fbpx Καμία συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΑΠΑΝΤΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ

Καμία συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοτικό Συμβούλιο
Σπάρτακος
Συμφωνία των Πρεσπών
Δήμος Κομοτηνής

Οι αναφορές σε διχασμό, λαϊκισμό και ακροδεξιές δυνάμεις

Δήμητρα Συμεωνίδου

Με αναφορές σε διχασμό, λαϊκισμό και ακροδεξιές δυνάμεις, απορρίφθηκαν οι δύο προτάσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραΐσκος, στην χθεσινή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Η πρώτη μεν αφορούσε την έκδοση ενός ψηφίσματος για το Μακεδονικό και η δεύτερη την ανάκληση της απόφασης που ελήφθη το 2016 από τον Δήμο Κομοτηνής ανακήρυξης του Προκόπη Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη της πόλης. Το αιτιολογικό της ανάκλησης ήταν ακριβώς γιατί ο κος Παυλόπουλος επικύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών που ψήφισε η Βουλή. Ο κος Καραΐσκος χαρακτήρισε τον κο Παυλόπουλο "συνένοχο στο έγκλημα κατά της Μακεδονίας και της Ελλάδας, απέδειξε τον διακοσμητικό του ρόλο αλλά και την ταύτισή του με τα ξένα αφεντικά και τα συριζέικα υποπόδιά τους που διαλύουν την πατρίδα μας". Κάλεσε την δημοτική Αρχή να ανακαλέσει την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη Κομοτηνής, μια τιμή που του είχε επιφυλάξει προ τριετίας κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας.

Και τότε ο Σπάρτακος είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους τονίζοντας "τον επικυρωτικό του ρόλο στα ελληνοκτόνα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Πόσο μάλλον σήμερα που υπογράφει φαρδιά πλατιά την αναγνώριση κάποιας "Βόρειας" Μακεδονίας με "Μακεδόνες" κατοίκους που μιλούν την "μακεδονική" γλώσσα! Η μόνη τιμή που του αξίζει είναι να παραπεμφθεί μαζί με Τσίπρα - Κοτζιά κτλ για εσχάτη προδοσία".

Τα παραπάνω δύο θέματα τέθηκαν με την μορφή του κατεπείγοντος στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά απορρίφθηκαν και τελικά δεν συζητήθηκαν, αφού η πλειοψηφία καταψήφισε. Μόνο η δημοτική σύμβουλος Αφροδίτη Καρελιάδου ψήφισε υπέρ της συζήτησης για το Μακεδονικό. Ανεπίκαιρο το Μακεδονικό καθώς ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, μία γενική διατύπωση παρέλκει για το Μακεδονικό, είπε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, ενώ για την πρόταση που αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε "δεν έχουν ανατραπεί οι λόγοι για τους οποίους τότε ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Κομοτηνής".

Αρνητική σε οποιαδήποτε συζήτηση για το Μακεδονικό, εμφανίστηκε η Ελένη Λαφτσή. Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και είπε πως "προκαλεί ερωτήματα γιατί επέλεξε αυτή την χρονική στιγμή ο Σπάρτακος να συζητηθεί το θέμα, ενώ η Συμφωνία έχει παράξει ήδη τα αποτελέσματά της. Θέλει να συντηρεί κλίμα πόλωσης, διχασμού και μισαλλοδοξίας. Στην αυτοδιοίκηση τι εξυπηρετεί η πρόταση του Σπάρτακου" αναρωτήθηκε η κα Λαφτσή και απέδωσε ταύτιση του Σπάρτακου με ακροδεξιές κινήσεις που θέλουν να κρατούν τον λαό διαιρεμένο. Ο Νίκος Φακιρίδης χαρακτήρισε "μούφα" κάθε πρόταση για δημοψήφισμα, όπως αυτό που πρότεινε ο Σπάρτακος να γίνει για το Μακεδονικό. Όσο για τον Σπάρτακο που αναδεικνύει συνεχώς το αίτημα για Μακεδονικό ο κος Φακιρίδης έκανε λόγο για "τεντζερέδες (σ.σ. πρόταση για δημοψήφισμα) που κάνουν φασαρία και αποσπούν από το νατοϊκό κομμάτι της συμφωνίας. Διαφωνούν μόνο με τους όρους και όχι με την ουσία". 

Η Φελίνα Καζάκου  εμφανίστηκε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως χαρακτήρισε άκαιρη η επαναφορά του θέματος για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Δεν θα απαντήσω σε μομφές πολιτικής αγραμματοσύνης, είπε ο κος Καραΐσκος απαντώντας στα όσα σχόλια ακούστηκαν για την παράταξη και τις προτάσεις που κατέθεσε και αρκέστηκε να ζητήσει την συζήτηση των θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Κατά της συζήτησης αυτών τάχθηκε η πλειοψηφία του σώματος. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.