fbpx Ερδέμ Χουσεΐν: «Αμέτοχος και αδιάφορος» ο δήμαρχος για τα αιολικά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 10 Ιουνίου, 2021 - 09:00
ΔΗΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ

Ερδέμ Χουσεΐν: «Αμέτοχος και αδιάφορος» ο δήμαρχος για τα αιολικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερδέμ Χουσεΐν
αιολικό πάρκο

«Παράνομο και άκυρο» το πρωτόκολλο συνεργασίας για τα αιολικά στον Κέχρο σύμφωνα με την αντιπολίτευση

Ολομέτωπη επίθεση στον δήμαρχο Αρριανών Αμέτ Ριτβάν για την στάση του απέναντι στις ολοένα και περισσότερες αιτήσεις κατασκευής νέων αιολικών στην περιοχή, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ερδέμ Χουσεΐν. Ο αυτοδιοικητικός, αφότου θύμισε πως προσφάτως εισήχθησαν για γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο πέντε νέα αιολικά πάρκα στον Δήμο Αρριανών, κατηγόρησε ευθέως τον δήμαρχο για αδιαφορία ως προς το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Δήλωσε: «Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών, ο μοναδικός θεσμοθετημένος εκφραστής του συνόλου του Λαού του Δήμου παραμένει αμέτοχο. Αμέτοχο, διότι ο Νόμος δεν του δίνει αρμοδιότητα, αλλά και γιατί υπάρχει πλήρης αδιαφορία από την σημερινή υπό τον κο Αμέτ Ριτβάν, διοίκηση του Δήμου που ανέχεται να αποφασίζουν άλλοι για την τύχη μας. Πρόσφατα και με δικές μας αλλεπάλληλες προσπάθειες το Δημοτικό συμβούλιο Αρριανών ζήτησε την γνωμοδότηση των κοινοτικών συμβουλίων των άμεσα θιγομένων οικισμών τα οποία γνωμοδότησαν αρνητικά στα σχέδια των εταιρειών. Αρνητικά όχι με δογματικό τρόπο, αλλά με την υπόδειξη να τηρηθούν από τις εταιρείες μεγαλύτερες αποστάσεις από κατοικημένους οικισμούς και ανθρώπινες δραστηριότητες και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον που είναι η πηγή ζωής του τόπου μας».

Συγχρόνως, η παράταξη εκφράζει ερωτηματικά, γιατί ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για τις ανεμογεννήτριες κοντά στη Γρατινή, με το επιχείρημα ότι είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, γνωμοδότησε θετικά για τις ανεμογεννήτριες στον ορεινό όγκο, παρότι είναι κι αυτές πλησίον κατοικημένων χωριών.

«Παράνομο και άκυρο» το πρωτόκολλο στον Κέχρο
Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν στον Κέχρο, όπου ενώ οι κάτοικοι είπαν αρχικά όχι στις ανεμογεννήτριες, κατόπιν… άλλαξαν τη στάση τους.

Αναλυτικά, η παράταξη σημειώνει: «Παρακολουθήσαμε τα όσα συνέβησαν στη Δημοτική Κοινότητα Κέχρου. Στις 23 Φεβρουαρίου διαβάσαμε ομόφωνο ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου που διατύπωσε την άποψη ότι οι ανεμογεννήτριες ενοχλούν, διότι είναι αντίθετες με το αναπτυξιακό όραμα των κατοίκων της περιοχής και ότι πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο 23 μόλις μέρες μετά, στις 18 Μαρτίου 2021, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κέχρου μαζί με τον Αντιδήμαρχο του Κέχρου υπέγραψαν ένα λεγόμενο “Πρωτόκολλο Συνεργασίας” με το οποίο συμφώνησαν με την ενδιαφερόμενη εταιρεία να κάνει κάποια Δημόσια έργα και να δωρίσει στην Κοινότητα, ένα μηχάνημα έργου, 50 tablets και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές». Σύμφωνα με τον Ερδέμ Χουσεΐν το υπογεγραμμένο πρωτόκολλο πάσχει νομικά. «Κατά την άποψή μας, το πρωτόκολλο αυτό είναι παράνομο, ανίσχυρο, και άκυρο και οι υπογράφοντες ενδεχομένως πρέπει να ελεγχθούν και πειθαρχικά από τα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή σε κάθε περίπτωση να ελεγχθούν από τον Δήμαρχο και να ανακληθούν στην έννομο τάξη. Για την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας αρμόδιο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο αυτό. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας και το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν έχουν νομική υπόσταση και κανένα δικαίωμα δικαιοπραξίας ή συμφωνίας», υποστήριξε.

Κάτοικοι Οργάνης: Να μην ξεπεραστεί το πλαφόν
Στο περιθώριο της ανακοίνωσης, η παράταξη επίσης γνωστοποίησε ότι «πρωτοεμφανιζόμενη στον τόπο μας εταιρεία ζήτησε την συναίνεση του Δήμου Αρριανών στην υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας για την δημοτική ενότητα Οργάνης κατά 22%. Δηλαδή στην έγκριση για τοποθέτηση περισσότερων ανεμογεννητριών από τις ήδη πολλές που προβλέπει για την Οργάνη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)».

Πάντως, στην περίπτωση αυτή υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση του κοινοτικού συμβουλίου Οργάνης, με τους κατοίκους να ζητούν να μην ξεπεραστεί το πλαφόν της ΡΑΕ, που υιοθέτησε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών.

Η θέση της παράταξης
Ως προς την θέση της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αρριανών, έχει ως εξής: «Ναι στα αιολικά πάρκα, ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρώτα όμως, να προστατέψουμε τους ανθρώπους, τις δραστηριότητές τους και τη φύση που μας ανήκει».

Και αναλυτικά: «Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα  της Αιολικής Ενέργειας, με την προϋπόθεση ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται σε αποστάσεις ασφαλείας από τους οικισμούς, προκειμένου να μην προκαλούν αισθητική ρύπανση και ενοχλητικό θόρυβο που γίνεται αισθητός κυρίως τη νύχτα, όταν οι άνθρωποι ησυχάζουν και αναπαύονται, να μην θίγουν ευαίσθητες οικολογικά περιοχές και να μην έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των κατοίκων για άλλου είδους ανάπτυξη, χωρίς την παρουσία αυτών των γιγάντιων ανεμογεννητριών. Οι κάτοικοι του ορεινού όγκου γεννήθηκαν μέσα σε δάση με δέντρα και βοσκοτόπια, όχι μέσα σε δάση ανεμογεννητριών».


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές