fbpx Η αυτοδιοικητική και επαγγελματική της εμπειρία σύμμαχος στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΑΜ-Θ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2019 - 17:11
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Η ΦΕΛΙΝΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

Η αυτοδιοικητική και επαγγελματική της εμπειρία σύμμαχος στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΑΜ-Θ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φελίνα Καζάκου
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφέρεια ΑΜΘ

Θα επιδιώξει να μπει ένα τέλος στις χαμένες ευκαιρίες, να αξιοποιηθεί στο έπακρο ευρωπαϊκό χρήμα προς όφελος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Μπορεί να αξιοποιήσει την αυτοδιοικητική και επαγγελματική της εμπειρία σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας. Γνωρίζει περί ευρωπαϊκών προγραμμάτων, βλέπει την ΠΑΜ-Θ να μην τα αξιοποιεί στο έπακρο και είναι πεπεισμένη ότι με ενδεχόμενη αλλαγή σκυτάλης στην διοίκηση της ΠΑΜ-Θ θα βάλει πλώρη για καλύτερες ημέρες. Πρόκειται για την Φελίνα Καζάκου, η οποία συνεχίζει τον πολιτικό της βίο σε επίπεδο Περιφέρειας πλέον, έχοντας όμως αποκομίσει εμπειρίες από την ενεργό παρουσία της στα δημοτικά δρώμενα και την επαγγελματική της σταδιοδρομία. Η Φελίνα Καζάκου κατέρχεται στις εκλογές ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη "Περιφερειακή Σύνθεση" και επικεφαλής τον Χριστόδουλο Τοψίδη.

Το βλέμμα της ΕΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η ΕΕ στρέφει το βλέμμα της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ τον ρόλο των Περιφερειών. Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται για τις δημόσιες επενδύσεις έχουν στο κέντρο τους την ΤΑ. Μέσα από τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), είτε από τα νέα εργαλεία της Επιτροπής, όπως τα Urban Innovative Actions (Αστικές Καινοτόμες Πρωτοβουλίες), οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πλέον μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους και παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας, με αναπτυξιακές προοπτικές. Γι' αυτό στη νέα διοίκηση της ΠΑΜ-Θ χρειάζονται άνθρωποι με γνώση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Να μάθουν οι Περιφέρειες πως παίζεται το ευρωπαϊκό παιχνίδι
Κοινή είναι η παραδοχή, ότι πλέον θα πρέπει επιτέλους οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να μάθουν πως παίζεται ευρωπαϊκά το παιχνίδι. Η ΕΕ έχει πάψει εδώ και χρόνια να διανέμει πόρους χωρίς στρατηγική και σοβαρό σχεδιασμό. Οι Ευρωπαϊκοί ΟΤΑ σχεδιάζουν σε βάθος δεκαετίας, δουλεύουν ήδη πάνω στις πολιτικές για μετά το 2030, χωρίς να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό. Το θέμα είναι να αποκτήσουμε φωνή στο σχεδιασμό τους. Να βάλουμε τις δικές μας προτεραιότητες για τη νέα περίοδο. Αλλά προτεραιότητες που προκύπτουν από σοβαρό σχεδιασμό και διαβούλευση, και δεν αποτελεί μόνο προϊόν μιας μελέτης ή χειρότερα ενός προεκλογικού φυλλαδίου.

Πρόσφατα η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu, δήλωσε ότι: Η διοικητική ικανότητα είναι πιο σημαντική από τα χρήματα για τις τοπικές αρχές – EurActiv.gr. Σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης της πρόσβασης των περιφερειακών διοικήσεων στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στις δημόσιες επενδύσεις μετά το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρουσίασαν το URBIS. Το URBIS είναι ένα νέο συμβουλευτικό κέντρο, που απευθύνεται αποκλειστικά σε δήμους και περιφέρειες που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν τους στόχους της αστικής ατζέντας (UrbanAgenda) με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων. «Η διοικητική ικανότητα είναι πιο σημαντική από τα χρήματα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις έχουμε πόρους που περιμένουν στις Βρυξέλλες, αλλά δεν λαμβάνουμε αιτήματα για έργα υψηλής ποιότητας», είπε χαρακτηριστικά η κα Cretu".

Στην φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδας
Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να περιμένουμε από το κράτος των Αθηνών και την εκάστοτε κυβέρνηση, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε εμείς τα κίνητρα επενδύσεων στην περιφέρεια μας. Σε αυτό τον αγώνα συμμάχους χρειαζόμαστε ανθρώπους δοκιμασμένους, οι οποίοι να μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο στην κατεύθυνση δημιουργίας βιώσιμης ανάπτυξης σε μία περιοχή όπως η ΠΑΜ-Θ.

Την ώρα που η περιφέρειά μας σύμφωνα με τα στοιχεία-ανακοίνωση της Eurostat στις 26/2/2019: ανακηρύσσεται όχι απλά η πιο φτωχή της Ελλάδας -με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα- αλλά και η 11η πιο φτωχή σε ολόκληρη την Ευρώπης, η ΕΕ έχει λάβει μια ακόμη πρωτοβουλία «Catching-Up», με σκοπό να βοηθηθούν περιφέρειες χαμηλού εισοδήματος να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη που σχετίζονται με το μακροοικονομικό πλαίσιο, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη διακυβέρνηση και τις επενδύσεις, καθώς και τα ταμεία της ΕΕ (ESI). Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζονται δυο είδη περιφερειών: «περιφέρειες με χαμηλή ανάπτυξη» —οι οποίες χαρακτηρίζονται από συνεχιζόμενη έλλειψη ανάπτυξης κατά την τελευταία δεκαετία ή περισσότερο (κυρίως στη Νότια Ευρώπη) και «περιοχές χαμηλού εισοδήματος» —των οποίων το ΑΕΠ αυξάνεται αλλά παραμένουν πολύ φτωχές. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, στηρίζονται περιφέρειες  εστιάζοντας στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Η τραγική επίδοση της κατάταξής μας, ως την φτωχότερη της Ελλάδος, δεν αφήνει πολλά περιθώρια σχολιασμού. Μετά από 30 χρόνια στην ΕΕ και κυριολεκτικά πακτωλούς κοινοτικών επιδοτήσεων, σε επιχειρήσεις, υποδομές, αγροτικό τομέα, καταφέραμε να παραμείνουμε τελευταίοι.

Απούσα η ΠΑΜ-Θ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
Άξιο αναφοράς είναι ότι η Περιφέρεια δεν συμμετείχε σε καμία συνάντηση από τις δεκάδες που τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και Ενώσεις Περιφερειών διοργάνωναν στις Βρυξέλλες. Η δικτύωση φαίνεται πως είναι ανύπαρκτη. Την ώρα που άλλες ελληνικές περιφέρειες διεκδικούσαν βραβεία επιχειρηματικότητας (Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία) εμείς δεν ήμασταν ορατοί πουθενά στα Ευρωπαϊκά όργανα. Αλλά και στο εσωτερικό, οι προτεραιότητες του νέου Περιφερειακού μας προγράμματος κινδυνεύουν να χαραχθούν για άλλη μια φορά χωρίς την ενεργό συμμετοχή μας, σε ένα πλαίσιο που θα οριστεί κεντρικά και πάνω κάτω θα είναι το ίδιο για όλες τις περιφέρειες. Το δικαίωμα αυτενέργειας για τις επενδυτικές προτεραιότητες της περιοχής μας έχει χαθεί. Μαζί χάνεται και το στοίχημα της έξυπνης γεωργίας που θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο στη μετάλλαξη της περιφερειακής οικονομίας.

Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Φελίνα Κάζακου εκτός από γνώσεις γύρω από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών ευκαιριών, έχει και προτάσεις, όπως την επαναλειτουργία του γραφείου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις Βρυξέλλες, στελεχωμένο, προκειμένου η Περιφέρειά μας  να μπορέσει να συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό, σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα και να λάβει πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που θα την καταστήσουν πρωταγωνιστεί στην περιοχή των Βαλκανίων. Η γεωγραφική και γεωστρατηγική μας θέση επιτάσσει να έχουμε ένα άλλο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και είναι βέβαιο ότι μπορούμε να τον πετύχουμε, επιλέγοντας μια άξια διοίκηση και ανθρώπους με γνώση των προβλημάτων αλλά και τη δυνατότητα να δίνει λύσεις σε αυτά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο