fbpx Χαρίτου και Ιλχάν ζητούν στήριξη των κτηνοτρόφων της Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΝ ΤΑ ΟΣΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΥΠΑΑΤ

Χαρίτου και Ιλχάν ζητούν στήριξη των κτηνοτρόφων της Ροδόπης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιλχάν Αχμέτ
Δημήτρης Χαρίτου

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν άρση του αποκλεισμού συγκεκριμένων αιγοπροβατοτρόφων

Κατά των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στρέφονται με ανακοινώσεις του οι βουλευτές Ροδόπης Δ. Χαρίτου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ), στον απόηχο των ποσών στήριξης που έκανε γνωστά με ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ για τους αιγοπροβατοτρόφους.

Δ. Χαρίτου: «Διπλά χαμένοι οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ροδόπης»
«Ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκε μῦν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τις πολυαναμενόμενες, εδώ και πολύ καιρό, ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ που τελικά ήταν 4 ευρώ ανά ζώο χωρίς να άρει όλους τους περιορισμούς που αποκλείουν αιγοπροβατοτρόφους από τις ενισχύσεις», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Χαρίτου και επιχειρηματολογεί αναλυτικά: «Συνολική ενίσχυση ύψους 31 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όταν την περσινή χρονιά για τις πιέσεις που δέχτηκε η αιγοπροβατοτροφία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την στήριξε με αποζημιώσεις συνολικού ύψους σχεδόν 50 εκ. ευρώ.

Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση που αισθάνονται οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ροδόπης για την αδικία που υφίστανται, γιατί βγαίνουν διπλά χαμένοι από την κρίση της πανδημίας. Από τη μία βρέθηκαν εκβιαζόμενοι για να πουλήσουν τα ζώα τους με 2 ευρώ το κιλό, από την άλλη κι ενώ ανέμεναν στήριξη από το ΥΠΑΑΤ εισπράττουν κοροϊδία για το ύψος της ενίσχυσης. Ενώ ένα μεγάλο μέρος τους στην ορεινή κυρίως ζώνη αισθάνεται εγκατάλειψη, γιατί δεν θα τύχει καμίας απολύτως ενίσχυσης, λόγω των περιορισμών που θέτει η απόφαση του ΥΠΑΑΤ.

Οι κτηνοτρόφοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και ας γνωρίζουν ότι θα έχουν την αμέριστη υποστήριξή μας». 

Στη Βουλή ο αποκλεισμός των ορεινών κτηνοτρόφων
Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ως αντίδραση στον αποκλεισμό των ορεινών κτηνοτρόφων της Ροδόπης από την ενίσχυση των 4 ευρώ που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ κατέθεσε ο Ιλχάν Αχμέτ. Με την ερώτηση ο βουλευτής Ροδόπης ζητά από τον υπουργό κο Βορίδη να υπαγάγει άμεσα τους ορεινούς κτηνοτρόφους της Ροδόπης στην εξαίρεση που ήδη θεσπίστηκε για τα νησιά.

Σύμφωνα με τον κο Αχμέτ «το σύνολο της ορεινής περιοχής στην Π.Ε. Ροδόπης που αριθμεί εκατοντάδες οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από την κτηνοτροφία δεν μπορούν να παραδώσουν γάλα γιατί πολύ απλά δεν ανεβαίνει στο βουνό έμπορος επικαλούμενος το εμπορικό του συμφέρον. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών στην Π.Ε. Ροδόπης που δεν μπορούν να πιάσουν το πλαφόν του γάλακτος εξαιρούνται και από την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης. 

Και διερωτώμεθα εάν πρόκειται για κτηνοτρόφους β’ κατηγορίας που τιμωρούνται επειδή δεν εγκαταλείπουν τις εστίες και τις εκμεταλλεύσεις τους».

Ο Ιλχάν Αχμέτ ζητάει κατ’ αναλογία εφαρμογή όσων ισχύουν για τα νησιά δίχως τυροκομική μονάδα. «Μετά όμως την διευκρίνιση του υπουργού  ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος, ζητώ κατ’ αναλογία το μέτρο να ισχύσει και για τους κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών της Ροδόπης που δεν έχουν πρόσβαση χωρίς απολύτως καμία δική τους υπαιτιότητα στην παράδοση γάλακτος και συνεπώς δεν πληρούν τον όρο των 100 κιλών που τίθεται στην υπουργική απόφαση για την λήψη της ενίσχυσης των 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε