fbpx Χαμηλά στην ατζέντα, αλλά συζητήθηκε το μεταναστευτικό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΣΥΣΚΕΨΗ Κ. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ

Χαμηλά στην ατζέντα, αλλά συζητήθηκε το μεταναστευτικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατερίνα Νοτοπούλου
Επίσκεψη
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Υφυπουργός Εσωτερικών: Η αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι κάτοικοι της Μακεδονίας, της Θράκης, της βόρειας Ελλάδας και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που τους υποδέχτηκαν είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την κρίση με ανθρωπιστικό αίσθημα πάντα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Χαμηλά στην ατζέντα, αλλά συζητήθηκε το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα το σενάριο δημιουργίας ανοιχτού τύπου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στο στρατόπεδο «Σπυρίδωνος Αναλογίδη» στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Το παραπάνω πληροφορούμαστε πως θίχτηκε από τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, στην κλειστή σύσκεψη με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου. Στο κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου, έγινε η σύσκεψη παρόντων των βουλευτών Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, Αιχάν Καρά Γιουσούφ, του δημάρχου Μαρώνειας - Σαπών Γιάννη Σταυρίδη, του δημάρχου Ιάσμου Καδή Ισμέτ, του αντιδημάρχου Οικονομικών Δήμου Κομοτηνής Δημήτρη Πολιτειάδη, της εκτελεστικής γραμματέα Περιφέρειας ΑΜ-Θ Ζωής Κοσμίδου, του γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτη Σακελλίωνα, του αν. γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ.

Η υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κα Νοτοπούλου το τελευταίο χρονικό διάστημα κινείται στη Βόρεια Ελλάδα και πραγματοποιεί συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς.  Σε σχετικό ερώτημα του "Χ" αν τίθεται στην ατζέντα της συζήτησης με τους αυτοδιοικητικούς το μεταναστευτικό - προσφυγικό και ο όποιος, γνωστός ή άγνωστος, σχεδιασμός περί φιλοξενίας τους σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα πλην των ήδη γνωστών, η κα Νοτοπούλου αρκέστηκε να δηλώσει τα παρακάτω "η προσφυγική κρίση δεν υπάρχει μόνο στην περιοχή σας ή στην κεντρική Μακεδονία, υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο. Η αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι κάτοικοι της Μακεδονίας, της Θράκης, της βόρειας Ελλάδας γενικά αλλά και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που τους υποδέχτηκαν νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση με ανθρωπιστικό αίσθημα πάντα".

Για τα επιμέρους του σχεδιασμού που φυσικά υπάρχει, αρκέστηκε να μας παραπέμψει στον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες της σύσκεψης ο κος Μέτιος  έθιξε το θέμα του στρατοπέδου στη Σταυρούπολη Ξάνθης. 


Κάθετος άξονας Νυμφαίας, φυσικό αέριο, υποστελέχωση Δήμου
Ενδιαφέρον είχε η ατζέντα με την οποία συμμετείχε στη σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης. Έθεσε ως πρώτο θέμα τη λειτουργία του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας, τις αλλαγές που έφερε αυτός στην περιοχή, την υποστελέχωσή του, την πολύωρη αναμονή και την απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων. Καθώς ο κάθετος άξονας είναι μέσα στα όρια του Δήμου, ο κος Πολιτειάδης ανέδειξε πως οικονομικά και τουριστικά λειτουργεί σήμερα ο δρόμος και ο σταθμός και τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για να προσδώσει προστιθέμενη αξία και όχι να λειτουργεί εις βάρος της τοπικής οικονομίας με τη φυγή καταναλωτών προς φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες της γείτονος. Επίσης ο κος Πολιτειάδης ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την σύνδεση των πόλεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ανάμεσά τους η Κομοτηνή, με το δίκτυο φυσικού αερίου. Τέλος ανέδειξε και το ζήτημα της υποστελέχωσης υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα σε επιστημονικό προσωπικό. 


Υφυπουργός: Έμπρακτη η στήριξη της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που απασχολούν τους δήμους της περιοχής και αλλά και κρίσιμα ζητήματα υποδομών. Η υφυπουργός αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση και ζήτησε το επόμενο διάστημα αποτελεσματικότερες συνέργειες προκειμένου να απορροφηθούν όλοι οι πόροι που για πρώτη φορά εδώ και χρόνια δίνει η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η κα Νοτοπούλου, αναφέρθηκε ακόμη στα επενδυτικά προγράμματα  «ΦιλόΔημος» & «ΦιλόΔημος ΙΙ» που στόχο έχουν τη χρηματοδοτική ενίσχυση έργων, προμηθειών, υπηρεσιών, μελετών και δράσεων που βελτιώνουν άμεσα την καθημερινή ζωή των δημοτών και αναβαθμίζουν τις λειτουργικές δυνατότητες των δήμων. Οι δήμοι Ροδόπης συμπλήρωσε η υφυπουργός έχουν επωφεληθεί ιδιαίτερα από τα συγκεκριμένα προγράμματα κυρίως σε ότι αφορά στην επισκευή σχολείων και αύλειων χώρων, μηχανολογικού εξοπλισμού, αγροτικής οδοποιίας χαρακτηρίζοντάς τα ανάσα ζωής για τους Δήμους και καταλύτη για τη μελλοντική ανάπτυξη των περιοχών της Θράκης. 

Η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, ενημέρωσε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις δυνατότητες που δίνει ο αναπτυξιακός νόμος που υλοποιεί το ΥΜΑΘ. 

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του ΥΜΑΘ ενέκρινε  στο νομό Ροδόπης, με τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 τρία επενδυτικά σχέδια συνολικού επιλέξιμου κόστους 37.540.067 ευρώ.

Περιέγραψε ακόμη, μια εξαιρετικά αισιόδοξη -όπως τη χαρακτήρισε- περίοδο που ανοίγεται για την επόμενη πενταετία με κοινωνικές δομές όπως το νοσοκομείο Κομοτηνής, με υποδομές καθώς και τη σύνδεση των οικιακών δικτύων με φυσικό αέριο εντός του 2019. 

Η υφυπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Οργάνης όπου συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές και αναφέρθηκε στην υλοποίηση του οράματος της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση. Απαντώντας ακόμη σε αίτημα στήριξης των τριών μειονοτικών σχολείων της Οργάνης - Ασωμάτων - Άνω Δροσίνης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) ανακοίνωσε στους μαθητές πως "με την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου Παιδείας βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της κατ’ εξαίρεσης χρηματοδότησης της μαθητικής εκδρομής". 

Η κα. Νοτοπούλου, εξήρε επιπλέον, το πλούσιο έργο που επιτελεί στην περιοχή το Δ’ Σώμα Στρατού που πέραν των υψηλών αμυντικών ικανοτήτων προσφέρει αξιοθαύμαστο κοινωνικό έργο στη Θράκη και αποτελεί κρίκο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Και στοιχειώδη νοημοσύνη να διαθέτει κάποιος, μπορεί να αντιληφθεί  το σκεπτικό για τη άδικη  απόφαση  του   υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη Ροδόπη και ότι  δεν πρόκειται να κάνουν  πίσω, παρά τις δια