fbpx Εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Τσίπρας

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλατύ προοδευτικό κίνημα, με μέλη που να αντιστοιχούν στην ευρεία βάση του κόμματος

Στην ανάγκη μετασχηματισμού του κόμματος αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τις αρχές μας, αλλά τη φόρμα για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αξίες. Μετασχηματισμός σημαίνει, τόνισε, «να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή», «όχι να παραμείνουμε θάμνος, να κρατήσουμε τις ρίζες μας αλλά να μη φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, με ρίζες βαθιές και δυνατές αλλά με τα κλαδιά του να ανοίγονται και να σκεπάζουν όλο το προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο». 

Σχολιάζοντας την αναντιστοιχία ψηφοφόρων-οργανωμένων μελών, τόνισε ότι δεν είναι αριστερό «να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους και ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις και έξω το εκκλησίασμα». Τόνισε ότι δεν ζητά «να υποστείλουμε τις σημαίες των ιδεών μας», αλλά να γίνουν πιο επαναστατικές, όχι μόνο κόκκινες αλλά και πράσινες, όχι απ' το πράσινο του ΠΑΣΟΚ, γιατί «κανένας δε θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς, αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της αριστεράς».

«Θέλουμε ένα κόμμα μαζικό», είπε θέτοτας ως αρχικό εφικτό στόχο τα μέλη να αριθμούν τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων. Μίλησε για κόμμα νεανικό, λαϊκό, δημοκρατικό και σύγχρονο, με ισχυρή ταυτότητα, αριστερό, πράσινο, «που θα αποτελεί κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στο τόπο μας». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ντε φάκτο με το πολλαπλασιασμό των μελών μας, που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο συνέδριο επανίδρυσης, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα τεθούν στη κρίση των μελών τα πάντα».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε την ήττα του κόμματός του στο ότι «ένα μέρος του ελληνικού λαού, που προσδοκούσε από μας πιο γρήγορη και πιο αισθητή βελτίωση της ζωής του, απογοητεύτηκε, απομακρύνθηκε, μετακινήθηκε εκλογικά, κάτω και από τον εχθρικό προπαγανδιστικό βομβαρδισμό».  Ωστόσο τόνισε ότι «μόνο στρατηγική ήττα δεν έχουμε» γιατί «όχι απλά αντέξαμε, αλλά με την εμφατική υπογραφή ενός μεγάλου τμήματος του λαού μας, παραμένουμε η μεγάλη δύναμη της δημοκρατίας, και της προόδου στο τόπο μας».

Για το λόγο αυτό έκανε λόγο για «συμβόλαιο αλλά και εντολή να μετασχηματιστούμε με γοργά βήματα από ένα κόμμα μικρό με τεράστια εκλογική επιρροή σε ένα κόμμα που θα μπορεί να χωρέσει τις αγωνίες αυτού του κόσμου. Από ένα κόμμα που οργανωτικά μετά βίας σηκώνει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του 5%, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και τη κοινωνία».

«Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε» επανέλαβε και απευθύνθηκε στην ΚΕ για το τι εννοεί.  «Το βράδυ των εκλογών λοιπόν μίλησα για εντολή μετασχηματισμού και σήμερα οφείλω να σας ξεκαθαρίσω τι εννοώ όταν μιλάω για μετασχηματισμό (...) Εννοώ να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή. Να το επανιδρύσουμε. Να κάνουνε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. 

Να τα εμπλουτίσουμε. Να κρατήσουμε τις ρίζες μας αλλά να μη φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, όχι να παραμείνουμε θάμνος» είπε καταχειροκροτούμενος.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας «σήμερα το κόμμα μας έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Τα οργανωμένα του μέλη του όμως αντιστοιχούν μόλις μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων. Μπροστά σε αυτή τη πραγματικότητα εμείς δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Να κάνουμε ότι δε τρέχει τίποτα. Αυτό ότι και να μου πείτε, στο τέλος της ημέρας δεν είναι αριστερό. Μας οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό (...) Αυτή η συνθήκη πρέπει να τελειώσει. Και θα τελειώσει μόνο αν πάρουμε θαρραλέες αποφάσεις».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σημαντική η δήλωση της ΠτΔ  Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που επισημαίνουμε και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, ότι «εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας,  να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο γ