fbpx Έβρος: Επιμένει σε «κλειστή δομή μεταναστών» ο υπουργός
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
«ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Έβρος: Επιμένει σε «κλειστή δομή μεταναστών» ο υπουργός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΔ ΑΜΘ
Νότης Μηταράκης
Βασίλης Μαυρίδης

Τι αναφέρει σε επιστολή του με αποδέκτη τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ

Διονύσης Βοργιάς

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη αναφορικά με την μεταναστευτική κρίση.

Στην επιστολή ο υπουργός τονίζει ότι «η μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 80% το 2020, η επέκταση και αναβάθμιση του φράκτη στον Έβρο, οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων, καθώς και η λειτουργία κλειστών / ελεγχόμενων δομών συμβάλουν αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ακρίτες. Σημειώνει δε, ότι στον Έβρο κλειστά κέντρα λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, ενώ το Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2012».

Ο υπουργός επιμένει στον ανακοινωθέντα σχεδιασμό τον οποίο διαφημίζει ως αναβάθμιση και συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Με τα προτεινόμενα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων και ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, για ευνόητους λόγους, παραμένει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Θράκη. Ούτε, φυσικά, μεταφορά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας προς το Φυλάκιο. Όπως επίσης τονίζεται ότι δεν σχεδιάζεται να μεταβληθεί ο αριθμός των προσωρινά διαμενόντων, σε σχέση με την σημερινή χωρητικότητα της δομής. Η επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού, θα ορίσει με ακρίβεια το έργο. Η συνολική πολιτική αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης πλέον παράγει εμφανή αποτελέσματα και κάθε ενέργεια μας στοχεύει στον περιορισμό των ροών προς τη χώρα μας και στην διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας».

Στην επιστολή του, ο κος Μηταράκης γνωστοποίησε στον κο Μαυρίδη την πρόθεσή του να ενημερώσει τα μέλη της ΠΕΔ ΑΜΘ για την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, κατά την συνεδρίαση της Ένωσης. Παράλληλα, κοινοποίησε την πρόθεση του στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου. Θυμίζουμε πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεταβεί στον Έβρο από 16 έως 18 Ιανουαρίου μετά από σχετική πρόσκληση.

Αντιδρά η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
Οι αντιδράσεις πολιτικών, φορέων, συλλόγων κι απλών πολιτών συνεχίζονται. Η  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση γνωστοποιώντας την εναντίωσή της στην επέκταση της υφιστάμενης δομής καταγραφής μεταναστών στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας και στην μετατροπή της σε μόνιμη δομή φιλοξενίας τους.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αυτής ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Αντ/γος ε.α. Σταύρος Κουτρής συνέταξε και απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό με κοινοποίηση στους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αντέδρασε άμεσα και το ίδιο απόγευμα σε τηλεφωνική του επικοινωνία ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το εν λόγω θέμα. Συγκεκριμένα δεσμεύθηκε ότι «δεν θα δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας, αλλά θα γίνει επέκταση του υφισταμένου από 2016 Κέντρου Καταγραφής, ώστε σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις να μπορούν να καταγραφούν με ασφάλεια μεγαλύτερες αφίξεις από το συνηθισμένο που πιθανόν να δεχόταν η περιοχή. Δέχτηκε δε να αποστείλει εγγράφως αυτές τις θέσεις και συνημμένα παρουσιάζεται η σχετική επιστολή. Το μεταναστευτικό είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και από ανθρωπιστική αποστολή κατάντησε πρόβλημα ασφαλείας με επιδράσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Οι θέσεις της ΕΑΑΣ είναι καταγραμμένες στην επιστολή και θα παρακολουθεί το θέμα με μεγάλη προσοχή», ανέφερε σχετικά η ΕΑΑΣ.

Άλλα τρία «όχι» από την Αλεξανδρούπολη
Κατά της δημιουργίας hotspot στον Έβρο τίθενται με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης και με ψήφισμά της η Τοπική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης δηλώνει «την έντονη αντίθεσή του στην αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να επεκτείνει το υφιστάμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στον οικισμό Φυλάκιο του Β. Έβρου. Η περιοχή εδώ και πολλά χρόνια έχει σηκώσει μεγάλο φορτίο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δίνοντας παράλληλα καθημερινά και μεθοδικά έναν τεράστιο αγώνα ως προς την αποτροπή και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών […]».

Η Κοινότητα Αλεξανδρούπολης «με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί την αιφνιδιαστική απόφαση δημιουργίας δομής φιλοξενίας 1.500 παράνομων μεταναστών στην τοπική κοινότητα Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας δίπλα στην υφιστάμενη δυναμικότητας 240 ατόμων […]. Οι Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας, όπου τον προηγούμενο Μάρτιο παρακολούθησε όλη η Ευρώπη την εργαλειοποίηση τόσων χιλιάδων ανθρώπων να προσπαθούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα, απέχουν μόλις 16 χιλιόμετρα από το Φυλάκιο. Μια ταυτόχρονη εξέγερση και 2000 μεταναστών σε κοντινή απόσταση θα ελαχιστοποιούσε τα περιθώρια άμυνας του νομού μας, επομένως της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης. Κανένα ανταποδοτικό όφελος δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο που θα διατρέχει εφεξής η περιοχή μας. Έχουμε μάθει να ζούμε με τον κίνδυνο εκτός των συνόρων μας, όχι όμως και εντός αυτών […]». Η Κοινότητα Αλεξανδρούπολης εκφράζει την αντίθεσή της στο κυβερνητικό σχέδιο και λέει: «1) Όχι στη δημιουργία νέας δομής. 2) Όχι στην αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων δομών, ούτε στο Φυλάκιο, ούτε στον Έβρο, ούτε στη Θράκη. 3) Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών. Ζητάμε: Οριστική ανάκληση της επικίνδυνης απόφασης τώρα».

Επίσης, στον σχεδιασμό εναντιώνεται και το Επιμελητήριο Έβρου, το οποίο δηλώνει «την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας καθώς και σε τυχόν ενδεχόμενο δημιουργίας άλλης δομής οπουδήποτε στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη συμβολής όλων στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, όμως θεωρούμε ότι ο Έβρος ήδη συμβάλλει τα μέγιστα στον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς α) ήδη φιλοξενεί μία μεταναστευτική δομή (ΚΥΤ Φυλακίου) και β) αποσόβησε ομοθυμαδόν την τεράστια κρίση των Καστανεών (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2020). Καλούμε την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει άμεσα τον σχεδιασμό της και να περιοριστεί στην αναβάθμιση των δομών/υπηρεσιών του υπάρχοντος ΚΥΤ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί η χωρητικότητά του […]».

«Απόλυτη εμπιστοσύνη στον Κ. Μητσοτάκη» από τις ΝΟΔΕ
Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των προέδρων ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης παρουσία του αναπληρωτή γραμματέα Οργανωτικού Β. Ελλάδος Κωνσταντίνο Φωτίου και των συντονιστών των οργανώσεων Έβρου- Ροδόπης Δημήτρη Χατζίδη  και Καβάλας - Ξάνθης - Δράμας Γεώργιο Λυπηρίδη, σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τη δομή στο Φυλάκιο Έβρου.

Μετά την τηλεδιάσκεψη διατυπώθηκε η «απόλυτη εμπιστοσύνη» των προέδρων στην κυβέρνηση, οι οποίοι είναι κι οι μόνοι που παρουσιάζονται υπέρ του κυβερνητικού σχεδιασμού. Η ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και σήμερα έχει δείξει με κάθε τρόπο την ιδιαίτερη ευαισθησία της για την Περιφέρεια μας σε όλα τα επίπεδα προσπαθώντας με μεγάλη επιτυχία να προσδώσει στην  πατρίδα μας την δυναμική και την προοπτική που της αξίζει μέσω της στήριξης των επενδύσεων για τον τόπο αλλά και του αναπτυξιακού σχεδιασμού που έχει η Κυβέρνηση για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Κορωνίδα όλων των προσπαθειών είναι η ορθή, έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων σε όλα τα επίπεδα, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη ετοιμότητα στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων δίνοντας παράλληλα καθημερινά και μεθοδικά έναν τεράστιο αγώνα ως προς την αποτροπή και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αλλά και τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στα οποία έχει κάνει άλματα προόδου.  

Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τη δομή στο Φυλάκιο Έβρου και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πολιτική της Κυβέρνησης μας, με τον ευρύτερο αμυντικό σχεδιασμό που υλοποιείται, δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την μεταβολή στην  πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής και θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική μας δυνατότητα απέναντι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας».

«Καρφί» πρώην βουλευτή της ΝΔ
Μπορεί οι ΝΟΔΕ να πειθαρχούν στην κομματική γραμμή, πλην όμως ήδη έχουν καταγραφεί οι αντιδράσεις -δυναμικές ή μη- των τριών βουλευτών Νέας Δημοκρατίας του Έβρου.

Από τον «γαλάζιο» χώρο έρχεται να προστεθεί μία ακόμη αντίδραση και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό τόνο. Αυτή την φορά ο πρώην βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας (και πρώην υφυπουργός) Κυριάκος Γεροντόπουλος, με σύντομη ανάρτησή του στο facebook, ήταν κατηγορηματικός ως προς τον σχεδιασμό τέτοιας δομής.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Σήμερα, ερωτήθηκα από δημοσιογράφους για την θέση μου όσον αφορά την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου (δομή προσφύγων) του νομού μας. Η απάντησή μου είναι η εξής: Είναι τόσο μεγάλο λάθος, που οι μικροί άνθρωποι δεν μπορούν να το δουν. Απλώς όταν θα το πληρώνει ο τόπος, αυτοί δεν θα υπάρχουν».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές