fbpx Ιλχάν Αχμέτ: 5+1 κόμματα σε 13 χρόνια!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 14 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ιλχάν Αχμέτ: 5+1 κόμματα σε 13 χρόνια!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βουλευτές
Ιλχάν Αχμέτ
Το Ποτάμι
ΠΑΣΟΚ
Δημοκρατική Συμπαράταξη
Δημοκρατική Συμμαχία
Νέα Δημοκρατία
Δημοκρατική Αριστερά

Νέα Δημοκρατία (2004-2009),  Δημοκρατική Συμμαχία (2009-2012), Δημοκρατική Αριστερά (2012-2015), Το Ποτάμι  (2015-13 Ιαν. 2017), 
Δημοκρατική Συμπαράταξη (από 13 Ιαν. 2017)

Στις ευρωεκλογές του 2014 δεν κατήλθε ως υποψήφιος διευκολύνοντας το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ 


Η Φώφη Γεννηματά, όπως δήλωσε λακωνικά, αποδέχθηκε την επιθυμία του κ. Ιλχάν να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία πλέον αριθμεί 18 βουλευτές και είναι ισοδύναμη τρίτη δύναμη με την Χρυσή Αυγή

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το άνοιγμα της Φώφης Γεννηματά, μετά και τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, φαίνεται πως διευρύνεται. Το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η οποία μέσα σε ένα πρωινό έφθασε κατ’ αρχάς να αριθμεί 17 βουλευτές και έπειτα έφθασε τους 18, με την προσθήκη του Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος μέσα σε τρεις ώρες πρόλαβε να φύγει από το Ποτάμι, να συναντηθεί και να συμφωνήσει με την κυρία Γεννηματά!

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Ο κ. Γρηγοράκος είχε διαγραφεί από την ΚΟ Δημοκρατική Συμπαράταξη πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2016, όταν είχε κάνει δηλώσεις υπέρ του νέου τότε αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη – δηλώσεις που έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τη θέση που είχε διατυπώσει η κυρία Γεννηματά «μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος». Και οι εξελίξεις για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν σταμάτησαν εκεί.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ 
Το πρωί της Παρασκευής επιστολή στην οποία δήλωνε την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ. Στην επιστολή του ο κ.  Αχμέτ, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε συμπαραταχθεί με κοινοβουλευτικές τακτικές του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για ανάγκη δημιουργίας ενός «μεγάλου ενδιάμεσου χώρου» και παραμερισμού «προσωπικών εγωισμών».


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ 
Έπειτα από την εξέλιξη αυτή το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έμεινε με επτά βουλευτές. Η απάντηση του κ. Θεοδωράκη ήρθε μέσω twitter: «Ρωτούν “ήσασταν 11, τώρα είστε 7, τι θα κάνεις;”. Τους απαντώ με Καζαντζάκη: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς «θα νικήσουμε; θα νικηθούμε;» Πολέμα!». Ο Σταύρος Θεοδωράκης βλέπει το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του να αποχωρούν από τη Σεβαστουπόλεως. Μετά τον Χάρη Θεοχάρη, τον Ιάσωνα Φωτήλα, την Κατερίνα Μάρκου, ο βουλευτής Ροδόπης έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής την σχετική επιστολή, ενώ το Ποτάμι μένει πλέον με επτά βουλευτές.


Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ-ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Πολλοί έσπευσαν εξ αρχής να προεξοφλήσουν ότι ο κ. Αχμέτ θα είναι ο 18ος στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και όντως ο πρώην βουλευτής Ροδόπης συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, τους πρόσφερε σουτζούκ λουκούμ και έπειτα η κυρία Γεννηματά ανακοίνωσε την προσχώρησή του. «Σας ενημερώνω ότι αποδέχτηκα την επιθυμία του ανεξάρτητου βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος εντάσσεται στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗ.ΜΑΡ.», ανέφερε σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παρόν στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος τον υποδέχθηκε λέγοντας: «Καλωσόρισε στο σπίτι σου. Εργαζόμαστε σκληρά για την ενότητα όλου του χώρου».


ΔΗΛΩΣΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ
Ο Ιλχάν Αχμέτ ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: 


Πεποίθησή μου είναι, ότι ο στόχος για τη δημιουργία ενός μεγάλου ενδιάμεσου χώρου με προοδευτικό πρόσημο, με πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στις δημοκρατικές κατακτήσεις αλλά και στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είναι εφικτός και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία. 


Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συνενώνει σήμερα στους κόλπους της την πληθυντική και ισχυρή Κεντροαριστερά που μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, αλλά και να ωθήσει σε ευρύτερες συνεργασίες στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για να μπει τέλος στην κρίση.


Θα ήθελα επίσης, να αναφερθώ στην Θράκη και την Ροδόπη, όπου εκλέγομαι και να τονίσω ότι θα αποτελούν πάντοτε την πρώτιστη και κορυφαία προτεραιότητά μου στην κοινοβουλευτική μου παρουσία.        

  
Θέλω να ευχαριστήσω ταυτόχρονα και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλο για την παρουσία του εδώ και να διαβεβαιώσω ότι θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις στην ενότητα και την προοπτική του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα η επιστολή προσχώρησης του Ιλχάν Αχμέτ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έχει ως αποδέκτη τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Βούτση: Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, σας ενημερώνω ότι προσχωρώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Με την προσθήκη του Ιλχάν Αχμέτ η Δημοκρατική Συμπαράταξη «ισοφάρισε» σε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τη Χρυσή Αυγή. Και πιθανολογείται πλέον ότι θα καταφέρει γρήγορα να την ξεπεράσει και να γίνει τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη εφόσον προσχωρήσει σε αυτήν και η Κατερίνα Μάρκου που και αυτή είχε αποχωρήσει από το Ποτάμι, αλλά και ο Γιώργος Καρράς που είχε φύγει από την Ένωση Κεντρώων.


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ
Νέα Δημοκρατία (2004-2009), Δημοκρατική Συμμαχία (2009-2012), Δημοκρατική Αριστερά (2012-2015), Το Ποτάμι (2015-13 Ιαν. 2017), Δημοκρατική Συμπαράταξη (από 13 Ιαν. 2017). Στα παραπάνω κωδικοποιείται η πολιτική διαδρομή του Ιλχάν Αχμέτ, ενώ στη σταδιοδρομία του συναντάμε και ένα ακόμα κόμμα. Στις ευρωεκλογές του 2014 δεν κατήλθε ως υποψήφιος, αλλά υποστήριξε το μειονοτικό ΚΙΕΦ αν και βρισκόταν ακόμα στην ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματος. 


Ο Ιλχάν Αχμέτ θα εισέλθει στα κοινοβουλευτικά έδρανα με τη Νέα Δημοκρατία. Σε μια προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει μια ομάδα νέων στελεχών ως αντίβαρο της επιρροής του ΠΑΣΟΚ στον μειονοτικό πληθυσμό της περιοχής επιστρατεύθηκε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2004 όπου και έλαβε 13.486 ψήφους. Στις εκλογές του 2007 αύξησε την δύναμή του σε 15.076 ψήφους αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής αφού το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2 από τις 3 έδρες του νομού ενώ από την Νέα Δημοκρατία έδρα κέρδισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με 15.439 ψήφους.


Στις εκλογές του 2009 έλαβε 8.323 σταυρούς αλλά και πάλι δεν εκλέχτηκε αφού ο κ. Στυλιανίδης κέρδισε την έδρα που πήρε η Νέα Δημοκρατία με 17.056 σταυρούς προτίμησης. Την ίδια χρονιά μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος αποχώρησε από την Νέα Δημοκρατία και προσχώρησε στην Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου του 2012 όπου συγκέντρωσε 11.207 ψήφους και ήρθε δεύτερος μόνος του ουσιαστικά πίσω από το ΠΑΣΟΚ αλλά το κόμμα του κέρδισε μόνο το 2,56% των ψήφων σε πανελλαδικό επίπεδο (κάτω από το 3%) και δεν κατάφερε να εισέλθει στην Βουλή. Μετά την προσχώρηση της ΔΗ.ΣΥ. στην Νέα Δημοκρατία αποδέχτηκε την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συμπόρευση στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 όπου και τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Ροδόπη. Μπόρεσε και έλαβε 12.318 ψήφους αλλά έχασε την έδρα από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που κατάφερε να λάβει 12.527 ψήφους. Στις ευρωεκλογές του 2014 δεν κατήλθε ως υποψήφιος, διευκολύνοντας το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ. 


Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ανακοίνωσε την συμπόρευσή του με Το Ποτάμι αλλά πέτυχε το χειρότερο μέχρι τότε αποτέλεσμα του αφού πήρε μόνο 5.746 ψήφους. Ωστόσο με απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στην Ροδόπη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στις εκλογές αυτές το Ποτάμι λόγω των υψηλών ποσοστών του στον Νομό (20,91%) κατάφερε να κερδίσει 1 από τις 3 έδρες και έτσι ο Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος συγκέντρωσε 12.082 ψήφους εξελέγη βουλευτής μετά από 8 χρόνια. Σε αυτές τις εκλογές δεν εκλέχτηκε κανένας χριστιανός βουλευτής. 


Παρέμεινε βουλευτής με το Ποτάμι μέχρι την 13η Ιανουαρίου του 2017, οπότε ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του. Την ίδια μέρα ανακοίνωσε την προσχώρησή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. 


ΣΥΡΙΖΑ ΡΟΔΟΠΗΣ: Μεταγραφή ευκαιριακού και καιροσκοπικού χαρακτήρα  
Δεν εκπλήσσει σήμερα πια κανέναν η μεταπήδηση του Ιλχάν  Αχμέτ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ είναι εκλεγμένος βουλευτής με το Ποτάμι. Άλλωστε είναι γνωστή η   πολιτική  διαδρομή του, οι συνεχείς πολιτικές μετακινήσεις του από τη Ν.Δ. σε Δημοκρατική Συμμαχία, στη ΔΗΜΑΡ, στο Ποτάμι και σήμερα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με προφανή επιδίωξη την προσωπική εκλογική του επιβίωση. 
Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι δεν έκανε κανένα μεγάλο πολιτικό άλμα! Φαίνεται ότι αδυνατεί να ξεφύγει από τα κόμματα του  παλαιού πολιτικού συστήματος που ευθύνονται βαρύτατα για τα δεινά που υφίσταται μέχρι σήμερα  ο ελληνικός λαός και για  την  κρίσιμη  κατάσταση που οδήγησαν τη χώρα. Αν νομίζει η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι με τέτοιου είδους μεταγραφές ευκαιριακού και καιροσκοπικού χαρακτήρα θα δημιουργήσει προσδοκίες συσπείρωσης και ανασύνταξης, μάλλον είναι γελασμένη! Τέτοιες κινήσεις μόνο  αξιοπιστία και σοβαρότητα δεν εκπέμπουν. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;