fbpx Ενωτικό βήμα αγροτών-περιφέρειας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:37
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Ενωτικό βήμα αγροτών-περιφέρειας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Αγρότες
Κτηνοτρόφοι
Περιφερειακό Συμβούλιο

Θέμης Καλπακίδης: «Προσπαθούμε εδώ κι ένα χρόνο να οργανώσουμε μια ομοσπονδία ως ΑΜ-Θ


17 βουλευτές στην περιφέρεια, μόλις 3 έδωσαν το παρόν

Διονύσης Βοργιάς

Λεφτά δεν υπάρχουν σε περιφερειακό επίπεδο, τα μέτρα αυξάνονται συνεχώς από τις κυβερνήσεις και, νομοτελειακά, η συζήτηση με τους αγρότες δεν έφερε κάποιο σωτήριο αποτέλεσμα. Κάνουμε λόγο για την ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου, η οποία είχε ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης τη συζήτηση «για την υφιστάμενη κατάσταση των αγροτών ΑΜ-Θ, σε ασφαλιστικό και φορολογικό».


Το μόνο που μπορεί να συμβεί, το οποίο και συμφωνήθηκε προφορικά, είναι η δημιουργία μιας κεντρικής επιτροπής-ενός συντονιστικού οργάνου, το οποίο στόχο θα έχει τη συλλογική διεκδίκηση αγροτών-κτηνοτρόφων προς την πολιτεία.  Σε αυτές τις εποχές, αν δε διεκδικείς οργανωμένα, είναι σα να μη διεκδικείς καθόλου. Άρα, αυτό που χρειάζεται, ως πρώτη βάση, είναι η καλλιέργεια περιφερειακής συνείδησης στα αγροκτηνοτροφικά θέματα, όπως υπάρχει για παράδειγμα στην περιφέρεια Θεσσαλίας.


Ο ΛΟΓΟΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
Επτά εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων είχαν πρώτα το λόγο, για δέκα λεπτά ο καθένας, αναδεικνύοντας τα ευρύτερα προβλήματα των κλάδων τους.
Για την ανάγκη περιφερειακής στρατηγικής μίλησε ο εκπρόσωπος αγροτών ΑΜ-Θ, Θέμης Καλπακίδης. «Προσπαθούμε εδώ κι ένα χρόνο να οργανώσουμε μια ομοσπονδία ως ΑΜ-Θ. Βιώνουμε μια άναρχη κατάσταση, θέλουμε μια γραμμή κάτω από την ομπρέλα της περιφέρειας», τονίζει, απαριθμώντας στη συνέχεια τις «βολές» που δέχονται οι αγρότες κεντρικά και περιφερειακά, κυρίως με τα προβλήματα του ΕΛΓΑ, αλλά και τη γενικότερη αδιαφορία για τον πρωτογενή τομέα από τους πολιτικούς.


Για την έλλειψη προστασίας από την περιφέρεια, τις ελαττωματικές υποδομές και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, τους ελλιπείς αναδασμούς και την οδοποιία, το ακριβό πετρέλαιο, μίλησε ο Θοδωρής Ιφόγλου, πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Κάτω Νευροκοπίου, ζητώντας παράλληλα μια ενδελεχή συζήτηση για τις υποδομές σε κάθε περιφερειακή ενότητα. «Ειδικά η Ροδόπη δεν έχει κανένα έργο, ούτε ένα ΤΟΕΔ», λέει για το νομό μας.


Απονητροποίηση της περιοχής ζήτησε ο Κωνσταντίνος Σιγούλας, εκπροσωπώντας τους αγρότες του Νέστου. Παράλληλα ανέδειξε το ζήτημα των εξαγωγών, ζητώντας την καθιέρωση εμπορικών πτήσεων –εξαγωγικών από Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Τέλος, χαρακτήρισε ως επικίνδυνο τον αγωγό ΤΑΠ.


Ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στα εκατομμύρια χρημάτων που χάνονται, κι έδωσε έμφαση στους πολλούς θανάτους ζώων. «Έχουν πεθάνει πάνω από 80.000 ζώα, αν και στα νούμερα που παρουσιάζουν είναι το πολύ 20.000 και είναι μικρότερα ποσά. Σε τέσσερα χρόνια είχαμε τρεις ζωονόσους, μαζί και η οζώδης δερματίτιδα», είπε. Επίσης, ανέδειξε τη γραφειοκρατία ως ανασταλτικό παράγοντα στους κτηνοτρόφους.


Ο πρόεδρος ομοσπονδίας αγροτικών ενώσεων Έβρου, Γιάννης Μαργαριτίδης, κατήγγειλε την κεντρική πολιτική τονίζοντας πως «θέλουν να μας διώξουν από τα χωράφια μας». Επιπλέον, ανέδειξε την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιφέρεια, που αποφέρει πολλές ζημιές.


Ο εκπρόσωπος αγροτών Θάσου, Νίκος Χρυσάφης, δε θα μπορούσε παρά να τονίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο νησί, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην αντιπεριφέρεια Καβάλας. Επιπρόσθετα χαρακτήρισε τις κτηνοτροφικές επιδοτήσεις ως «εργαλείο καταστροφής των αγροτών» και το οδικό δίκτυο «σε πλήρη κατάρρευση».


