fbpx Επιμήκυνση για το χρέος και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 23 Ιουνίου, 2018 - 10:00
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ EUROGROUP

Επιμήκυνση για το χρέος και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μνημόνιο
ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση
Αλέξης Τσίπρας

Θετικό: Μειώθηκε το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους - Αρνητικό: Το χρέος δεν μειώθηκε


Εκ διαμέτρου αντίθετες ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - ΝΔ, θετική ανταπόκριση από τον διεθνή τύπο και το ελληνικό χρηματιστήριο
 

Απόφαση με την οποία το ελληνικό χρέος παραμένει ως έχει αλλά δίνεται παράταση - και άρα μεγαλύτερη ελευθερία - στην Ελλάδα, προκειμένου να το αποπληρώσει, ενόσω όμως η εποπτεία συνεχίζεται, πήρε το Eurogroup τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετά από πολύωρη συνεδρίαση. 

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην αβεβαιότητα βάζει η συμφωνία για το ελληνικό χρέος που επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup και εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. "Η 21η Ιουνίου του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό αναγνωρίζουν ήδη όλοι οι έγκριτοι διεθνείς αναλυτές", αναφέρουν ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σημειώνουν πως όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ισορροπίας και προσθέτουν: "Σημαίνουν, όμως, ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει οριστικά τα μνημόνια και τη λιτότητα. Σημαίνουν ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Σημαίνουν ότι ξημέρωσε μία καινούργια ημέρα για τον ελληνικό λαό". 
Πάντως σε πανηγυρικό κλίμα γιόρταζε η κυβέρνηση την επιτυχία αυτή, με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο και τα χαμόγελα περίσσευαν από τα κυβερνητικά στελέχη.  

Την «ιστορική απόφαση» του Eurogroup, που καθιστά «το χρέος βιώσιμο», ανέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, φορώντας γκρενά γραβάτα.

Η "χώρα γυρίζει σελίδα" και αυτό είναι μια νίκη "κυρίως όσων υπέφεραν οκτώ χρόνια τώρα και σε αυτούς θέλουμε να απευθυνθούμε και να τους στηρίξουμε" τόνισε στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του.


"Η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες" τόνισε ο πρωθυπουργός, ερμηνεύοντας τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία για τη «μεταμνημονιακή εποπτεία» και τα οποία έχουν δεχθεί κριτική. Επέμεινε ότι στο εξής αποκλειστικά υπεύθυνη για τη χάραξη των πολιτικών, ώστε να πετύχει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα, θα είναι η ελληνική κυβέρνηση.
"Δεν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χτες, της σπατάλης και των πελατειακών σχέσεων, της γενικευμένες φοροδιαφυγής και της διαφθοράς" είπε ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι αποτελεί και κυβερνητικό στόχο η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, επομένως η αναφορά τους στη συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί πρόβλημα.

Από την πρώτη γραμμή έλειπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λόγω του χθεσινού ξενυχτιού. "Του άξιζε η τιμητική άδεια που του έδωσα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ευχαρίστησε τους άμεσα εμπλεκόμενους με το μνημόνιο υπουργούς και στελέχη, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν, με σημαντικό προσωπικό αρκετές φορές κόστος.

Αίσθηση προκάλεσε και η προσωπική αναφορά του πρωθυπουργού στον Πάνο Καμμένο και στην κυβερνητική συνεργασία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη φράση "Πάνο, να ξέρεις έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε και πολλές μάχες να δώσουμε" εστιάζοντας στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

"Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα", είπε ο Αλ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, βγάζοντας σε μια συμβολική κίνηση την γραβάτα που για πρώτη φορά έβαλε χθες.

 

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί πως δεν μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ασκεί η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως περιμένει με αγωνία αν στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει όσα δυστυχώς επιβεβαίωσε το Eurogroup, επισημαίνοντας πως σε έξι μήνες από σήμερα θα επιβληθεί νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση στο αφορολόγητο και πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060. Γι' αυτό "το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την τρόικα, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα" προσθέτει. "Η συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014, αν ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να δοκιμάσει στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του. Ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και τη χρειάζεται τώρα", καταλήγει.

 

Η ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Δ. ΧΙΟΝΗ

Μία ψύχραιμη και κατανοητή ανάλυση - στον απόηχο της συμφωνίας - έκανε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο Διονύσης Χιόνης. "Κακό δεν είναι", είπε εξαρχής για την συμφωνία και εξήγησε: "Ό,τι παίρνουμε και βοηθάει στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης δεν είναι κακό, είναι καλό".

Αναφορικά με τα θετικά της συμφωνίας είπε: "Είχε προϋπολογιστεί ότι θα πληρώνουμε 15% του ΑΕΠ ως συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τώρα πάει κάτω από το 10%. Κι αυτό είναι κάτι. Κι επίσης κάτι είναι πως παίρνουμε ταμειακό απόθεμα του ύψους των 24,1 δις που πάνε για το 'μαξιλάρι' και για την περίπτωση κατά την οποία η ελληνική οικονομία δεν καταφέρει, μέχρι το 2022, να καλύψει τα τοκοχρεολύσιά της από τις αγορές". Εξήγησε ότι με αυτή την απόφαση αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης και πως η απόφαση είχε θετική αποδοχή από την αγορά, καθώς τα spreads έπεσαν, το χρηματιστήριο ανέβηκε, τα επιτόκια έπεσαν.

Κατόπιν όμως ανέδειξε και το αρνητικό στοιχείο, ότι το χρέος καθαυτό δεν μειώθηκε ούτε ευρώ: "Ο όγκος του χρέους δεν έχει μειωθεί. Το χρέος παραμένει στα 330 δις ευρώ, που είναι ένα μεγάλο χρέος. Υποθέτω και θέλω να ελπίζω ότι το ...2069 θα το λύσουμε. Αλλά εδώ πέφτουμε έξω στους ρυθμούς ανάπτυξης εντός εξαμήνου, άρα αντιλαμβάνεστε πόσο πιο δύσκολο είναι μέχρι το 2069. Άρα, εν κατακλείδι, το ζήτημα του όγκου του χρέους δεν λύθηκε, απλώς πήραμε παρατάσεις".

"Όλες οι επιλογές και οι παρεμβάσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος", συμπέρανε, για να καταλήξει πως η απόφαση είναι τουλάχιστον "μια ανάσα".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε