fbpx Η αγορά «ανυψώνει» τον ασφαλή χρυσό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΕΚΛΟΓΗ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΧΡΥΣΟΥ

Η αγορά «ανυψώνει» τον ασφαλή χρυσό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
αγορά
Χρυσός
Γιάννης Τζαμπάζης
ΗΠΑ

Γιάννης Τζαμπάζης: «Ο κόσμος αναζητάει ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός»
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει άμεσο απόηχο στην αγορά. Πόσο μάλλον η κορυφαία αναμέτρηση, δηλαδή αυτή της εκλογής πλανητάρχη. Οι Αμερικανοί πολίτες ψήφισαν τον Ρεμπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ηγηθεί των ΗΠΑ στην ερχόμενη τετραετία και η αγορά προσαρμόστηκε άμεσα στη νέα τάξη πραγμάτων.


Πιο συγκεκριμένα, η εκλογή Τραμπ, έχει προκαλέσει μία αλυσίδα αντιδράσεων και εξελίξεων στις παγκόσμιες αγορές, με τον χρυσό να καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο από το Brexit, καθώς οι traders επιστρέφουν στα ασφαλή κεφάλαια. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι, τελικά, η προεδρία Τραμπ θα αποδειχθεί αρνητική για τις ΗΠΑ και το παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον, απλώς δείχνει τη διακύμανση των δεικτών στην αγορά. 


Ειδικά για τον χρυσό, ο χρυσός άμεσης παράδοσης σημειώνει άνοδο 4,35% στα 1.327 δολάρια την ουγκιά, που αποτελεί την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακά άνοδο από την ημέρα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.


Γνώστης του χρυσού και των διακυμάνσεων της τιμής του στην αγορά είναι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου «Τζαμπάζης Ιωάννης Α.», Γιάννης Τζαμπάζης, στον οποίο απευθυνθήκαμε, ώστε να μας μεταφέρει την οπτική του, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις.
Αρχικά, μας μετέφερε τη σκέψη του καθηγητή γεωπολιτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννη Μάζη, ο οποίος «επειδή μιλάει και με πολίτες της Αμερικής και με ανθρώπους που είναι μέσα στα πράγματα, ενώ παράλληλα γνωρίζει το συμφέρον της χώρας, θεώρησε ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να βγει η Χίλαρι και μας είπε ότι είναι καλύτερο για την περιοχή να βγει ο Τραμπ. Εγώ δεν μπορώ να εξηγήσω τίποτα περισσότερο σχετικά».


Ο κ. Τζαμπάζης, στη συνέχεια, αναγνώρισε το λόγο για τον οποίο αυξήθηκαν οι δείκτες χρυσού. «Ο Τραμπ γενικώς έβγαλε μια επικινδυνότητα, κάτι το ανατρεπτικό και κάτι το απρόβλεπτο. Όλα αυτά συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας. Γι’ αυτό ο κόσμος προσπαθεί να μπει σε ασφαλή «καταφύγια» και πήγε στο χρυσό. 


Ο χρυσός θα ανεβαίνει από εδώ και πέρα για τα επόμενα 3 με 4 χρόνια, μέχρι να ξεκαθαρίσει το παγκόσμιο τοπίο, καθώς είναι ένα γενικό θέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα», είπε.


Παρόλα αυτά, ανέδειξε και την προσωπική του άποψη, αναφορικά με το κατά πόσο πράγματι η κατάσταση είναι επικίνδυνη. «Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο επικίνδυνα τα πράγματα όσον αφορά την  πορεία του Τραμπ και την πολιτική του, όσο σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοοικονομική «φούσκα» των ομολόγων που υπάρχει γύρω στα 540 δις και κάποια στιγμή θα «σκάσει» και θα μας παρασύρει. Θεωρώ ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι χρεοκοπίες μεγάλων κρατών ή μεγάλων εταιρειών», διαπίστωσε, αναδεικνύοντας τον γενικό προβληματισμό του σχετικά με τη δομή της σύγχρονης αγοράς. 


Σε αυτή του την σκέψη πρόσθεσε, καταλήγοντας, πως «παραδοσιακά, το παγκόσμιο κέρδος στηριζόταν στη παραγωγή, σήμερα, όμως, το κέρδος που στηρίζεται στην παραγωγή είναι μόλις το 10%. Το υπόλοιπο 90% είναι «φούσκα», κι αυτό μας έφερε στην παρούσα κατάσταση. 


Παλιά, η παραγωγή δημιουργούσε κέρδος, το κέρδος γινόταν χρυσός από κάθε κράτος, ανάλογα με τα αποθέματα και τα μερίδια χρυσού έκοβε αποθέματα, ώστε να έχει ο πολίτης να κινείται. Αυτό πλέον σταμάτησε, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο κόσμος θα χάσει πάρα πολύ γρήγορα την περιουσία του χωρίς να ξέρει πως και γιατί, δηλαδή μπορεί να χαθούν καταθέσεις, ενώ ομόλογα ήδη χάθηκαν και μέτοχοι έχασαν όλα τα χρήματά τους».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα