτημα προς συζήτηση. Το παρόν ψήφισμα έφερε ο κος Μέτιος, αν και ο κος Καραλίδης είχε καταθέσει σχετική επερώτηση εδώ και αρκετές ημέρες, άρα ο δεύτερος "γκρίνιαξε" που δεν ακούστηκε το όνομα του, την ίδια στιγμή που ο πρώτος προσπάθησε να προτάξει ως δημιούργημα της παράταξής του το ψήφισμα. 


Φωνές λογικής ακούστηκαν από μεμονωμένους περιφερειακούς συμβούλους, ώστε να πέσουν οι τόνοι και να μπουν οι σύμβουλοι στην ουσία του ζητήματος κι όχι στα διαδικαστικά.


ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ
Αρνητικά σχολιάστηκε και το πλήθος απουσιών που καταγράφηκαν από περιφερειακούς συμβούλους της πλειονότητας και κυρίως της μειονότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η τρίτη φορά που το ζήτημα τέθηκε προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ την περασμένη φορά το ζήτημα δεν συζητήθηκε κι επίσης εδώ ευθύνη είχε και η κυβερνώσα παράταξη και η αντιπολίτευση.


Από τη μία, η παράταξη Μέτιου εδώ και δύο μήνες δεν αντιλήφθηκε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα και το έθετε προς συζήτηση προς το τέλος των συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα στην τελευταία συνεδρίαση να μην υπάρχει ούτε απαρτία για να υπάρξει ψήφισμα.


Από την άλλη, στην προηγούμενη συνεδρίαση οι παρατάξεις "Κοινωνική Συμμαχία", "Μακεδονία-Θράκη-Ελλάδα μας", "ΡΙΖΑ ΑΜ-Θ", αποχώρησαν από το περιφερειακό συμβούλιο - σε διάφορα χρονικά σημεία - προκειμένου να καταδείξουν την αδυναμία και την "διάλυση" όπως είπαν της κυβερνώσας παράταξης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της οποίας είναι σταθερά στις τελευταίες συνεδριάσεις κάτω των 20. 


Μάλιστα, η προηγούμενη συνεδρίαση έκανε τον γύρο της Ελλάδας όταν δημοσιεύματα ανέφεραν ότι μουσουλμάνοι περιφερειακοί σύμβουλοι έκαναν "μποϊκοτάζ" στην ψηφοφορία χωρίς να εμφανιστούν ή αποχωρώντας από την συνεδρίαση. Αυτή είναι η μισή αλήθεια, καθώς πλήθος περιφερειακών συμβούλων αποχώρησαν από την συνεδρίαση και την ίδια στιγμή η παράταξη Μέτιου δεν είχε από μόνη της απαρτία. 


Ο περιφερειάρχης θέλησε να πάρει θέση αναφορικά με το τί έγινε τότε και τί ακολούθησε τις επόμενες μέρες. Μεταξύ πολλών είπε: "Τέτοιες εικασίες και τέτοια σενάρια που παρουσιάζουν στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας, κάνουν κακό στην περιοχή μας. 


Στην περιοχή μας με πολύ προσπάθεια έχουμε φτιάξει ένα μοναδικό μοντέλο συνύπαρξης σε όλη την Ευρώπη. Δεν έχουμε το δικαίωμα να επινοούμε σενάρια, να αναπαράγουμε ανακρίβειες και να στοχοποιούμε συνανθρώπους μας για λίγα περισσότερα like. Αποχώρησαν χριστιανοί και μουσουλμάνοι από κάθε παράταξη".


Στην συνεδρίαση της 9ης Μαΐου, δεν αποχώρησαν παρά ελάχιστοι περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά αίσθηση έκανε πράγματι ότι κανένας περιφερειακός σύμβουλος από τη μειονότητα δεν βρέθηκε στην συνεδρίαση για να ψηφίσει. Απουσίες όμως καταγράφηκαν σε πολύ μικρότερο ποσοστό και από πλειονοτικούς περιφερειακούς συμβούλους. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι περιφερειακοί σύμβουλοι κρίθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων...


ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ
Θέση επί του ζητήματος, μετά την συνεδρίαση, πήρε με ανακοίνωσή της και η δημοτική παράταξη Κομοτηνής Σπάρτακος, η οποία ετοιμάζεται να πάει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής για να δει πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειονότητας θα στηρίξουν ένα ψήφισμα για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς. 


Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Μία τεράστια προσβολή δέχθηκε η ελληνική κοινωνία της Θράκης εχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Οι 10 μουσουλμάνοι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων απουσίασαν για δεύτερη φορά επιδεικτικά από την συνεδρίαση και απέφυγαν πάλι να τοποθετηθούν επί του ψηφίσματος υπέρ των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στην Τουρκία! Αδιανόητο κι όμως αληθινό (...). Κι επειδή η υποκρισία και η κουτοπονηριά έχει πια πνίξει τον τόπο, κατεβάζουμε ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ανάλογο ψήφισμα και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 


Είτε υπηρετείς την κοινή μας πατρίδα, τη χώρα όπου ζούμε και τις κοινές ανθρώπινες αξίες, είτε στοχοποιείσαι μόνος σου ως χαφιές μιας εχθρικής, πειρατικής Τουρκίας. Να δούμε λοιπόν και στον Δήμο μας πόσα απίδια παίρνει ο σάκος".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές