fbpx Φωνή από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΖΟΦΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ

Φωνή από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοτικό Συμβούλιο
Νομική ΔΠΘ
Νομική σχολή

Το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης υιοθέτησε η πλειοψηφία, δικό της ψήφισμα κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση

Δήμητρα Συμεωνίδου

Φωνή από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής κατά της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής, εκφράστηκε μέσω της υιοθέτησης ψηφίσματος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. Η εξαγγελία περί ίδρυσης νέας σχολής στην Πάτρα, απασχόλησε την συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου, του δημοτικού συμβουλίου. Εκεί ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης έκανε λόγο για μία απόφαση που "δεν στέκει", σχολιάζοντας την απόφαση Γαβρόγλου, κάνοντας λόγο για μία απόφαση μικροπολιτική και προβλέποντας ζοφερό μέλλον για τη Νομική Σχολή ΔΠΘ. Για παράλογη απόφαση που δεν απαντά στα αιτήματα του νομικού κόσμου και δεν γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια, έκανε λόγο η Ελένη Λάφτση.

Θα χρησιμοποιήσω ακατάλληλες λέξεις αν σχολιάσω τις αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης, είπε ο Κώστας Καραΐσκος και αρκέστηκε να δηλώσει ότι υιοθετεί το ψήφισμα. Θα αποδυναμώσει το ΔΠΘ, είπε για την απόφαση ίδρυσης νέας Νομικής, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Εμείς... η Πόλη" κος Θεοχαρίδης. 

Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, πλην των δύο της Λαϊκής Συσπείρωσης, υιοθέτησε το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης: Σε αυτό εκφράζεται, μεταξύ άλλων, η σαφής και κατηγορηματική αντίθεση στην απόφαση ίδρυσης τέταρτης Νομικής, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά, εργασιακά κριτήρια, αγνοεί τον υπερπληθωρισμό του νομικού επαγγέλματος, αυξάνει την ανεργία και την υποαπασχόληση που μαστίζει το νομικό κόσμο, αποστερεί των αναγκαίων πόρων τις υπάρχουσες νομικές σχολές υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη νομική σχολή και κατ’ επέκταση το  Δ.Π.Θ. το οποίο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή.

Απείχαν από την υιοθέτηση του παραπάνω ψηφίσματος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Φακιρίδης και Μαρία Παπαδόπουλου της Λαϊκής Συσπείρωσης και κατέθεσαν την παρακάτω πρόταση ψηφίσματος: 

"Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κομοτηνής εκτιμά ότι το κύριο είναι τι πανεπιστήμιο θέλουμε, τι Νομική θέλουμε, τι απόφοιτους και μελλοντικά εργαζόμενους θέλουμε.

Ένα ψήφισμα που περιορίζεται στο θέμα να μην ιδρυθεί καινούργιο τμήμα νομικής δεν απαντά στα ερωτήματα που θεωρούμε ότι είναι το κύριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα όπως η ίδρυση μιας πανεπιστημιακής σχολής, και εν προκειμένω της Νομικής, με τη λογική προεκλογικών υποσχέσεων η για δημιουργία εντυπώσεων. Μάλιστα την ίδια στιγμή παζαρεύει στη Θράκη ίδρυση νέων τμημάτων. 

Εμείς πιστεύουμε ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στην παγίωση της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημιακών μονάδων, τις ελλείψεις καθηγητών, τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, αλλά και την εργασιακή ζούγκλα που περιμένει τους απόφοιτους στη συγκεκριμένη περίπτωση της Νομικής. Και μη μας πουν ότι δεν έχουν λεφτά. Η κυβέρνηση δίνει 4,5 δις στους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, 1,6 δις στην υγιή επιχειρηματικότητα, μειώνει τη φορολογία των μετόχων και διατηρεί  το αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές".

Κατά την Λαϊκή Συσπείρωση "η συζήτηση και η τοποθέτηση να πούμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη 4η Νομική είναι ανεπαρκής και αποδυναμώνει την πάλη για αυτό που πραγματικά πρέπει να διεκδικήσει ο λαός που κατά τη γνώμη μας  είναι:
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών της Νομικής του Δ.Π.Θ γενικότερα.

Δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων και των κωδίκων σε όλους τους φοιτητές. Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων σημειώσεων με ευθύνη του Πανεπιστημίου.

Δωρεάν στέγαση σε σύγχρονες εστίες στην Κομοτηνή. Ανέγερση νέων εστιών. Ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για όσους περιμένουν δωμάτιο ή έκαναν αίτηση αλλά τα δωμάτια δεν επαρκούν.

Δωρεάν σίτιση για όλους. Με σταθερό κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον δρομολόγια για την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά μας από και προς τη σχολή.

Να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατάργηση της σημερινής μορφής της άσκησης και ένταξή της σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών. Άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κατάργηση των εξετάσεων στο Δικηγορικό Σύλλογο.

Όχι στην εξίσωση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια.

Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε