fbpx «Ενοχλητική παραφιλολογία» για την ΤΕΡΝΑ, καταλογίζει η παράταξη Κατσιμίγα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 20 Αυγούστου, 2020 - 10:00
ΒΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΜΕΤΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΨΙΔΗ

«Ενοχλητική παραφιλολογία» για την ΤΕΡΝΑ, καταλογίζει η παράταξη Κατσιμίγα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κώστας Κατσιμίγας
Περιφέρεια ΑΜΘ
ΤΕΡΝΑ

Με μακροσκελή της ανακοίνωση προσπαθεί να βάλει τέλος στις «ανακρίβειες»

«Επειδή η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το εργοστάσιο που θέλει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ να εγκαταστήσει στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, είναι τουλάχιστον ενοχλητική και γεμάτη από ανακρίβειες», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΠΑΜΘ, η περιφερειακή παράταξη που κατέχει την θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κι έχει ως επικεφαλής της τον Κώστα Κατσιμίγα, με μακροσκελή ανακοίνωσή της διευκρινίζει τα κάτωθι:

  1. Από την αρχή η Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΠΕ Ροδόπης απέφυγε να γνωμοδοτήσει θετικά ως προς την συγκεκριμένη επένδυση, καθώς η συνδυαστική λειτουργία δύο ενεργειακών μονάδων (ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ) στον ίδιο χώρο την ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες και απαγορευτικές εκπομπές ρύπων ΝΟx (οξειδίων του Αζώτου). Την ίδια θέση διατήρησε και μετά τις απαντήσεις της εταιρείας. 
  2. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΠΕ Ροδόπης, δια της κας Αγγελίδου, επανέλαβε πολλές φορές ότι θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων την κατάρτιση μελέτης συνδυαστικής για τις πιθανές εκπομπές ρύπων στην ΒΙ.ΠΕ., από όλες τις υφιστάμενες και προς έγκριση, μονάδες.
  3. Στις απαντήσεις της η εταιρεία περιχαρακώθηκε στην υφιστάμενη νομοθεσία που δεν προβλέπει την υποχρέωση της από μέρους της σύνταξης και προσκόμισης τέτοιας μορφής μελέτης, ενώ απέφυγε επίσης να απαντήσει ξεκάθαρα στα διευκρινιστικά ερωτήματα που της απευθύνθηκαν για την θέση που είχε διατυπώσει ότι «είναι απίθανη η ταυτόχρονη λειτουργία των μονάδων της ΤΕΡΝΑ και της ΔΕΗ στην μέγιστη ισχύ τους».
  4. Επίσης απέφυγε να απαντήσει για το πόσο συχνά θα ανάβουν και θα σβήνουν οι μηχανές του εργοστασίου, διαδικασία που προκαλεί πολλαπλάσια έκκληση ρύπων από ότι σε συνεχή λειτουργία. Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο με δεδομένο ότι σε λίγα χρόνια μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών θα καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και τα εργοστάσια θα λειτουργούν περιοδικά για να καλύψουν την υστέρηση της παραγωγής ενέργειας των Α.Π.Ε. λόγω άπνοιας, παρατεταμένης νεφοκάλυψης ή μεγάλης διάρκειας της νύχτας τους χειμερινούς μήνες.
  5. Η περίφημη επένδυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά αποκλειστικά μηχανήματα εισαγωγής και δημιουργεί κατά τα λεγόμενα της ίδιας της ΤΕΡΝΑ 60 θέσεις εργασίας από τις οποίες οι μισές προφανώς θα αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό που θα έλθει από άλλες περιοχές ή και το εξωτερικό. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η επένδυση δεν αφορά πρωτίστως την οικονομία της περιοχής.

«Συνειδητά αρνητική» η παράταξη Κατσιμίγα
Αφότου διευκρινίζει όλα τα παραπάνω, η παράταξη Κατσιμίγα καταλήγει στο εξής: «Μετά τα παραπάνω, η θέση της Παράταξής μας ήταν συνειδητά αρνητική καθώς έχοντας ως γνώμονα αποκλειστικά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών της περιοχής, θεωρήσαμε, ομού με τις εμπλεκόμενες αρμόδιες Υπηρεσίες, ότι πριν από την διαμόρφωση μιας μελέτης σαν την προαναφερόμενη δεν θα ήταν δυνατή η έγκριση μιας τέτοιας ρυπογόνου μονάδας στον τόπο μας που θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων αλλά και το μέλλον της ΒΙ.ΠΕ.».

Η ανακοίνωση καταλήγει με βολές κατά της διοικούσας παράταξης, αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης, που εν τέλει μπαίνουν στο ίδιο σακί, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. «Στον αντίποδα, η διοίκηση της Περιφέρειας απέφυγε να δεσμευτεί για την σύνταξη μιας τέτοιας μελέτης καθώς πιθανόν αποτελούσε ή και αποτελεί για την ίδια η προώθηση της επένδυσης αυτής, κομματική υπόθεση στα πλαίσια των εξ Αθηνών πολιτικών εντολών, στις οποίες προσχώρησε κατά πλειοψηφία και η Παράταξη του κου Τοψίδη, προφανώς κινούμενη στην ίδια γραμμή», καταλήγει η ανακοίνωση με γαλάζιες κομματικές αιχμές. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φυσικός και νομοτελειακός όρος στη ζωή, προφανώς είναι να διεκδικεί πάντοτε τα δίκια του ο κάθε άνθρωπος και  να προσπαθεί να καλυτερέψει  τη ζωή του και τις συνθήκες εργασίας.