fbpx Καμία υπόσχεση του υπουργού για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ – ΕΣΑΤ ΧΟΥΣΕΪΝ

Καμία υπόσχεση του υπουργού για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης
Εσάτ Χουσεΐν

Την αγωνία 7.400 οικογενειών μετέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν

Διονύσης Βοργιάς

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τον Συνεταιρισμό εκπροσώπησε ο πρόεδρος Εσάτ Χουσεΐν, ενώ επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι καπνοπαραγωγών κι από άλλα μέρη της Ελλάδας. Από το Υπουργείο παρέστη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή και συνεργάτες τους.

Κραυγή αγωνίας 7.400 οικογενειών
Ο Εσάτ Χουσεΐν μετέφερε στο κο Βορίδη την κραυγή αγωνίας 7.400 μελών-οικογενειών του Συνεταιρισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πάρα πολλές υποσχέσεις μας έχουν πει (οι πολιτικοί), αλλά κάθε μέρα φεύγουν καπνοπαραγωγοί από την Κομοτηνή και πάνε στο εξωτερικό, γιατί δεν μπορούν να συντηρήσουν την οικογένειά τους». Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού στάθηκε στις μειωμένες από το 2017 μέχρι και σήμερα τιμές, εκφράζοντας παράπονα και προς τις μεταποιητικές εταιρίες και το ΥΠΑΑΤ, θύμισε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πως η καπνοπαραγωγή είναι μονοκαλλιέργεια και ζήτησε την στήριξη της πολιτείας έστω και την ύστατη στιγμή.

Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι φέτος -λόγω πανδημίας- κατέστη αδύνατο να έρθουν εργάτες από το εξωτερικό. Ζήτησε, ακόμη, να προχωρήσουν επιτέλους οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστησαν τα καπνοχώραφα τα έτη καλλιέργειας 2018 και 2019.

Θύμισε στον υπουργό πως σε συνάντησή τους πέρσι του είχε παραδώσει τον φάκελο με τα πεπραγμένα και τα αιτήματα του Συνεταιρισμού δια ζώσης. «Θέλουμε την βοήθειά σας όσο συντομότερα», είπε χαρακτηριστικά, καυτηριάζοντας τις περικοπές στις επιδοτήσεις των καπνοχώραφων και πληροφόρησε επίσης πως «έχουμε 1.000 παραγωγούς που δεν παίρνουν καθόλου επιδότηση». Το 60% του μπασμά ανατολικού τύπου βγαίνει από τη Ροδόπη, σύμφωνα με τον κο Χουσεΐν, ο οποίος επικουρικά υπογράμμισε ότι χρόνο με τον χρόνο καταγράφονται ολοένα και μεγαλύτερες ζημιές στην καπνοπαραγωγή. «Κανένας δεν μπορεί να γίνει πλούσιος από τον καπνό, αλλά τουλάχιστον να συντηρήσουν τις οικογένειές τους», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό, για να πει μεταφορικά: «Βράζει η Κομοτηνή […] κε Βορίδη να ενδιαφέρεστε για το νομό Ροδόπης, γιατί βλέπετε καθημερινά τι γίνεται».

Χωρίς υποσχέσεις ο ΥΠΑΑΤ
Από θέσης του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε διευκρινίσεις σε μία σειρά τεχνικών ερωτηματικών που έθεσε ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών, αλλά καμία υπόσχεση για τις αποζημιώσεις ή την στήριξη των καπνοπαραγωγών. «Δεν πιστεύω να έχετε παράπονο ως προς το θέμα των υποσχέσεων, εμείς δίνουμε πολύ δύσκολα υποσχέσεις και τις υποσχέσεις που δίνουμε τις τηρούμε. Εμείς δεν σας υποσχεθήκαμε κάτι που δεν τηρήσαμε. Δεν ξέρω τι έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μην είστε ευχαριστημένοι από την έλλειψη υποσχέσεων», απάντησε στον πρόεδρο των καπνοπαραγωγών ο ΥΠΑΑΤ.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του διευκρίνισε: «μην υπάρχει η αίσθηση ότι όποιος έρχεται και μας λέει κάτι του λέμε ναι. Λέμε ναι σε πράγματα που πρώτον συνδέονται με τον κορωνοϊό, δεύτερον συνδέονται με απώλεια εισοδημάτων από τον κορωνοϊό. Δεν δίνουμε απώλεια διαφυγόντων κερδών». Αναφορικά με τα deminis δήλωσε: «οι κρατικές ενισχύσεις κατ’ αρχήν απαγορεύονται, υπάρχει μία μικρή εξαίρεση με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimis) τα οποία επιτρέπονται γιατί θεωρούνται ότι έχουν ελάχιστη σημασία στα ζητήματα ανταγωνισμού», ενώ αυτό το διάστημα παρατηρεί μία «κάμψη στην απαγόρευση λόγω κορωνοϊού».

Τί θα γίνει με τις αποζημιώσεις του 2018;
Στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών έθεσε επιτακτικά το θέμα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές του 2018, το οποίο γνώριζε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Εδώ, ο Μάκης Βορίδης εξέφρασε μερικά ερωτηματικά: «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε εκείνη την χρονική στιγμή το ποσό που μας λέτε ότι πρέπει να δώσουμε; Γιατί δεν καλύφθηκε από τα deminimis; Πόσα στρέμματα περίπου αφορά αυτό;».

Και ο Εσάτ Χουσεΐν απάντησε: «το 2018 μας έδωσαν 100 ευρώ (μέσω deminimis), γιατί υπολόγισαν τότε στο Υπουργείο ότι μέχρι τόσα μπορούν να δώσουν. Μας είπαν για τα υπόλοιπα χρήματα να ετοιμάσουμε τα δικαιολογητικά για να τα πάρουμε μέσω ΠΣΕΑ. Από τότε ακόμη περιμένουμε. Και με σας είχα μιλήσει, δεν είπατε τίποτα, αλλά σας είπα ότι μέσω ΠΣΕΑ πως μπορεί να γίνει η δουλειά». 

Επικουρικά, ο κος Εσάτ υπογράμμισε ξανά πως ενώ πριν μερικά χρόνια ο καπνός της Θράκης πωλούταν κατά μέσο όρο στα 5,5-5,6 ευρώ, αλλά τα τελευταία χρόνια πωλείται 4,0-4,7 ευρώ το κιλό.

Ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε τίποτα σχετικά με τις αποζημιώσεις, ενώ περιορίστηκε απλώς στο να δεσμευτεί πως θα επισκεφτεί την Θράκη, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με την πανδημία.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην