fbpx Επιστολή στον υπουργό για τα αδέσποτα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, 2017 - 17:33
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Επιστολή στον υπουργό για τα αδέσποτα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σπάρτακος
Αδέσποτα
Κομοτηνή
επιστολή

«Τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών παραβιάζονται καθημερινά με τρόπο αδιανόητο, με περιορισμό των κινήσεών τους, με τον μόνιμο φόβο και με σοβαρούς τραυματισμούς» αναφέρεται στην επιστολή

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου για το ζήτημα των αδέσποτων σκύλων απέστειλε η Δημοτική Παράταξη «Σπάρτακος». «Τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών παραβιάζονται καθημερινά με τρόπο αδιανόητο, με περιορισμό των κινήσεών τους, με τον μόνιμο φόβο και με σοβαρούς τραυματισμούς» αναφέρεται στην επιστολή και σημειώνεται πως «είναι επιτακτική ανάγκη να πράξετε κάτι ως υπουργείο, η μετάθεση των ευθυνών στους δήμους (που πάνε κατηγορούμενοι στα δικαστήρια) δεν είναι λύση».
Στην επιστολή περιγράφεται το πρόβλημα ως εξής: Στην Ελλάδα σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους εκατομμύρια αδέσποτα. Φιλοζωικά σωματεία  προσδιορίζουν τον αριθμό σε τρία εκατομμύρια, άλλες εκτιμήσεις υπολογίζουν περίπου τα μισά, κάπου αναφέρονται 500.000 αδέσποτοι σκύλοι αλλά δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση του αριθμού των αδέσποτων στη χώρα.


Τα αδέσποτα ζώα και ιδιαίτερα οι σκύλοι (εφόσον οι γάτες θεωρούνται πιο αυτόνομες στην εξεύρεση φαγητού και στέγης), νοιώθουν οικεία να ζουν δίπλα στον άνθρωπο, να τρέφονται από αυτόν και να αλληλεπιδρούν ποικιλοτρόπως. Η συμβίωση των ανθρώπων με τους «ελεύθερους» σκύλους είναι μια κατάσταση που ακόμα δεν έχει αντιμετωπισθεί με την δέουσα σοβαρότητα. Στη χώρα μας είναι ακόμη υπό συζήτηση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της κατάστασης που στην Δυτική Ευρώπη ή στην Βόρεια Αμερική είναι απλώς αδιανόητη. Ας δούμε τα επιμέρους προβλήματα.


1. Επιθέσεις κατά ανθρώπων. 2. Απειλή κατά ανθρώπων. 3. Υγιεινή, ευταξία, καθαριότητα της πόλης. 4. Υποβάθμιση της ζωής των ζώων. 
Στην επιστολή κατατίθεται συγκεκριμένη πρόταση: Αλλαγή του νόμου, ειδικά του αντιφατικού, αναποτελεσματικού και ανεφάρμοστου άρθρου 9, με στόχο να καταργηθεί η πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα (και τραγική ως προς τα αποτελέσματα που βιώνουμε) τακτική «σύλληψη-στείρωση-απελευθέρωση». Να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίων δημοτικών, σε συνεργασία με σύννομα φιλοζωικά σωματεία, όπου θα ζουν ΟΛΑ τα αδέσποτα για κάποιο χρονικό διάστημα που θα προσδιοριστεί (σε συνάρτηση με τους διατιθέμενους πόρους), μέχρι να βρεθεί ανάδοχος κι εφόσον η υποδομή αντέχει. Η ευρωπαϊκή πρακτική - π.χ. της Βρετανίας -  μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό για την διαχείριση της όλης κατάστασης. 


Ευκταία θα ήταν και η αλλαγή των άρθρων 20-21 με προσαρμογή των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων και των προστίμων στα πλαίσια της λογικής και της πραγματικότητας, αφού σήμερα πολλές παραβιάσεις της νομοθεσίας είναι ο σχεδόν απαράβατος κανόνας για κάθε εμπλεκόμενο. Είναι επίσης απαράδεκτο οι ποινές για κακοποίηση ζώων να είναι βαρύτερες από εκείνες κατά ανθρώπων, όπως και η προνομιακή για τις πρώτες περιπτώσεις μεταχείριση από πλευράς Δικαιοσύνης (αυτεπάγγελτη δίωξη, μήνυση χωρίς παράβολο…) 
Ζούμε τα τελευταία χρόνια την ιδιότυπη δικτατορία που επέβαλε στην ελληνική κοινωνία μια ομάδα πίεσης (lobby) με ακραίες «φιλοζωικές» απόψεις, ενάντια τόσο στο αξιακό σύστημα της χώρας μας όσο και σε κείνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η πολιτεία δια των αρμοδίων οργάνων της πρέπει να ανατάξει την βλάβη πριν φτάσουμε σε καταστάσεις ανεπιθύμητες, τύπου Ρουμανίας.


Την επιστολή εκ μέρους της Παράταξης Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής Σπάρτακος υπογράφουν οι Πάρης Καλοδημίδης, Κώστας Καραΐσκος.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προτροπή των προέδρων των επιμελητηρίων ΑΜΘ στον περιφερειάρχη « να γίνει Τζιτζικώστας»,  ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που  πλήττονται απ