fbpx Ευρωπαϊκή Ένωση: Το πρόβλημα ή η λύση;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 9 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΘΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΟΚ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Το πρόβλημα ή η λύση;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεξάρτητη Νομική
Νομική
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Νίκος Ανδρουλάκης
Άκης Γεροντόπουλος
Λέσχη Κομοτηναίων

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Άκης Γεροντόπουλος μεταξύ των ομιλητών

Στον γεμάτο φοιτητές δεύτερο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων διεξήχθη η εκδήλωση της ΑΝΟΚ (Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής), που έβαλε στο τραπέζι ένα πολιτικό δίλημμα, το οποίο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη δημόσια συζήτηση. Πρόκειται για το δίλημμα «Ευρωπαϊκή Ένωση: Το πρόβλημα ή η λύση» και μεταξύ των ομιλητών που κατέθεσαν τις απόψεις τους ήταν ο Άκης Γεροντόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία που έχει υπάρξει και ευρωβουλευτής και ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ που είναι ευρωβουλευτής εν ενεργεία. Και οι δύο συμφώνησαν κατ’ αρχήν ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μονόδρομος, καθώς «ακόμα και αν χώρα μας φύγει από την Ένωση, τα προβλήματα που την απασχολούν θα συνεχίσουν να υπάρχουν», όπως είπε ο κος Ανδρουλάκης εννοώντας μεταξύ άλλων την οικονομική κρίση, το προσφυγικό αλλά και την προκλητικότητα της Τουρκίας. 


Σχολιάζοντας την Τουρκία ο κος Γεροντόπουλος εκτίμησε ότι η γειτονική χώρα, όπως και όποια άλλη το επιθυμεί έχει θέση στους κόλπους της Ένωσης μόνο αν σέβεται ότι γεγονός ότι «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται στους εξής τρεις άξονες: τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον αρχαίο ρωμαϊκό πολιτισμό και τον χριστιανισμό». Τόσο ο κος Ανδρουλάκης, όσο και ο κος Γεροντόπουλος παραδέχτηκαν ότι «έχουν γίνει λάθη» στην 70ετή πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ να συμπεριλαμβάνει σε αυτά την νομισματική ένωση. Χαρακτήρισε μάλιστα την δημιουργία της νομισματικής ένωσης στην ΕΕ ως «πρωθύστερη» για να εξηγήσει ότι «έπρεπε να είχε προηγηθεί αυτής μία οικονομική και κυρίως μία πολιτική ένωση». Αν και αφικνούμενοι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, η πολιτική ανομοιογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υφιστάμενη περίοδο, ήταν κοινή παρατήρηση των δύο πολιτικών, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την άνοδο των λεγόμενων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην πολιτική σκηνή της γηραιάς ηπείρου.

Σε αυτές βεβαίως συμπεριλήφθηκε και το φαινόμενο «Λεπέν» της Γαλλίας, με τον κο Ανδρουλάκη να εφιστά την προσοχή ημών, λέγοντας πως «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις αντίστοιχες της Μαρί Λεπέν, σε βαθμό που να έχουν την ίδια δυναμική με αυτήν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί στο μέλλον να δημιουργηθούν». Και οι δύο παρατήρησαν την ύπαρξη «της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων» με τον κο Γεροντόπουλο να δηλώνει ότι πρέπει όλοι να παλέψουμε για τη γεφύρωση του χάσματος και τον κο Ανδρουλάκη να παρατηρεί ότι πρέπει «να υπάρξει μία ισχυρή πολιτική ενοποίηση εντός της Ένωσης και επαναφορά αρχών όπως αυτή της αλληλεγγύης για το καλό των αδύναμων πολιτών και κυρίως των νέων».  Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Γεροντόπουλος τόνισε ότι πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις των χωρών μελών «πρέπει να αφήσουν στην άκρη τους μικροεγωισμούς και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της ενωμένης Ευρώπης εφόσον αυτό είναι το κοινό όραμά τους». 


Στην εκδήλωση, η οποία ήταν η τελευταία της ΑΝΟΚ για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, μίλησαν επίσης ο Δημήτρης Μπαρδακίδης, επικεφαλής του Europe Direct Ξάνθης καθώς και ο Παναγιώτης Δουδώνης, υποψήφιος διδάκτωρ Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος μίλησε μέσω βίντεο, ενώ δόθηκε ο λόγος και στους παριστάμενους φοιτητές προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην