fbpx Η κυβέρνηση θέλει να «σφραγίσει» τα σύνορα του Έβρου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Η κυβέρνηση θέλει να «σφραγίσει» τα σύνορα του Έβρου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύνορα
Έβρος

Οι επαφές του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας που επισκέφθηκε την περιοχή – Συνοριοφύλακες: «Δεν γίνονται pushbacks στο ποτάμι»

Θανάσης Τσολάκης

Στον Έβρο βρέθηκε το διήμερο 13 και 14 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος φέρει και την ιδιότητα του συντονιστή για τη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού. Αν και η ροή πληροφοριών από το υπουργείο, αναφορικά με τον σχεδιασμό του είναι αντιστρόφως ανάλογη από την μεταναστευτική / προσφυγική, όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «σφραγίσει» τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ύψος του Έβρου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, ο κος Στεφανής κατά την επίσκεψή του στον Έβρο «κινήθηκε οδικώς στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου στις περιοχές ευθύνης της 3ης - 7ης – 30ης - 31ης – 50ης Μ/Κ ΤΑΞ και της ΤΔ 21ου Μ/Κ ΣΠ, όπου πραγματοποίησε ελέγχους των κοινών δράσεων Στρατού Ξηράς – Ελληνικής Αστυνομίας, των Σημείων Επιτήρησης, καθώς επίσης και των αποτρεπτικών εμποδίων.

Επισκέφθηκε το νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και τις δυνατότητες επιτήρησης.

Τέλος, επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Έβρου, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τη Διοικήτρια». 

Το «σφράγισμα» των συνόρων βέβαια ίσως τελικά να μην είναι και τόσο εύκολη διαδικασία, συνεπώς αυτό που μένει είναι ο σχεδιασμός να κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Συνοριοφύλακες: Μας πολεμούν οι λαθροδιακινητές
Την ίδια ώρα, οι Συνοριοφύλακες διά του πανελληνίου συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΠΟΣΥΦΥ) κάνουν λόγο για προπαγάνδα σε βάρος τους από το παγκόσμιο κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, το οποίο δρα και στον Έβρο.

Απαντώντας στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο κοινοποίησε δύο βίντεο, όπου σύμφωνα με το περιοδικό φαίνονται επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών από την ελληνική προς την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου.

«Είμαστε λοιπόν πεπεισμένοι, όπως εξάλλου έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, πως η στοχοποίηση των συναδέλφων μας δεν θα περιοριστεί εδώ. Όσο επιμένουμε στη φύλαξη των συνόρων μας και στην καταπολέμηση των λαθροδιακινητών που επιμένουν στην ανθρώπινη εκμετάλλευση, τόσο και η προπαγάνδα θα γίνεται και πιο ασφυκτική προς όλες της δυνάμεις που υπηρετούν την συνοριακή φύλαξη», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΥΦΥ.

Πάντως, μέσα στο 2019 έχουν συλληφθεί περίπου 1400 διακινητές παράτυπων μεταναστών και προσφύγων και αυτό ίσως ενοχλεί «τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων που επιθυμούν την χαλαρότητα των ελέγχων και της φύλαξης των συνόρων μας», λένε οι συνοριοφύλακες, που χαρακτηρίζουν ως προπαγάνδα τα περί βίαιων επαναπροωθήσεων στον ποταμό Έβρο.

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Η φύλαξη των συνόρων διασφαλίζεται και υπηρετείται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν τον ανθρωπισμό των συναδέλφων μας. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως μπορεί η χώρα να έχει «ελευθέρας» στα διεθνή κυκλώματα των διακινητών, όσο και εάν αυτό ενοχλεί κάποιους».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει ά