Το ΕΒ Φερών εκπροσώπησε ο Βασίλης Παντελίδης, μιλώντας για τις συνεχείς πλημμύρες στις Φέρες, τον τελευταίο αποδέκτη των νερών του Έβρου. «Το 2015 είχαμε 500.000 ευρώ ζημιές και δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ. Γι’ αυτό επιμένω στα έργα υποδομής, γιατί θα μπορούσαμε συνεπαγωγικά να μειώσουμε το κόστος παραγωγής», είπε, χαρακτηρίζοντας τα χρήματα που «πέφτουν» στον αγροτικό τομέα ως χρήσιμα.


ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Καλά …τα είπαν, όμως δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να τους ακούσει. Η πρόσκληση είχε δοθεί, όπως ζήτησαν αγρότες-κτηνοτρόφοι, στον κ. Αποστόλου, όμως απάντηση δεν υπήρξε. Επίσης, από τους 17 βουλευτές της περιφέρειας, μόνο 3 έδωσαν το «παρόν», από τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή οι Αναστάσιος Δημοσχάκης- βουλευτής Έβρου, Δημήτρης Κυριαζίδης –Δράμας, Νίκος Παναγιωτόπουλος- Καβάλας. Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ απέστειλαν επιστολή με την οποία δικαιολογούσαν την απουσία τους στο κοινοβουλευτικό τους έργο. Μεταξύ πολλών ο κ. Δημοσχάκης σημείωσε ότι «η ομάδα των βουλευτών της ΑΜ-Θ θα έπρεπε να είναι εδώ σε πλήρη σύνθεση. Είναι μια απαράδεκτη εικόνα την οποία και καταδικάζω.

Οι αντοχές των αγροτών έχουν εξαντληθεί και τα επιπλέον μέτρα είναι εξοντωτικά. Δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών».
Για το ότι η συγκρότηση κεντρικού συμβουλίου στην περιφέρεια είναι στην ατζέντα της ΝΔ, μίλησε ο κ. Κυριαζίδης. Χαρακτήρισε την ενωτική προσπάθεια των αγροτών-κτηνοτρόφων ως ένα «σημαντικό εργαλείο πίεσης», προκειμένου η αντιπολίτευση να πιέσει την κυβέρνηση και η περιφέρεια να διεκδικεί σε καλύτερο επίπεδο. 


Το λόγο πήρε και ο κ. Παναγιωτόπουλος, ζητώντας να «θεσμοθετηθούν» αυτές οι συναντήσεις. «Ήρθα κυρίως για να ακούσω και όχι για να μιλήσω. Πρέπει να συναντιόμαστε πιο οργανωμένα και πιο τακτικά, για να συζητάμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Πρέπει να κινούμαστε οργανωμένα σαν περιφέρεια, για να προωθούμε τα αιτήματά μας κεντρικά», είπε.


ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ότι θα στηρίξει τα αιτήματα των αγροτών-κτηνοτρόφων, είπε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος όμως εξήγησε στο ακροατήριο ότι η περιφέρεια δεν έχει …όλα τα λεφτά του κόσμου. «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, γιατί η ανάπτυξή του είναι βασικός  πυλώνας για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Γίνονται έργα, απλώς λείπουν κι άλλα έργα υποδομής. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Δεν είμαστε αυτάρκεις στον πρωτογενή τομέα», είπε. Ο ίδιος ανέδειξε ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η περιφέρεια μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια από τα προβλήματα των αγροτών από μόνη της. «Θεωρώ ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάποια πράγματα. Θέλουμε να γίνει μια επιτροπή στην περιφέρεια, με αρκετές συσκέψεις, και να δούμε ποια πράγματα μπορούμε να λύσουμε περιφερειακά. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι στην περιφέρεια», ανέδειξε. «Με δική μου πρωτοβουλία θα φτιάξουμε την επιτροπή», κατέληξε.


Ότι αυτή η συζήτηση είναι μεν ένα βήμα, αλλά η περιφέρεια θα έπρεπε πρώτα να έχει προετοιμαστεί καλύτερα, εξήγησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Φώτης Καραλίδης. «Είναι αρνητική η απουσία εκπροσώπου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα περίμενα με πρωτοβουλία περιφερειάρχη ή αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, να έχει πρώτα υπάρξει μια πρώτη συζήτηση στην επιτροπή», είπε. Παράλληλα συνεχάρη τους αγρότες που φαίνεται να βρίσκουν καλύτερες διόδους επικοινωνίας των αιτημάτων τους, παρά τον αποκλεισμό δρόμων. Τέλος, μίλησε για την ευθύνη της περιφέρειας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στο κόστος αγροτικής παραγωγής, ενώ ζήτησε να μεθοδευτεί μια ακόμη συνάντηση, όπου όλα όσα συζητήθηκαν προφορικά, θα γίνουν δεσμεύσεις.


Θέση πήραν και οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων. «Καινούργια αγροτική πολιτική που θα στηρίζει τον πραγματικό παραγωγό, με την ενίσχυση συνεταιρισμών και ερευνητικών κέντρων» ζήτησε ο κ. Τουρτούρης. Ο κ. Κιτσόπουλος μίλησε για την ανάγκη «ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος της περιφέρειας». Ο κ. Τρέλλης δήλωσε ότι «μετά από χρόνια κάνουμε μια συζήτηση που αφορά το 32% του ζωτικού πληθυσμού» εγείροντας ενστάσεις για την αντι-αγροτική πολιτική της περιφέρειας, ενώ ο κ. Τραϊφόρος την χαρακτήρισε ως «μια καλή ανταλλαγή απόψεων». Τέλος, η κα. Γεροστεργίου ζήτησε αυτή η συζήτηση να γίνεται συχνά, σε ουσιαστικό κι όχι απλώς τυπικό επίπεδο.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές