fbpx Κ. Χατζηδάκης: «Νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 10 Ιουνίου, 2021 - 09:00
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κ. Χατζηδάκης: «Νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπουργείο Εργασίας
Κώστας Χατζηδάκης

Δεν αποδέχεται τα σχόλια της αντιπολίτευσης

«Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή πριν είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός έχει δεχθεί τα πυρά κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστών, ισχυριζόμενος πως «η Ελλάδα ακολουθεί τις πολιτικές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Συνδυάζουμε την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τον υπουργό μέσα από το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προκύπτουν τα εξής: «Προτάσσουμε το βασικό ζήτημα της αγοράς εργασίας που είναι η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία και το αντιμετωπίζουμε με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και με τη νέα, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας. Μεταφέρουμε επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές σε μια σειρά από θέματα όπως οι υπερωρίες, η λειτουργία ορισμένων κλάδων τις Κυριακές, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η ενίσχυση των γονικών αδειών, η αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, η τηλεργασία, η προστασία των εργαζομένων στα delivery και στα courier, η εξίσωση των αποζημιώσεων για τους εργατοτεχνίτες με αυτές των υπαλλήλων. Εισάγουμε παράλληλα μια σειρά ρυθμίσεις για διαφάνεια στο συνδικαλισμό και μέτρα τα οποία, ενώ προστατεύουν ασφαλώς το δικαίωμα στην απεργία, προστατεύουν εξίσου το κοινωνικό σύνολο από αντίστοιχες καταχρήσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του εργατικού δικαίου, που δίνει δύναμη τόσο στον εργαζόμενο, όσο και στην οικονομία».

«Ψέμα» η κατάργηση του οκτάωρου
Με ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε «ψέμα» την κατάργηση του οκταώρου, λέγοντας πως το νομοσχέδιο κατοχυρώνει το οκτάωρο και «γι’ αυτό η αντιπολίτευση το πήρε πίσω και άρχισε να μιλά για υπερωρίες», είπε.  Όπως εξήγησε, «στην περίμετρο του 8ωρου υπάρχουν δυο θεσμοί: Οι υπερωρίες και η διευθέτηση».

Για τις υπερωρίες σημείωσε αναλυτικά πως  «μόνο τα trolls του ΣΥΡΙΖΑ διακινούν στο Διαδίκτυο ότι οι υπερωρίες πληρώνονται με ρεπό. Τί ισχύει; Ότι οι  υπερωρίες από 96 ώρες στη βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες αυξάνονται ετησίως στις 150 ώρες που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.  Αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι θα υπερβούν το ωράριό τους και θα πάρουν κατά 40% παραπάνω τα χρήματά τους. Μας λέτε ότι οι εργαζόμενοι θα χάνουν λεφτά γιατί με το ισχύον καθεστώς αν είχαν 125  υπερωρίες ετησίως θα έπαιρναν προσαύξηση 80%. Τότε οι υπερωρίες όμως θα ήταν παράνομες και θα έπρεπε ο εργαζόμενος να προσφύγει στο δικαστήριο για να το αποδείξει! Τι υπερασπίζεστε λοιπόν; Την παρανομία και τη μαύρη εργασία; Αντιθέτως, εμείς στις παράτυπες υπερωρίες δίνουμε προσαύξηση 120%!».

«Δήθεν υποστηρίζουν τους εργαζόμενους»
Εν τω μεταξύ, με ανάρτησή του στο Facebook, ο κος Χατζηδάκης κατηγόρησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως «δήθεν υποστηρίζουν τους εργαζομένους» και πληροφόρησε τους πολίτες ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής: «Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια 2 μήνες και για τους 2 γονείς πληρωμένη από ΟΑΕΔ. Άδεια φροντιστή 5 ημέρες. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών. Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του», για να συμπεράνει: «Αυτά είναι τα μέτρα του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει με οργή και αγανάκτηση!».


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές