fbpx Κ. Κατσιμίγας: «Δεξιός ψάλτης» του Μέτιου ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ

Κ. Κατσιμίγας: «Δεξιός ψάλτης» του Μέτιου ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κώστας Κατσιμίγας
ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ

Η ελάσσονα αντιπολίτευση μπαίνει στην αρένα ανακοινώσεων

Στην αρένα ανακοινώσεων που αντάλλαξαν τα περασμένα 24ωρα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χρήστος Παπαθεοδώρου και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ και πρόεδρος των Επιμελητηρίων ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, αναφορικά με το ποιος έχει τα «ηνία» της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, μπαίνει κι ελάσσονα αντιπολίτευση, Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία (ΑΝΡΟ), με επικεφαλής τον Κώστα Κατσιμίγα.

Ως προς το πολιτικό σκέλος, η παράταξη κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο του ΠΣ για θεσμική εκτροπή, στον απόηχο της άρνησης του κου Παπαθεοδώρου να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για τον ορισμό νέων μελών της ΠΑΜΘ στη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ. Θυμίζουμε πως η ΠΑΜΘ ορίζει 8 από τα 15 μέλη ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ (τα υπόλοιπα 7 ορίζονται από τα Επιμελητήρια), με την μεν Διοίκηση να ισχυρίζεται πως μπορεί να τα ορίσει καθ’ υπόδειξη του περιφερειάρχη, τη δε Αντιπολίτευση να ισχυρίζεται πως πρέπει να ορίζονται κατ’ αναλογία των παρατάξεων. «Δεν είναι πρώτη φορά που ο πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ μας εκπλήσσει αρνητικά. Πέρα από την αδυναμία του να διαχειριστεί απλά ζητήματα λόγου και  χρόνου στις συνεδριάσεις, προέβη και στην έκδοση δελτίου τύπου διανέμοντας δήλωσή του με πολιτικό περιεχόμενο που δεν αρμόζει στην ιδιότητα προέδρου συλλογικού οργάνου λησμονώντας ότι είναι πρόεδρος ενός οργάνου και όχι της παράταξης που τον εξέλεξε και των συνεργατών της.

Δυστυχώς η επιλογή του κου Παπαθεοδώρου ήταν μία ατυχής επιλογή, κι αυτό, γιατί ενάμισι χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τη θέση αυτή, πολιτικά, ως του άπειρου …δεξιού ψάλτη που αναμένει τις εντολές του …ιερέα για την συνέχιση της λειτουργίας και δεν διστάζει να  θυσιάζει, κατ εξακολούθηση,  τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, να τροποποιεί μόνος του αποφάσεις (πχ υπόθεση ΤΕΡΝΑ) και προσπαθεί με απρεπείς για τη θέση του δηλώσεις να κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας», κατηγορεί τον κο Παπαθεοδώρου η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία.

Επί της ουσίας
Επί της ουσίας τώρα της ανακοίνωσης του προέδρου του ΠΣ, για τους λόγους που δεν θα συγκαλέσει έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, η παράταξη του κου Κατσιμίγα ανταπαντά, μεταξύ πολλών, τα εξής για το καθεστώς της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ:

«Ναι, το έγγραφο του Υπουργείου δεν έχει ούτε το χαρακτήρα αποφάσεως, ούτε το νομικό χαρακτήρα εγκυκλίου. Έχει το χαρακτήρα υπόδειξης του τρόπου εκλογής της διοίκησης στη ΔΕΣΜΟΣ με την αναλογική συμμετοχή των παρατάξεων. Συμμετοχή που θα απέτρεπε εκτροπές σαν αυτές που επιχειρήθηκαν και πυροδότησαν την ένταση ανάμεσα στα Επιμελητήρια και την παράταξη Μέτιου […].

Απέναντι στο έγγραφο αυτό ο κος Παπαθεοδώρου ομιλεί δήθεν περί ύπαρξης δύο “δικαστικών αποφάσεων” που δήθεν τον εμποδίζουν να ανακαλέσει την απόφαση ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣΜΟΣ. Αυτό είναι ψευδές. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ψεύδεται εν γνώσει του ο κος Παπαθεοδώρου (διότι αν ψεύδεται εν αγνοία του τότε τα πράγματα είναι χειρότερα γι’ αυτόν) […].

Υπάρχει μια απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου αυτή της μονοπαραταξιακής εκλογής Διοίκησης στη ΔΕΣΜΟΣ, απόφαση που εκδόθηκε με την σύμπραξη των παρατάξεων Μέτιου, Σιμιτσή και Χρυσής Αυγής. Κι αυτή η απόφαση (σύμφωνα με την Επιτροπή του άρθρου 7 του Ν.2839/2000) εκδόθηκε “χωρίς να πάσχει ακυρότητας” εκ της μη εφαρμογής του άρθρου 6 παρ. 1 του ν. 4623/2019. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να ανατρέψει την απόφαση αυτή ακολουθώντας την υπόδειξη του Υπουργείου για την αναλογική συμμετοχή των παρατάξεων, που την προηγούμενη φορά ανέτρεψε η πολιτική σύμπραξη της διοίκησης με τη Χρυσή Αυγή. Αρκεί να έχουν παρέλθει δύο μήνες από την προηγούμενη κρίση του.

Και υπάρχει νομική υποχρέωση και δέσμια αρμοδιότητα του προέδρου να συγκαλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο όταν αυτό ζητηθεί από την μειοψηφία. Σε περίπτωση άρνησής του δε, τότε είναι που διαπράττει παράβαση καθήκοντος. Ας το έχει υπόψη του…».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