fbpx Έβρος: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δομή φιλοξενίας μεταναστών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021 - 10:00
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Έβρος: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δομή φιλοξενίας μεταναστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών
Έβρος
Συνοριοφύλακες
ΚΥΤ Φυλακίου

Ακόμη και οι ίδιοι οι συνοριοφύλακες λένε όχι

Ένα από τα πιο σημαντικά «όχι» προστέθηκε στη σειρά των αρνητικών τοποθετήσεων στο ενδεχόμενο επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου και δημιουργίας δομής φιλοξενίας μεταναστών. Αυτό είναι το «όχι» της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου, η οποία όπως δηλώνει σε αναλυτική ανακοίνωσή της «παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία την απροσδόκητη, ακατανόητη και επικίνδυνη απόφαση επέκτασης της υπάρχουσας δομής, όπου ουσιαστικά πρόκειται για την δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας 1.500 παράνομων μεταναστών στην τοπική κοινότητα Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας».

Η Ένωση χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης κι Ασύλου Νότη Μηταράκη «ακατανόητη» και εξηγεί ότι την θεωρεί ως τέτοια «διότι έρχεται να ακυρώσει την επιτυχή προσπάθεια των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν την βίαιη, μαζική και κατευθυνόμενη εισβολή χιλιάδων παράνομων μεταναστών από το μεθοριακό σημείο των Καστανέων και κατά μήκος της συνοριογραμμής του Έβρου, το Μάρτιο του 2020 και ακυρώνει, όσα έχει επιτύχει η κυβέρνηση μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον τομέα της διασφάλισης της ακεραιότητας των συνόρων και την αποτελεσματικότερη αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, με την ενίσχυση και επέκταση του φράχτη στο νότιο τμήμα του Έβρου, την εγκατάσταση νέων εξελιγμένων συστημάτων επιτήρησης και ελέγχου των συνόρων, την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων και την επικείμενη πρόσληψη άλλων 600 συνοριοφυλάκων, στην πλειοψηφία τους παιδιών από τον Έβρο και τη Θράκη, την ανανέωση του στόλου των υπηρεσιακών οχημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού».

Την «γραμμή» των συνοριοφυλάκων επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, κι ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. «Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μία πέμπτη φάλαγγα στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις
Εκτός από τους συνοριοφύλακες, από κάθε κατεύθυνση πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά του κυβερνητικού σχεδίου. Θυμίζουμε πως το επόμενο Σαββατοκύριακο στον Έβρο αναμένεται να περιοδεύσει ο υπουργός Ν. Μηταράκης.

Επιστολή στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου απέστειλε η παράταξη του Κωστή Σιμιτσή «Περιφέρεια σε Δράση» (που συνδιοικεί με την παράταξη του περιφερειάρχη). «Συμμεριζόμαστε την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας ολόκληρου του Έβρου που προκάλεσε η εξαγγελία της κυβέρνησης για την επέκταση της δομής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ορεστιάδα. Θεωρούμε πως εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας την ίδια στιγμή που η περιοχή συνεχίζει να περιθωριοποιείται και να αιμορραγεί δημογραφικά χωρίς να εφαρμόζεται κανένα ειδικό σχέδιο τοπικής ανάπτυξης. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αρνητικοί», αναφέρει μεταξύ άλλων η παράταξη.

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσε το Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων Εβριτών ΠΑΜΘ και πιο συγκεκριμένα οι πρόεδροι των Συλλόγων Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών. «Εκφράζοντας τη σκέψη όλων των μελών των συλλόγων μας, μεταφέρουμε τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλους τους φορείς του Έβρου που αυτές τις ώρες, βγήκαν μπροστά για να εκφράσουν την ανησυχία τους και την αντίθεσή τους για την επέκταση του ΚΤΣ Ορεστιάδας και την αύξηση του αριθμού των προσφύγων-μεταναστών που αυτό θα εξυπηρετεί σε μια ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή, μόλις 15 χιλιόμετρα από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενό τους.

Τί σημαίνει βελτίωση υποδομών;
Την ίδια ώρα πρωτοβουλία «εξεύρεσης λύσης» -όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του- στο θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου,  εν όψει της επίσκεψης του υπουργού, ανέλαβε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης. Στο πλαίσιο αυτό ο Βουλευτής επισκέφθηκε είχε επαφές με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Κώστα Βενετίδη. Νωρίτερα ο βουλευτής «είχε επισκεφτεί το ΚΥΤ Φυλακίου, όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή του Κωνσταντίνο Δημητριάδη για τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου και τις ελλείψεις βασικών υποδομών και προσωπικού. Ο βουλευτής συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων του ΚΥΤ και το ιατρικό προσωπικό (που του ανέπτυξαν τα προβλήματά τους και τις πιεστικές συνθήκες εργασίας) και ξεναγήθηκε στους χώρους του, διαπιστώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών», σύμφωνα με το γραφείο τύπου του.

Χθες, συναντήθηκε με τον κο Μηταράκη στο υπουργείο, όπου «του ανέπτυξε τις θέσεις των φορέων του νομού, και του τόνισε πως όλοι στον Έβρο συμφωνούν στην ανάγκη αναβάθμισης και ενίσχυσης των υποδομών του ΚΥΤ και πρόσληψης επιπλέον προσωπικού και ότι το σημείο στο οποίο υπάρχει κάθετη αντίθεση, και στο οποίο θα πρέπει αυτός να υποχωρήσει είναι το θέμα της πληθυσμιακής μεγέθυνσης της δομής». Πάντως, το τι σημαίνει «βελτίωση υποδομών» και εάν αυτός θα είναι εν τέλει ο εκ πλαγίου τρόπος για την δημιουργία hotspot στον Έβρο, θα αποδειχθεί μέσα στο 2021.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ευχάριστη προς το παρόν όμως είδηση, για  την ακύρωση της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο,  την έδωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, αποδίδοντας την απόφαση της μη επέκτασης και αύξησης της χωρητικότ