fbpx Γιώργος Κατρούγκαλος: «Πρέπει να αξιολογήσουμε την πολιτική γραμμή του συλλαλητηρίου»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ «Χ» ΓΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Πρέπει να αξιολογήσουμε την πολιτική γραμμή του συλλαλητηρίου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Κατρούγκαλος
Σκοπιανό
Θεσσαλονίκη
Συλλαλητήριο

Υφυπουργός: Διαφωνώ με όσους λένε ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να ακούμε τον κόσμο

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μετριοπαθής είναι η στάση που κρατάει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με το Σκοπιανό, έτσι όπως την εξέφρασε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm. Ο κος Κατρούγκαλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάγνωση του συλλαλητηρίου πρέπει να είναι προσεκτική, καθώς η παλαιότερη εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιου είδους διαδηλώσεις έχουν λειτουργήσει και προς τη θετική, αλλά και προς την αρνητική κατεύθυνση: «Ήτανε μια προσπάθεια να επαναληφθεί το συλλαλητήριο του 1992 και το ιδεολογικό του στίγμα ήτανε ανάλογο. Εγώ από την αρχή ήθελα να πω ότι διαφωνώ με όσους λένε ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να ακούμε τον κόσμο, δεν πρέπει να ενδιαφερόμαστε και ότι είμαστε αντίθετοι με κάθε είδους συλλαλητήριο. Έχουμε διπλή εμπειρία ιστορική στην Ελλάδα από συλλαλητήρια για θέματα εξωτερική πολιτικής.

Κανείς νομίζω δεν θα διαγράψει τα συλλαλητήρια που έγιναν για την Κύπρο την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα, τα οποία συνδυάζονταν και με πολλά δημοκρατικά αιτήματα -“1-1-4 και για την Κύπρο” φώναζαν και την δεκαετία του πενήντα και του εξήντα. Από την άλλη μεριά τα συλλαλητήρια της εθνικής εταιρείας που οδήγησαν στον άτυχο πόλεμο του 1897 είναι παράδειγμα για το αντίθετο. Άρα πως αξιολογούμε τα συλλαλητήρια;  Πατριώτες ήτανε αυτοί που συμμετείχαν και στο ένα και στο άλλο και κατά την γνώμη μου τα συλλαλητήρια αυτά είναι ένα μεγάφωνο που προβάλει μια πολιτική γραμμή. Αυτό πρέπει να αξιολογούμε, αν η πολιτική γραμμή που κάθε φορά προβάλλεται είναι προς το εθνικό συμφέρον ναι ή όχι». Αναλύοντας τα ιστορικά παραδείγματα που χρησιμοποίησε, ο κος Κατρούγκαλος εξήγησε ότι «αυτό που προβαλλόταν για την Κύπρο ήτανε προς το εθνικό συμφέρον, αυτό που ήτανε για τον πόλεμο του 1897 ήτανε εναντίον» ενώ κατά την άποψη του «δεν πρέπει στα εθνικά αυτά τα σημαντικά θέματα να δίνεται λαβή στο θυμικό, αλλά στο ποια θα πρέπει να είναι η εθνικά συμφέρουσα λύση». 


Το Σκοπιανό ζήτημα και η λύση-πακέτο
Αναφερόμενος γενικότερα στο σκοπιανό ζήτημα, ο υφυπουργός σχολίασε κατ’ αρχήν το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται αυτό, αλλά και την τελική στόχευση, λέγοντας: «υπάρχει μια γενική συμφωνία του πολιτικού συστήματος από το 2007 και πέρα με εξαίρεση ορισμένες πολύ περιθωριακές φωνές ότι πρέπει να λυθεί με λύση-πακέτο το σκοπιανό. Λύση-πακέτο δεν είναι μόνο θέμα ονόματος αλλά και όλα τα θέματα του αλυτρωτισμού. Η γενική συμφωνία που υπάρχει προς το όνομα είναι ότι θα πρέπει να είναι σύνθετη η ονομασία και δεν θα επιτρέπει την καπήλευση της ιστορικότητας της Μακεδονίας, αλλά θα είναι ένα σύνθετο όνομα. Αυτό που είδα να προβάλλεται στο συλλαλητήριο είναι η άρνηση της σύνθετης ονομασίας και αυτό δεν είναι υποβοηθητικό της προσπάθειας που κάνουμε τώρα να λύσουμε επιτέλους αυτό το θέμα που χρονίζει επί δεκαετίες και θα έπρεπε να είχε λυθεί το 1992».


Ο κος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε μάλιστα και συνέντευξη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, ο εκλιπών πολιτικός δηλώνει ότι η ονομασία των Σκοπίων θα πρέπει να είναι σύνθετη: «αν δείτε την τελευταία ή έστω μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης λέει ρητά ο ίδιος ότι ήτανε υπέρ της σύνθετης ονομασίας που θα συμπεριλάμβανε το όνομα Μακεδονία με έναν προσδιορισμό που θα βοηθούσε να μην υπάρχει αυτή η καπήλευση της ιστορικότητας της ελληνικής Μακεδονίας.

Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και αν μπορέσει να λυθεί -μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι δεδομένο-  με χρήση της σύνθετης ονομασίας και έναν συνδυασμό άλλων μέτρων που θα αίρουν κάθε έννοια αλυτρωτισμού είναι καθαρά μια εθνικά συμφέρουσα συμφωνία. Εναλλακτικά αν αφήσουμε απλώς το τέλμα, αυτό που θα συμβεί είναι η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης, με την μεγάλη πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ να έχουν αναγνωρίσει και πολλές άλλες, μολονότι δεν έχουν προχωρήσει σε αναγνώριση, να χρησιμοποιούν στην πράξη το όνομα Μακεδονία».

Αυτό που επίσης ξεκαθάρισε ο κος Κατρούγκαλος είναι ότι από το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα υπάρξουν διαρροές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, παρά μόνο επίσημη ανακοίνωση όταν η διαδικασία καταλήξει κάπου: «εμείς στο υπουργείο Εξωτερικών δεν πρέπει να προβαίνουμε σε οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο για την διαπραγμάτευση. Είδατε στην άλλη πλευρά που φάνηκαν οι αντιφατικές δηλώσεις ανάμεσα στον διαπραγματευτή τους και στον υπουργό Εξωτερικών, είναι καλό αυτό για την εθνική τους γραμμή; Εμείς δεν θα κάνουμε τέτοια λάθη. Εμείς λέμε ότι αν θα βρούμε εθνικά συμφέρουσα λύση θα την φέρουμε στη Βουλή. Μπορεί να μην τα καταφέρουμε αν η άλλη πλευρά δεν ανταποκριθεί και εμπράκτως σε όσα φαίνεται να δηλώνει, δηλαδή ότι είναι διατεθειμένη να προβεί σε αναγκαίες υποχωρήσεις στην άρνηση του αλυτρωτισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Σε πολιτικό επίπεδο, είπε ο κος Κατρούγκαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται εντός του πλαισίου που είχε τεθεί το 2007, όμως εξέφρασε και την άποψή του για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας: «αυτή την στιγμή υπάρχουν φωνές στην ΝΔ όχι μόνο του κου Σαμαρά, άκουγα εχθές τον κο Γεωργιάδη να χαρακτηρίζει ως αντικυβερνητική την διαδήλωση, ενώ ένας από τους όρους να είναι εθνική η προσπάθεια είναι προφανώς να επιδιώκεται η ομοψυχία και όχι οι διχασμοί. Αφετέρου είπε ότι πρέπει να επανεξεταστεί ναι το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να μπορούμε να έχουμε την εθνική συναίνεση σε αυτό που είναι και το εφικτό και αυτό που θα έπρεπε να επιδιώκουμε σε συνεννόηση με την άλλη πλευρά».


Παράλληλα, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι «φαίνεται να υπάρχει διάθεση για διαπραγμάτευση από την άλλη πλευρά –καλόπιστη- και πρέπει να δούμε αν αυτή θα ευοδωθεί» και ότι «αν δείχνει κάτι η εμπειρία της εικοσιπενταετίας  είναι ότι το όνομα λειτούργησε σαν εστία αλυτρωτισμού στην άλλη πλευρά, που όμως τροφοδοτεί και τα καύσιμα εθνικισμού και στην δική μας πλευρά. Οι ακραίοι της μιας πλευράς ενισχύουν τους ακραίους της άλλης. Ακριβώς για αυτό τον λόγο πρέπει να προωθήσουμε αυτό που θεωρείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις μια εθνικά συμφέρουσα λύση.

Εμείς θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε σχέση με το όνομα και το καλύτερο δυνατό είναι να διακρίνεται το όνομα της γειτονικής χώρας από την ιστορική ελληνική Μακεδονία και να μην επιτρέπει κανενός είδους αλυτρωτισμό».  

Καταλήγοντας ο κος Κατρούγκαλος, επέμεινε στο ότι πρέπει να εξευρεθεί η λύση-πακέτο και συγκεκριμένα, είπε: «πρέπει να προβλέψουμε συμφωνία πακέτο που να μην ανάγεται μόνο στο όνομα αλλά και σε οτιδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί να είναι όχημα αλυτρωτισμού.

Ως προς όμως την αναφορά του ονόματος Μακεδονία και υπάρχει στην προσωρινή ονομασία που έχουμε κάνει αποδεκτή και κακά τα ψέματα, Σλαβομακεδόνες δεν ονομάζαμε αυτούς τους ανθρώπους όταν τους ονομάζαμε πριν κάνουνε κράτος; Υπάρχει μια ευρύτατη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων από το 2007 στα δύο βασικά ζητήματα, σύνθετη ονομασία -όχι η άποψη η ακραία η απόλυτη αυτών που δεν θέλουν να υπάρχει σύνθετη ονομασία- και δεύτερον άρση όλων των υπόλοιπων θεμάτων που προχωρούν τον αλυτρωτισμό. Αν δείτε τις δηλώσεις και της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής επαναλαμβάνουν την προσήλωση τους στην θέση αυτή. Η μόνη πηγή διαφωνίας είναι στο εσωτερικό της ΝΔ. Δεν προδιαγράφω ως δεδομένο ότι θα έχουμε συμφωνία, απλώς αν έχουμε θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά για να είναι εθνικά συμφέρουσα». 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το