fbpx Γιώργος Πετρίδης: “Φεύγω με το κεφάλι ψηλά”
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ “Χ”

Γιώργος Πετρίδης: “Φεύγω με το κεφάλι ψηλά”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Πετρίδης
Δήμος Κομοτηνής

Ο δήμαρχος Κομοτηνής μιλάει για την απόφαση της απόσυρσής του, αλλά και για την επόμενη ημέρα στο Δήμο και την παράταξη “Κοινωνία Πολιτών”

Δήμος Μπακιρτζάκης

Παραμένω δήμαρχος μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019 που λήγει η θητεία μου και επομένως έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο ακόμα να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε ότι έχουμε σχεδιάσει”. Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, που μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm για την απόφασή του να αποσυρθεί από τον αυτοδιοικητικό στίβο που τάραξε τα νερά το βράδυ της Τρίτης.

Με την απόφασή του αυτή, ο κος Πετρίδης κλείνει έναν κύκλο 20ετούς παρουσίας στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Κομοτηνής, εκ των οποίων τα εννέα ηγείται του Δήμου.

Είχα πάντα μια άποψη για την πολιτική και γι' αυτούς που υπηρετούν την πολιτική ότι σωστό είναι να επιλέγει ο κάθε πολιτικός τον χρόνο στον οποίο ο ίδιος θα κλείσει τον κύκλο του στην πολιτική και να μην σέρνεται από τις καταστάσεις και να μην υποχρεώνει τις κοινωνίες να τον απορρίψουν, όπως συνήθως γίνεται είτε στην αυτοδιοίκηση είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή”, σημείωσε ο δήμαρχος αιτιολογώντας τρόπον τινά την απόφασή του, αν και γνωρίζει ότι “θα ακουστούν πολλά για τον λόγο που αποχωρώ, όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Ήμουν ειλικρινής στην επικοινωνία μου με την κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, οπότε δεν θα κλείσω αυτή την επικοινωνία λέγοντας ψέματα. Επομένως όταν λέω ότι πραγματικά θεωρώ ότι είναι μεγάλος ο χρόνος της παρουσίας μου στην αυτοδιοίκηση και δεύτερον θεωρώ ότι ο πολιτικός πρέπει να φεύγει την ώρα που ο ίδιος κρίνει και τρίτον με το κεφάλι ψηλά, αυτοί είναι οι λόγοι που φεύγω. Επίσης θεωρώ ότι δεν υπάρχουν στην πολιτική αδιέξοδα, δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι, υπάρχει πεδίο λαμπρό για τους επόμενους”.

Οι αντιδράσεις από την ανακοίνωση της απόσυρσης και η επόμενη μέρα της παράταξης
Μπορεί για το ευρύ κοινό η απόφαση Πετρίδη να ήταν περίπου κεραυνός εν αιθρία, όμως υπήρχαν και άνθρωποι “που ήταν υποψιασμένοι και ξέρανε ότι το σκέφτομαι”, είπε ο κος Πετρίδης, παραδεχόμενος ότι συγκινήθηκε και από τις απόπειρες κάποιων να τον μεταπείσουν. “Κάποιοι είχαν την ελπίδα ότι θα συνεχίζαμε μαζί, αυτό είναι τιμητικό για εμένα, προσπάθησαν να με μεταπείσουν αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπαίνει τέτοιο θέμα και η συζήτησή μας ήταν για την επόμενη μέρα και όχι για την αλλαγή της όποιας απόφασής μου. Ήταν σημαντικό για εμένα ότι στο ερώτημα που έθεσα στην παράταξη είδα ένα πνεύμα συνοχής το οποίο με αφήνει ικανοποιημένο σε αυτή την φάση, αλλά όλα θα φανούν στην πορεία”, σημείωσε ο δήμαρχος.

Η ανακοίνωση έγινε ενώπιον της ευρείας ομάδας της “Κοινωνίας Πολιτών” με τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της, ήτοι τον κο Πετρίδη να πιστεύει ότι η συνοχή της μπορεί να διατηρηθεί. “Υπάρχει ένα ισχυρό κεφάλαιο στην “Κοινωνία των Πολιτών” στην παράταξή μου, ένα καλό κεφάλαιο για την πόλη και για τον Δήμο μας. Θεωρώ ότι αυτό το κεφάλαιο δεν πρέπει να χαθεί και δεν θα χαθεί με έναν επικεφαλής ο οποίος θα λειτουργήσει σωστά, δημοκρατικά και συνεκτικά”, τόνισε.

Με δεδομένο ότι σε σύντομο χρόνο θα εκκινήσουν οι διαδικασίες της διαδοχής του, ώστε η παράταξη να κάνει τον προεκλογικό της αγώνα, ο κος Πετρίδης λέει: “Οι συνεργάτες μου και οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων έχουνε μια μακρά συνεργασία μεταξύ τους και έχουν αναπτύξει μια σχέση, με όλα τα προβλήματα, συνεργασίας αλληλοεκτίμησης και αξιολόγησης ο ένας για τον άλλο, που κρατάει για άλλους τέσσερα και για άλλους οκτώ χρόνια. Είναι ανθρωποκεντρική η παράταξή μου με επικεφαλής εμένα γιατί στην αυτοδιοίκηση υπάρχουν δύο επιλογές, ή κάνεις μια παράταξη κατά την κομματική επιταγή κάτω από την σκέπη ενός κόμματος το οποίο σε υποχρεώνει να πάρεις και να βάλεις στην παράταξή σου και πρόσωπα που δεν θα μπορούσες ή δεν θα ήθελες να συνεργαστείς, ή θα είναι ανθρωποκεντρική όπως η δική μας. 

Ο επόμενος επικεφαλής θα πρέπει να δώσει το στίγμα του εμπλουτίζοντας το δυναμικό της παράταξης, να το εμπλουτίσει και με δικά του πρόσωπα, πρόσωπα που εκτιμά ο ίδιος γιατί θα πρέπει να δώσει το στίγμα του. Είναι κάτι που είχα κάνει και εγώ το 2010”.

Οι τρεις βασικοί στόχοι εκπληρώθηκαν, λέει ο δήμαρχος
Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό του έργου του, ο Γιώργος Πετρίδης εκτιμά ότι έχει αφήσει “στρωμένο χαλί” για τον επόμενο δήμαρχο, που όποιος κι αν είναι “δεν ξεκινάει από μια άσχημη και μια δύσκολη αφετηρία όπως είχε συμβεί όταν ξεκινήσαμε το 2011 την δική μας θητεία στον δήμο Κομοτηνής, γιατί φροντίσαμε και θα φροντίσουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας ο επόμενος δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο, η επόμενη διοίκηση του δήμου, να έχει σταθερές βάσεις οικονομικές, βάσεις έργων χρηματοδοτημένων και δρομολογημένων και από άποψη οργάνωσης όσο μπορούμε σε ένα υποστελεχωμένο δήμο. Δεν θα ξεκινήσει ούτε από το μείον ούτε από το μηδέν η επόμενη διοίκηση του δήμου”.

Όσο για τα πεπραγμένα της παράταξης “Κοινωνία Πολιτών” ο δήμαρχος έχει την άποψη ότι οι τρεις βασικοί στόχοι που είχαν τεθεί από το 2011 έχουν εκπληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό: “Ξεκινώντας το 2011, είχαμε βάλει κάποιους στρατηγικούς στόχους με τους συνεργάτες μου. Ο πρώτος στόχος ήταν η εξυγίανση των οικονομικών του δήμου, αυτό μετριέται και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι πάνω από τις προσδοκίες μας όλα αυτά τα χρόνια. Ο δεύτερος στόχος ήταν να μην αφήσουμε αναξιοποίητες όσες δυνατότητες υπήρχαν να γίνουν έργα στα χωριά μας, στις γειτονιές της πόλης και στο κέντρο.

Τα έργα που θα κάναμε μέσω του ΕΣΠΑ είτε με άλλα προγράμματα είτε με λεφτά του δήμου θα πρέπει να είναι έργα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Οι φτωχογειτονιές της Κομοτηνής, όπως η περιοχή της Εκτενεπόλ των παλιννοστούντων, η περιοχή του Χάρμανλη, οικισμοί παρατημένοι του δήμου Κομοτηνής για πολλά χρόνια, μέσα από τα έργα που κάναμε δώσαμε την δυνατότητα στους κατοίκους των περιοχών να απολαμβάνουν το αυτονόητο. Ο τρίτος στόχος που είχαμε θέσει ήταν ενόψει και της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της να ενδυναμώσουμε το κοινωνικό προφίλ του Δήμου. Εκεί είναι προφανής η παρουσία του δήμου στα κοινωνικά πράγματα της περιοχής - μας δεν είναι μόνο τα συσσίτια όπου πολλαπλασιάστηκαν οι ωφελούμενοι, δεν είναι η δυναμική που διεκδικήσαμε και καταφέραμε να υλοποιήσουμε το κέντρο φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών με ανταγωνισμό από όλη την περιφέρεια, δεν είναι μόνο η αύξηση των δαπανών του δήμου για την κοινωνική πολιτική, είναι και το μεγάλο πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας που τρέχει ο δήμος Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος για όλο τον νομό μας. Είναι από τα μεγαλύτερα προγράμματα πανελλαδικά που τρέχουν στον αντίστοιχο τομέα.

Επίσης είναι η αλματώδης αύξηση των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου με μια τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων και πόρων για τις οικογένειες και τους γονείς των παιδιών αυτών, αφού δεκαπλασιάσαμε κάθε χρόνο τα παιδιά που απολαμβάνουν των ευεργετημάτων του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς. Είναι οι παιδικοί σταθμοί που κάναμε στον δήμο αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ. Ένας τελευταίος στόχος που είχαμε βάλει και θέλω να αφήσω σαν παρακαταθήκη, αλλά η κοινωνία την αποδοκίμασε, είναι ένα νέο πολιτικό ήθος στις σχέσεις της διοίκησης του δήμου με τους πολίτες και στις σχέσεις της διοίκησης του δήμου με την αντιπολίτευση. Σε αυτό το τελευταίο συνέβαλαν πολύ και οι αντιπολιτεύσεις του δήμου. Επειδή ξέρουμε τι γίνεται σε άλλους δήμους στην Ελλάδα, η ποιότητα και το ήθος που επικράτησε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, μέχρι και παρεξηγήσεως από κάποιους κακόπιστους, είναι μια παρακαταθήκη την οποία ο Κλεισθένης θα επιβάλει στις επόμενες διοικήσεις του δήμου, εμείς όμως καταφέραμε στο δήμο Κομοτηνής να το επιτύχουμε” λέει χαρακτηριστικά.

Γ. Πετρίδης: “Η θέση του δημάρχου είναι θέση ευθύνης και όχι εξουσίας
Αναλύοντας λίγο περισσότερο τα περί νέου πολιτικού ήθους, ο κος Πετρίδης εξήγησε ευχήθηκε: “Για αυτούς που καταλαβαίνουν την θέση του δημάρχου δεν είναι θέση εξουσίας αλλά ευθύνης. Μακάρι να μου έδινε την δυνατότητα ο ‘Καλλικράτης’ να συνδιοικήσω με όποιους από την αντιπολίτευση ήθελαν, διότι εκεί δεν κατανέμεις εξουσία αλλά ευθύνη. Για εμένα η υποχρεωτική συνεργασία του Κλεισθένη για την επόμενη μέρα μπορώ να πω ότι είναι κάτι ευχάριστο, σε αυτούς που μπορούν να το διαχειριστούν, γιατί επιμένω ότι είναι ένα ταγκό που χρειάζεται να χορέψουν δύο και τρείς μαζί και όχι ένας που έχει την καλή διάθεση”.

Η επόμενη ημέρα του Γιώργου Πετρίδη
Ήδη μου έχουν γίνει κρούσεις από διάφορες πλευρές και για διάφορες θέσεις”,  παραδέχτηκε ο κος Πετρίδης, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι  “αυτό όμως που θεωρώ ότι είναι έντιμο από την στιγμή που εγκαταλείπω τον Δήμο και την παράταξή μου είναι για ένα διάστημα να απέχω από την πολιτική. Τώρα αν αυτό το διάστημα είναι και μόνιμο, θα δείξει. Δεν ξέρει όμως κανείς τι θα γίνει στο μέλλον, όχι όμως στο κοντινό μέλλον”.

Το βασικό ζητούμενο του επί του παρόντος πάντως, είναι “να βρει τον εαυτό του”, όπως είπε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.