fbpx Η αγροτική ατζέντα Χαρίτου για την Διακομματική Ανάπτυξης της Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Η αγροτική ατζέντα Χαρίτου για την Διακομματική Ανάπτυξης της Θράκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαρίτου Δημήτρης
διακομματική επιτροπή

Κατέθεσε τον «παλμό» του αγροτικού κόσμου της περιοχής

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη εργασίας με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα, στα οποία προηγουμένως έκανε αναφορές και ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή της Θράκης, μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή, όπου το 29% της συνολικής απασχόλησης βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου να είναι οδυνηρές». Ζήτησε από τον υφυπουργό να ενημερωθεί για το πότε θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή η νέα ΚΑΠ, που ενδιαφέρει άμεσα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, όμως ο υφυπουργός δεν προσδιόρισε το ακριβές χρονικό διάστημα, σύμφωνα τουλάχιστον με το γραφείο τύπου του κου Χαρίτου. Ο βουλευτής, επίσης, ζήτησε να του γνωστοποιήσει ποιο είναι το ύψος της χρηματοδότησης που ζήτησε το ΥΠΑΑΤ από το αρμόδιο υπουργείο που διαχειρίζεται από Ταμείο Ανάκαμψης με βάση τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στον αγροτικό τομέα, θέμα το οποίο δεν έκανε γνωστό ο υφυπουργός. 

Ο κος Χαρίτου υποστήριξε την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός «Ειδικού προγράμματος ανόρθωσης της κτηνοτροφίας στη Θράκη», ενώ σε άλλη αποστροφή του ζήτησε εξηγήσεις για τον αποκλεισμό των κτηνοτρόφων της ορεινής ζώνης από την ειδική ενίσχυση που καταβάλλεται λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. 

Σε σχέση με τα προγράμματα που υλοποιούνται μέσω του ΠΑΑ και είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης του αριθμού των δικαιούχων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Leader ζητώντας να συμπεριληφθούν και τα τελευταία 26 έργα που εκκρεμούν ύψους 3,6 εκ. ευρώ. 

Με ΣΔΙΤ το φράγμα Ιάσμου;
Ο βουλευτής στην παρέμβασή του υποστήριξε την αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος Ιάσμου, «που ως γνωστό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις συνολικά στην αγροτική οικονομία της περιοχής. Αίτημα που έχει κατατεθεί και σε άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και το υπουργείο Υποδομών. Υπενθύμισε στον υφυπουργό, που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των έργων αυτών, ότι ο φάκελος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την επισήμανση από το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ σε διαβούλευση με τον φορέα που εξέφρασε επιφυλάξεις, προκειμένου να εγκριθεί οριστικά η μελέτη», σύμφωνα με τον βουλευτή.

Πάντως, στο ερώτημα για την κατασκευή του φράγματος Ιάσμου «σοβαρά ερωτηματικά δημιούργησε η απάντηση που έδωσε για πρώτη φορά ο υφυπουργός ότι αν το έργο προχωρήσει αυτό θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)», σημειώνει ο κος Χαρίτου. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι τέτοια μεγάλα έργα, όπως το φράγμα Ιάσμου, οφείλουν να είναι δημόσιες υποδομές, να διαχειρίζονται από τους αγρότες και τις κατά τόπους ΤΟΕΒ, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι αγρότες. 

«Αν η κατασκευή και η διαχείριση γίνει από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τότε γεννώνται σοβαρά ερωτήματα για την διαχείριση, την τιμολόγηση, την επέκταση των δικτύων και τελικά για το ποιος θα ωφεληθεί από την διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι το νερό», αναφέρεται. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.